2. HRVCON u sklopu NATO eFP-a spreman za Poljsku

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta proveli su na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” vježbu na zemljištu s bojnim gađanjem Vulkan 18/1. Vježba je bila sastavni dio završnog ocjenjivanja borbene spremnosti kontingenta sukladno NATO-ovim kriterijima. Provedbom te aktivnosti završen je obučni proces prije upućivanja u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj…

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” od 9. do 15. veljače pripadnici 2. hrvatskog kontingenta (HRVCON) proveli su vježbu na zemljištu s bojnim gađanjem Vulkan 18/1. Vježba je bila sastavni dio završnog ocjenjivanja borbene spremnosti kontingenta sukladno NATO-ovim kriterijima (definirani u programu Combat Readiness Evaluation). Provedbom te aktivnosti završen je obučni proces prije upućivanja u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj.
Upućivanje 79 pripadnika 2. HRVCON-a u sastav Borbene grupe pod vodstvom SAD-a na vojnom poligonu “Bemowo Piskie” očekuje se tijekom travnja. U sastavu NATO-ove Borbene grupe nalaze se i pripadnici oružanih snaga Rumunjske, Velike Britanije te zemlje domaćina Poljske.
Glavninu 2. HRVCON-a čine pripadnici Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno- mehanizirane brigade (GOMBR), potom tim Vojne policije, Nacionalni element potpore i stožerno osoblje. Kontingentom zapovijeda satnik Dario Bilješković (GOMBR). “Kao zapovjednik kontingenta iznimno sam zadovoljan predanošću i motivacijom svojih pripadnika tijekom ocjenjivanja borbene spremnosti kao i tijekom preduputne obuke. Siguran sam da će 2. HRVCON ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj u potpunosti ispuniti sve zapovjeđene zadaće u okviru Borbene grupe te da će dostojno predstavljati Oružane snage RH među NATO partnerima,” izjavio je satnik Bilješković.
Vojnikinja Martina Horvat, pripadnica 2. HRVCON-a, rekla je: “Smatram da je obuka bila provedena na visokoj razini te da su standardi bili postavljeni tako da izvuku naš maksimum. Ocjenjivanje kao i kompletna obuka za mene su bili odlično iskustvo.”
Časnik za provedbu vježbe bio je brigadni general Denis Tretinjak, zapovjednik GOMBR-a, a direktor vježbe pukovnik Željko Marinov, voditelj Odsjeka S-3 GOMBR-a. “Scenarij vježbe prilagođen je stvarnim uvjetima angažiranja postrojbe na području provedbe aktivnosti. Sudionici su u zahtjevnim zimskim uvjetima uspješno primijenili sve sposobnosti koje su uvježbali tijekom opće i preduputne obuke. Bitno je napomenuti da su pripadnici 2. hrvatskog kontingenta pokazali izniman entuzijazam, znanje i profesionalnost u pripremi i provedbi svih aktivnosti i zadaća,” izjavio je nakon vježbe pukovnik Marinov.
Završno ocjenjivanje spremnosti postrojbe proveo je ocjenjivački tim Hrvatske kopnene vojske na čelu s pukovnikom Vicom Olujićem, pripadnikom Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a. Ocjenjivanje je provedeno sukladno metodologiji i procedurama CREVAL programa, a postrojba je dobila završnu ocjenu borbeno spreman (Combat Ready), odnosno uvježbana je i opremljena za upućivanje na područje provedbe aktivnosti.
Čelnik tima za nadzor ocjenjivanja GS OSRH brigadir Mijo Kožić pratio je primjenu Standarda snaga Savezničkog zapovjedništva za operacije (ACO FS), Metodologije i procedure ocjenjivanja borbene spremnosti kopnenih snaga (CREVAL) i nacionalnih dokumenata koji propisuju pripremu i upućivanje u operacije potpore miru. Potvrdio je da je ocjenjivački tim HKoV-a s pripadajućim članovima iz Zapovjedništva za potporu i Pukovnije Vojne policije u potpunosti, stručno i profesionalno, proveo ocjenjivanje i izradio sve potrebne dokumente, koji će biti dostavljeni nadređenim NATO-ovim zapovjedništvima. “Svi članovi ocjenjivačkog tima na čelu s pukovnikom Vicom Olujićem u nepovoljnim su vremenskim uvjetima proveli sve zahtjeve koji su proizišli iz lista za ocjenjivanje,” rekao je brigadir Kožić.

Mirjana Kiš, snimio: Mladen Čobanović