Vojni vremeplov

PRIJE 25 GODINA

Ožujak 1992.
Ročnici položili prisegu
Ročnici Hrvatske vojske položili su prisegu u Centru za obuku i odgoj Hrvatske vojske u Jastrebarskom početkom 1992. Riječi prisege glasile su: “Prisežem da ću vjerno i časno izvršavati dužnosti koje se od mene, pripadnika Hrvatske vojske, zahtijevaju, i da ću se savjesno i odgovorno pokoravati službenim naredbama i zapovijedima. Prisežem da ću, i uz žrtvu vlastitog života, štititi i braniti svoju domovinu Hrvatsku, njezin suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i sve njezine građane.” Status prvih ročnika HV-a dobili su Pločani koji su položili prisegu 1991. godine.


PRIJE 14 GODINA

27. veljače 2003.
Prvi hrvatski kontingent odlazi u Afganistan
Vod Vojne policije, 40 policajaca i četiri policajke, koji se mjesecima pripremao za odlazak u mirovnu misiju ISAF-a otputovao je 28. veljače zrakoplovima u Kabul uz prigodno ispraćanje. Riječ je o prvom hrvatskom kontingentu koji je u Afganistan otišao u šestomjesečnu misiju. Pripadnici OSRH nastavili su u rotacijama odlaziti u misiju ISAF do njezina završetka krajem 2014. godine, a od 2015. odlaze u sklopu misije potpore miru Odlučna potpora.


PRIJE 2 GODINE

Davor Petek, prvi dočasnik NATO-a
3. ožujka 2015.
Prvi dočasnik OSRH, časnički namjesnik Davor Petek, službeno je imenovan najvišim dočasnikom u NATO-u 3. ožujka 2015. godine. On je odabran za prvog dočasnika Zapovjedništva za operacije NATO-a (ACO ) smještenog u Vrhovnom zapovjedništvu savezničkih snaga u Europi (SHAPE) u Monsu u Belgiji, Odlukom vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga u Europi (SACEUR) generala Philipa M. Breedlovea.


PRIJE GODINU DANA

1. ožujka 2016.
Novi načelnik Glavnog stožera OSRH
Mirko Šundov, tada general-pukovnik po činu, preuzeo je 1. ožujka 2015. godine dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od dotadašnjeg načelnika generala zbora Drage Lovrića. General Šundov tada je naglasio kako će u svojem radu nastaviti započete projekte te usmjeriti napore u nastavak modernizacije i opremanja, kako bi Oružane snage bile još bolje organizirane, opremljene, uvježbane i spremne zajedno sa saveznicima i partnerima u NATO-u i EU-u provoditi sve svoje zadaće i misije.


SVIJET
10. ožujka 1974. – Japanski vojnik Hirō Onoda predao se nakon 29 godina skrivanja u šumi na Filipinima. Sve te godine živio je u uvjerenju da Drugi svjetski rat još traje.
28. veljače 1986. – U središtu Stockholma ubijen švedski premijer Olof Palme, a ubojica do danas nije otkriven.
3. ožujka 1991. – Stanovnici Latvije i Estonije velikom većinom izglasali neovisnost od Sovjetskog Saveza.


Pripremila Petra Kostanjšak