Uvijek ga se sjećamo, dolazimo i odajemo mu počast

“I 24 godine poslije kao da je jučer bilo. Uvijek ga se sjećamo, dolazimo i odajemo mu počast. Ali on, kao i svi naši junaci, zapravo su svakodnevno i uvijek prisutni u našim životima. Svi mi ovdje okupljeni ponosni smo što smo ga poznavali, ponosni smo što smo imali takve ljude i zahvaljujemo im na žrtvi koju su dali za domovinu da danas možemo živjeti u slobodi,” rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na obljetnici pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana

Komemoracijom na grobu stožernog brigadira Damira Tomljanović Gavrana u Krivom Putu obilježena je 17. veljače 24. obljetnica njegove pogibije. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća brojna su izaslanstva odala počast tom junaku Domovinskog rata, a u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova vijenac su položili njihovi izaslanici, posebni savjetnik ministra Božo Kožul i zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen,
Uz njih i članove Gavranove obitelji, vijence su položili izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH te njezin savjetnik za branitelje Ante Deur, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra unutarnjih poslova i načelnik PU ličko-senjske Josip Biljan, zapovjednik Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” pukovnik Zdenko Šakota i zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi bojnik Mario Mlinarić s izaslanstvom te predstavnici lokalne vlasti i braniteljskih udruga.
Molitvu uz grob predvodio je kapelan PU ličko-senjske don Ivo Borić. Okupljenima se prigodno obratio i umirovljeni general Marijan Mareković i kao ratni zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi zahvalio svima koji čuvaju uspomenu na Gavrana i sve poginule pripadnike te postrojbe.
U župnoj crkvi Majke Božje Snježne služena je misa koju je predvodio vojni kapelan don Antonio Mikulić, kapelan 1. mb Tigrovi i 2. mb Gromovi, a propovijedao je đakon Vjekoslav Uvalić iz Sisačke biskupije, ujedno duhovni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja.
Ministar Tomo Medved, Gavranov suborac, rekao je tom prigodom: “Imao sam čast i sreću provesti s njim najteže dane u Domovinskom ratu i 24 godine poslije kao da je jučer bilo. Uvijek ga se sjećamo, dolazimo i odajemo mu počast. Ali on, kao i svi naši junaci, zapravo su svakodnevno i uvijek prisutni u našim životima. Svi mi ovdje okupljeni ponosni smo što smo ga poznavali, ponosni smo što smo imali takve ljude i zahvaljujemo im na žrtvi koju su dali za domovinu da danas možemo živjeti u slobodi. Naša je obveza prenositi to sjećanje na mlade naraštaje i neizmjerno sam sretan kad vidim svake godine ovako velik broj ljudi, posebno mladih ovdje na ovaj dan, u sjećanje i ponos na našeg Gavrana, ali i na sve naše hrabre hrvatske vitezove.”


Damir Tomljanović Gavran u obranu domovine uključio se 1990., pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi “Rakitje” te potom 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom prolazi brojna bojišta – od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske. Od 1993., kao zapovjednik 2. bojne gbr Tigrovi, ujedno zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu. U jednom od obilazaka velebitskih položaja poginuo je od neprijateljskog metka. Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća… Posebna uspomena čuva se u rodnom mjestu – Krivom Putu – gdje se svake godine obilježava dan Gavranove pogibije.

OJI, Foto Mladen Čobanović