Preuzete zadaće provest ćemo na najbolji način

U NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti pod vodstvom SR Njemačke u Republiku Litvu poslan je 3. hrvatski kontingent sastavljen od ukupno 180 pripadnica i pripadnika OSRH na rok do sedam mjeseci

Petrinji se 30. siječnja “nasmijalo zubato sunce”, a vojarna ”Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji bila je prepuna obitelji i prijatelja pripadnika koji su se spremali otići od svojih najmilijih na razdoblje od pola godine i unatoč prvotnim suzama zbog odlaska ipak se mogao vidjeti ponos u očima roditelja, supružnika, braće, sestara i prijatelja. Druga mehanizirana bojna Gromova u Litvi je kako bi ojačala NATO-ovu prednju prisutnost na istočnim granicama uz Rusiju, a sve u cilju odvraćanja Rusije od bilo kakvog nauma započinjanja rata s članicama NATO-a.

Pripadnike Gromova ispratili su predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj, zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Predsjednika Republike Hrvatske kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Resler, pobočnik Predsjednika RH brigadir Vlado Čulina, zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi bojnik Marko Krpan i zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi bojnik Vlatko Klarić.

Osim Gromova u Litvi su i pripadnici Zapovjedništva za potporu, pripadnici Pukovnije Vojne policije te pripadnici Zapovjedništva za kibernetički prostor. Zapovjednik 3. hrvatskog kontingenta pukovnik Samir Mršić istaknuo je kako je ova Satnija spremna prezentirati sve stečene sposobnosti i iskoristiti sljedećih šest mjeseci za provedbu intenzivnih obuka integriranih u sastav međunarodne borbene grupe te dodao kako je postrojba sastavljena od velikog broja mladih pripadnika, koji uz pripadnike koji su već bili angažirani u Afganistanu, Poljskoj i Litvi, čine sastav koji preuzete zadaće može i mora odraditi na najbolji način s entuzijazmom i učinkovitošću. 

Ono što je nas brinulo jest činjenica što naši “dečki i cure” idu na sjever Europe gdje u ovo doba godine temperature nisu u skladu s onim što se u našoj zemlji može iskusiti, međutim pukovnik Mršić brzo nas je umirio činjenicom kako je naša vojska itekako dobro opremljena za uvjete koji će ih dočekati te da razloga za brigu nema. Na kraju se svima obratio predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović koji je pripadnicima kontingenta poručio da stječu nova znanja i usavršavaju ona koja već imaju kako bi na taj način bili učinkovitiji u obrani Republike Hrvatske.

 


Ministar obrane Mario Banožić susreo se u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji s pripadnicima Hrvatske vojske koji se u okviru 3. hrvatskog kontingenta (HRVCON) upućuju u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Litvu. Razgovarali su o pripremama i spremnosti kontingenta te o predstojećim zadaćama i aktivnostima koje ih očekuju u području aktivnosti u Litvi.

Pripadnicima 3. HRVCON-a ministar je poželio sretan put, uspješno i profesionalno izvršavanje svih zadaća zajedno s pripadnicima savezničkih zemalja u području aktivnosti te siguran povratak u domovinu. Istaknuo je kako u današnjem vremenu, koje je donijelo nove i neočekivane izazove, vojnički poziv zahtijeva još veću hrabrost, odlučnost i predanost te im čestitao na časnom obnašanju dužnosti. Posebnu je zahvalu uputio i obiteljima, prijateljima i svima koji su pripadnicima ovog kontingenta pružili potporu u odlasku u NATO-ovu aktivnost.

“Siguran sam da ste vrhunski pripremljeni i spremni na sve izazove koji se pred vas postave i vjerujem da ćete jedan drugom biti bezrezervna potpora u svakoj situaciji. Kao ministar obrane stojim iza svakoga od vas i želim da znate da su vam vrata Ministarstva obrane uvijek otvorena,” rekao je ministar te dodao kako se sudjelovanjem u ovoj aktivnosti kroz zajednička uvježbavanja i obuku s drugim državama pridonosi interoperabilnosti među saveznicama te dokazuje sposobnost, spremnost i jedinstvo NATO-a za obranu integriteta i suvereniteta granica.


Tekst: Tomislav Vidaković 

Foto: Tomislav Brandt