Samoobrana u OSRH

Operativna uprava GS OSRH organizirala je praktičnu prezentaciju tehnika samoobrane. Bit će zastupljene u priručniku čiji je cilj standardizacija obuke u samoobrani te definiranje temeljne razine vještina koju bi trebao znati primijeniti svaki pripadnik OSRH…

Na današnjim asimetričnim i urbanim bojišnicama te u operacijama koje često uključuju i postupanje prema nenaoružanim osobama i civilima, vojnikova sposobnost obrane ili primjene sile bez oružja sve je traženija. Ako ništa drugo, svaki bi pripadnik OSRH trebao vladati barem temeljnim vještinama samoobrane. Upravo takvo razmišljanje u Operativnoj upravi Glavnog stožera pokrenulo je izradu priručnika Samoobrana u OSRH. Prema sadašnjim planovima, trebao bi biti završen sredinom ove godine. Namjera i cilj je standardizacija obuke u samoobrani te definiranje temeljne razine vještina koju bi svaki vojnik, dočasnik i časnik OSRH, bez obzira na rod ili službu, trebao znati primijeniti u samoobrani.
Operativna uprava održala je 13. veljače u zagrebačkoj vojarni “Tuškanac” praktičnu prezentaciju priručnika predstavnicima ustrojstvenih cjelina OSRH te vojnim kineziolozima. Tijekom jednog sata članovi tima koji je radio na priručniku pokazali su dio od sedamdesetak tehnika koje će u njemu biti zastupljene kroz detaljno objašnjene metode obuke. Dobro zvuči činjenica da je tim sastavljen od vojnika, dočasnika i časnika iz raznih postrojbi, majstora borilačkih sportova: aikida, džuda, taekwondoa, hrvanja, Krav Mage i slobodne borbe. “Pokrili smo širok raspon borilačkih vještina i sportova i postavili dobre temelje iz kojih smo izvukli najbolje i najkorisnije tehnike samoobrane za pripadnike OSRH,” rekao je načelnik Odjela za obuku Operativne uprave brigadir Ivica Matanović, ujedno i čelnik tima za izradu priručnika. Ciklus je počeo 2017. godine, tijekom koje je održano nekoliko skupova: dvije koordinacije i radionica u organizaciji Uprave te dvije radionice samog tima. Naravno, različite aktivnosti oko priručnika gotovo su svakodnevne.
Na posebno pripremljenoj podlozi u sportskoj dvorani vojarne vidjeli smo mnoge zanimljive tehnike, uključujući kretanja i padove, gušenja, bacanja, obranu od puške i noža, udarce te borbu na tlu. Na kraju je prikazano nekoliko zamišljenih situacija u kojima su uvezani svi prethodno predstavljeni elementi. Sve je izgledalo vrlo skladno, unatoč različitim oznakama iz GS OSRH, Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva specijalnih snaga, Središnjice za obavještajno djelovanje, Pukovnije Vojne policije i Počasno-zaštitne bojne. Kvaliteta prezentacije ne čudi jer su članovi tima, u ovom slučaju demonstratori, vrlo sposobni vojnici, ali i sportaši. No, zapravo su pokazivali manji dio onog što znaju, jer cilj je za pripadnike OSRH standardizirati jednostavne tehnike koje mogu usvojiti svi, ali ipak dovoljno izazovne kako bi se poštovala vojnička razina. Nadalje, traži se i sigurnost u provedbi tehnika: pojedine, koje su iznimno učinkovite, ali su prepoznate kao mogući uzroci ozljeđivanja pri običnoj nepažnji, izbačene su iz programa. Kao zamjena razvijene su tehnike koje mogu podjednako dobro odgovoriti na napad, ali pri treningu ne mogu izazvati opasnost od ozljeda. Vezano uz opremu, ne zahtijevaju veliku infrastrukturu i troškove jer se izvode u odori i na otvorenim terenima. Prema trenutačnim projekcijama, da bi se dvadesetak vojarni OSRH opremilo potrebnom podlogom i kopijama oružja za trening na razini voda potreban je iznos od 1,1 milijun kuna.
Nakon izlaska priručnika planirana je organizacija obuke obučavatelja prema predstavljenim metodama. Plan je obukom obučavatelja stvoriti bazen obučavatelja, posebno zapovjednika desetina i vodova, te da uskoro prema jednakim standardima budu obučeni svi pripadnici OSRH. Osim toga, namjera je sadržaje priručnika implementirati i u programe temeljne dočasničke i časničke izobrazbe te izobrazbe kadeta. Korist će, zapravo, biti još šira, jer samoobrana traži i tjelesnu spremnost. Da bi njezina razina bila visoka potrebno je redovito se baviti sportom, što znači da će priručnik biti i zamašnjak za još bolju spremnost hrvatskih vojnika. “Projekt nije mogao doći u bolje vrijeme, tijekom godine spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika,” rekao je direktor GS OSRH kontraadmiral Robert Hranj na prezentaciji. “Sport i borilačke vještine sastavni su dio vojničkog poziva, ali i doprinos kvalitetnijem životu vojnika. Zadaća je svih nas da bavljenje sportom pretočimo u osobni odabir svakog pripadnika OSRH,” zaključio je kontraadmiral.


Demonstratori / članovi tima za izradu priručnika

časnički namjesnik Zlatko PRAČIĆ (GS OSRH – aikido)
Iznimno mi je drago što sudjelujem u realizaciji ovakvog projekta i što će se obuka iz samoobrane sustavno uvesti u OSRH. U timu su kolege s raznih strana, imamo dužnost i odgovornost, ali i uživamo u zajedničkim treninzima i zaključcima do kojih dolazimo. Najsretniji sam zato što nam iz postrojbi već stižu pozitivna mišljenja i želja da obuka što prije zaživi. Naravno, ne možemo sve napraviti odmah, bit će to proces koji će trajati dvije-tri godine.
skupnik Krešo SAMARŽIJA (bojna Vukovi GMBR-a – hrvanje)
Bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi s kolegama iz OSRH, stručnjacima iz različitih borilačkih vještina. Već i u svojoj postrojbi znam majstore borilačkih vještina koji će biti izvrsni obučavatelji. Sport se vraća u OSRH. Nekad smo imali prvenstva u hrvanju, tko zna, možda ih bude opet?
vojnik Vilson SKOKO (bojna Pauci GMBR-a – Krav Maga)
Moji su kolege u Brigadi zainteresirani za borilačke vještine. Vjerujem da će im priručnik omogućiti uvježbavanje za njihove osnove, od pripreme za pad pa nadalje. Dosad smo više vježbali u civilstvu, a sad će nam obuka i znanje pomoći ne samo za vojne dužnosti, nego i da po potrebi zaštitimo hrvatske građane. U Paucima ima dovoljno boksača, hrvača, kick-boksača, majstora džiju-džicua i drugih koji će biti obučavatelji.

Domagoj VLAHOVIĆ, snimio: Karlo BRIGLJEVIĆ