Prijatelji koji čuvaju naše snove

Prijateljstvo pripadnika 8. HRVCON-a u misiji Odlučna potpora i učenika 4. d razreda počelo je prije godinu dana, kad su im učenici za Uskrs poslali crteže i čestitke te tako uljepšali blagdane

Pripadnici 8. HRVCON-a u misiji Odlučna potpora (Resolute Support) posjetili su 12. lipnja učenike četvrtog razreda Osnovne škole Nikole Hribara iz Velike Gorice.

Prijateljstvo hrvatskih vojnika s učenicima 4. d razreda i njihovom učiteljicom Jadrankom Jelisavac počelo je prije godinu dana. Učenici su hrvatskim vojnicima u Afganistanu za Uskrs poslali crteže i čestitke, a oni su im uzvratili fotografijama i porukama te se kontakt održao za vrijeme njihova boravka u misiji.

Prvi susret s učenicima nakon povratka iz misije obilježen je druženjem u velikogoričkoj školi. Dvadesetak pripadnika kontingenta, odjevenih u maskirne odore u pustinjskoj šari, postrojilo se pred školom te su se zajedno s učenicima uputili u razred. Ondje su imali priliku pogledati priredbu koju su učenici pripremili upravo za njih, kako su ih u uvodnom govoru nazvali – “prijatelje koji čuvaju naše snove”. Zidove učionice tom su prigodom krasili crteži učenika koji su prikazivali život pripadnika kontingenta u Afganistanu te fotografije koje su im pripadnici poslali za vrijeme boravka u misiji.

Nakon glazbenih nastupa i igrokaza, pripadnici kontingenta odgovarali su na pitanja djece, koju je zanimalo sve o njihovu radu i životu u dalekom Afganistanu. Za neke od učenika bio je to prvi susret s pripadnicima Hrvatske vojske stoga nisu mogli skriti iznenađenje i zadovoljstvo posjetom i saznanjem kako su u njihovim sigurnim rukama.

Razred je pozdravio zapovjednik 8. HRVCON-a brigadir Branko Tubić te zahvalio roditeljima i učiteljicama na potpori toj inicijativi. “Pomogli ste nam da naše, ponekad iznimno teške i zahtjevne, vojničke zadaće izvršavamo s lakoćom i da nam vrijeme što prije prođe do povratka u Lijepu Našu,” poručio je učenicima. Skrenuo je zatim pozornost roditeljima i gostima na značaj doprinosa Hrvatske vojske međunarodnoj sigurnosti. “Napominjem da kontingenti Hrvatske vojske u zadnjih 16 godina zajedno sa saveznicima pridonose miru i sigurnosti u Islamskoj Republici Afganistanu. To je doprinos međunarodnoj sigurnosti, a samim tim i sigurnosti lijepe nam domovine Hrvatske,” rekao je brigadir Tubić.

Ravnatelj škole Stjepan Maravić zahvalio je pripadnicima na dolasku i izrazio veliku čast zbog suradnje 8. HRVCON-a s učenicima. Istaknuo je kako je to za učenike idealna prilika da nauče nešto više o radu pripadnika Hrvatske vojske.

Učenici su vojnicima uručili darove koje su sami izradili za vrijeme boravka u Školi u prirodi, a oni su im uzvratili zahvalnicama i vezenim imenima učenika na pustinjskoj podlozi ukrašenoj hrvatskom i afganistanskom zastavom koje su donijeli iz Afganistana. Uz razmjenu darova druženje se privelo kraju uz obostranu želju za nastavkom lijepog prijateljstva.


9. HRVCON u školi u Požegi

Podršku hrvatskim vojnicima u Afganistanu pružili su i učenici 3. c razreda Osnovne škole “Dobriša Cesarić” iz Požege, koji su pripadnicima 9. HRVCON-a poslali božićne čestitke. Zapovjednik 9. HRVCON-a brigadir Dražen Ressler i prvi dočasnik časnički namjesnik Tihomir Slanac zaželjeli su uživo zahvaliti svojim prijateljima školarcima te ih obradovati posjetom.

Zajedno s učenicima, dočekale su ih 13. lipnja ravnateljica škole Zvjezdana Krip, pedagoginja Zdenka Šutalo i učiteljica Ines Hamžik-Čereg te su proveli prijepodne u ugodnom druženju odgovarajući na brojna pitanja učenika o misiji, Hrvatskoj vojsci i životu vojnika. Zapovjednik i prvi dočasnik učenike su obradovali zastavicama, grbovima za kape i COIN-ima HKoV-a. U ime svih pripadnika i pripadnica 9. HRVCON-a zahvalili su učenicima na čestitkama i potpori tijekom boravka u misiji te izrazili želju za nastavkom druženja. Učenicima i učiteljici uručena je i zahvalnica zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnika Siniše Jurkovića.

Doris Ravlić

Foto: Tomislav Brandt