Preživljavanje u zimskim uvjetima – vrhunac obuke kadeta

Cilj je ovog Zimskog kampa od kadeta stvoriti časnike koji će imati dovoljno samopouzdanja i sigurnosti za samostalno donošenje odluka. U sklopu kampa uspostavljeno je i taktičko-operativno središte na razini bojne kako bi kadeti mogli dobiti širu sliku o obuci…

Vojarna “Josip Jović” na Udbini bila je od 11. do 23. veljače mjesto gdje su se kadeti 12. i 13. naraštaja Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” obučavali na Zimskom kampu. Prema riječima zapovjednika Zimskog kampa 3 satnika Mirka Ištuka, kamp svake godine pred mlade kadetkinje i kadete stavlja različite izazove, privikavanje na rad i život u otežanim klimatskim uvjetima na nepoznatom terenu te primjenu stečenih znanja iz taktike, pješačkog naoružanja, vođenja i zapovijedanja. Na Zimskom kampu sudjelovalo je 79 kadeta i kadetkinja, od kojih su 73 iz 13. naraštaja, odnosno studenti treće godine studija Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo, a šest ih je iz 12. naraštaja. U vojarni “Josip Jović” Zimski kamp prvi je put održan 2017. godine. Riječ je o vojarni koja u svakom pogledu zadovoljava kriterije za provedbu obuke: blizu je strelište, smještajni kapaciteti su dobri, a obuka se može provoditi nesmetano. Međutim, odlazak kadeta na Udbinu zahtijevao je i detaljne pripreme.
“Prije odlaska na Udbinu kadeti su prolazili intenzivnu obuku koliko god je to bilo moguće zbog njihovih fakultetskih obveza. Po tri sata tjedno radili smo s njima teorijski dio kako bi ga na Udbini mogli provesti u praksi,” rekao je satnik Ištuk. Zimski kampovi na neki su način vrhunac vojne obuke kadeta. Objedinjuju vojna znanja usvojena tijekom prethodnih kampova te ih nadograđuju intenzivnom obukom preživljavanja i ratovanja u zimskim uvjetima. Uz navedeno, upravo se na takvim kampovima promiče važnost timskog rada i oslanjanja jednih na druge, kako bi se mogli pravodobno suočiti s nastalim problemima te ih uspješno riješiti. Satnik Ištuk rekao je da kadeti zadaće izvršavaju ozbiljno i kvalitetno. U sklopu temeljne obuke iz preživljavanja u zimskim uvjetima uče kako boraviti u improviziranom skloništu, primjerice Medvjeđa rupa…
“Radni dan kadeta počinje već u pet ujutro tjelovježbom. Slijedi doručak i jutarnje postrojavanje i smotra, pozdrav zastavi te obuka do večeri. Od 19 pa sve do 21 sat nastavlja se obuka i obavljaju se sastanci,” rekao je satnik Ištuk te istaknuo kako je ove godine u sklopu kampa uvedena i novina. “Prošle godine kadeti su na otvorenom proveli samo jednu noć, a ove će godine provesti dvije. Samostalno grade nastambe u kojima će prespavati, i sve to prilagođeno zimskim uvjetima, odnosno niskim temperaturama. Uz navedeno uče, primjerice, hodati s krpljama te sve što im je potrebno za snalaženje u zimskim uvjetima jer je ovdje na terenu palo više od metra snijega,” rekao je satnik Ištuk. U sklopu Zimskog kampa 3 kadeti prolaze taktiku na razini pješačkog voda i to tako da sami planiraju i izvršavaju zadaću, a u sklopu obuke iz vođenja i zapovijedanja stavljaju se u uloge zapovjednika satnije, voda i desetine te vođa timova. Drugim riječima, dobivaju različite zadaće koje moraju riješiti. Posebna je pažnja, kao i na svakoj takvoj obuci, posvećena upravo tjelesnoj spremnosti kadetkinja i kadeta.
“U sklopu kampa održan je 17. veljače Sportski dan na kojem su se desetine natjecale u različitim vještinama gađanja iz zračne puške i pištolja, bacanju školskih bombi te vojnim hodnjama,” rekao je satnik Ištuk te istaknuo kako je iznimno zadovoljan motivacijom kadeta, posebno zato što se obuka odvija u ekstremnim zimskim uvjetima. Uz svakodnevnu obuku, kadeti su se ove godine uputili na četiri kilometara dugu hodnju prema crkvi hrvatskih mučenika na Udbini, gdje je služena misa. Slijedilo je razgledavanje cijelog svetišta te upoznavanje s njegovom povijesti. Cilj je ovog kampa od kadeta stvoriti časnike koji će imati dovoljno samopouzdanja i sigurnosti za samostalno donošenje odluka. U sklopu kampa uspostavljeno je i taktičko-operativno središte na razini satnije kako bi kadeti mogli dobiti širu sliku o obuci.

Jelena Jakšić, snimio Tomislav Brandt