Prelet za Hrvatsku

Knjiga Prelet za Hrvatsku Danijela i Snježane Borović živopisno je svjedočanstvo povijesnog događaja i okolnosti koje su mu prethodile. Na više od 350 stranica, uz prigodne ilustracije i zemljovide, autori vraćaju čitatelja u herojsko doba hrvatske povijesti…

Među uzvanicima na promociji knjige bio je i ministar obrane Damir Krstičević, jedan od onih koji je pukovnika Danijela Borovića potaknuo na izdavanje knjige kako bi ovjekovječio dio hrvatske povijesti o kojem se dugo nije govorilo

 

Brojne priče iz Domovinskog rata ostale su neispričane i skrivene u sjećanjima onih koji su svojim djelima Hrvatskoj donijeli slobodu. Jedan od onih zaboravljenih junaka rata nedvojbeno je i pukovnik Danijel Borović, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je 4. veljače 1992. iz zrakoplovne baza JNA “Željava” preletio u 92. zrakoplovnu bazu “Pula” te tako Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MiG-21bis. Nakon Borovića, u svibnju 1992. još su dvojica hrvatskih pilota, Ivan Selak i Ivica Ivandić, preletjela sa svojim MiG-ovima na aerodrome u Hrvatskoj. Zajedno s Borovićevim MiG-om, ustrojena je Prva lovačka eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Dugo su ti herojski činovi ostali nepravedno zaboravljeni, a njihova djela nedovoljno nagrađena, no srećom, pukovnik Danijel Borović svoje je iskustvo stavio na papir. Knjiga, velikim dijelom napisana još 1992., godinama je u ladici čekala pravi trenutak, pokrovitelje i izdavača.

Danas, 29 godina poslije, zajedno sa suprugom Snježanom pukovnik Borović napokon dobiva priliku ispričati svoju priču te na više od 350 stranica donijeti svjedočanstva o vremenu u kojem su svoje živote stavili na raspolaganje Hrvatskoj.

Promocija knjige Prelet za Hrvatsku održana je 11. veljače u Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu u nazočnosti brojnih pripadnika Hrvatske vojske. Među uzvanicima je bio i ministar obrane Damir Krstičević, jedan od onih koji je pukovnika Borovića potaknuo na izdavanje knjige kako bi ovjekovječio dio hrvatske povijesti o kojem se dugo nije govorilo.

Knjiga govori o pothvatu pilota HRZ-a Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava borbenim avionom MiG-21 sletio u 92. zb Pula

 

Uz brojne prigodne ilustracije i zemljovide, knjiga opisuje detalje samog preleta, ali i događaje koji su doveli do njegove odluke da sjedne u MiG i iz Bihaća odleti prema Hrvatskoj.

U prvom dijelu knjige autori nam kroz živi dijalog i opise zorno ocrtavaju duh vremena i atmosferu koja je početkom devedesetih vladala na ovim prostorima. U to je vrijeme Danijel Borović s obitelji živio u Bihaću, gdje je gradio karijeru vojnog pilota JNA.

Priču počinju opisujući povratak iz posjeta roditeljima u rodnom Knegincu kraj Varaždina, kad ih na Staroj ličkoj cesti zaustavlja policija te ih za Bihać preusmjerava okolnim putem. Bilo je to na Krvavi Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, a uskoro se situacija dodatno pogoršava ratom u Sloveniji. Izmjenjujući se u pripovijedanju te jednostavnim opisima svakodnevice, autori čitatelju jasno predočuju ondašnje podjele i grupiranja po nacionalnoj osnovi koja, posebice nakon što je Slovenija napustila Jugoslaviju, postaju sve izraženija. 

Autori zatim govore o događajima nakon preleta Rudolfa Perešina u listopadu 1991. godine, u vrijeme kad su svi hrvatski piloti u JNA bili pod posebnom paskom i nadzorom Kontraobavještajne službe JNA. U tom nas dijelu uvode u samu ideju bijega, koja je osim s tehničkim detaljima leta, trebala biti usklađena i s istodobnim odlaskom njegove supruge Snježane i petogodišnjeg sina Vanje na sigurni teritorij Republike Hrvatske.

Središnji dio knjige čitatelja dovodi do najuzbudljivijeg dijela priče – dana preleta. Opisujući nepredviđene promjene trase leta, nadolazak mraka, nepostojanje radioveze, nemogućnost komunikacije s bilo kim na hrvatskoj strani, nepostojanje GPS-a, Borović nas drži u stalnoj napetosti i iščekivanju raspleta. Pritom, maestralno prenoseći vlastite misli i previranja, čitatelja uvodi u poseban osjećaj koji je tog dana proživio.

Ništa manje dramatičnosti ne ostavljaju poglavlja u kojima pratimo spektakularnu akciju izvlačenja Snježane i i Vanje iz Bihaća, gdje nas autorica vodi i upoznaje s mnoštvom ljudi s kojima se susreću na putu.

Naposljetku, nakon središnjeg događaja i sretnog završetka, dolazimo do dijela koji govori o razdoblju nakon povratka u Hrvatsku te usto donosi opise i fotografije svih objekata važnih za samu priču, kao i detaljan opis aviona Mikojan-Gurevič – MiG-21. Na zadnjim stranicama zabilježeni su događaji iz recentne povijesti, među kojima je i otkrivanje spomen-obilježja u Puli postavljenog u znak sjećanja na povijesni Borovićev pothvat.

Knjiga Prelet za Hrvatsku živopisno je svjedočanstvo povijesnog događaja te pažnju čitatelja drži do zadnje stranice… Danijel i Snježana prisjećanjima u knjizi odali su počast svima koji su im na njihovu putu pružili ruku pomoći i prijateljstva. Uz dozu napetosti i akcije koju u sebi nosi, usudili bismo se reći kako bi, dođe li u prave ruke, knjiga vrlo lako mogla postati i predložak za izvrstan film.

Doris Ravlić

Foto: Josip Kopi