Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu

“Uvjeren sam kako ćete biti uspješni u provedbi svih zadaća koje vas očekuju u Litvi te da ćete pokazati sva svoja vojna znanja, vojničko ponašanje i sve ono što vas čini Paucima, a našu domovinu predstavljati u najboljem svjetlu i pokazati svu snagu i moć pobjedničke Hrvatske vojske,” kazao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević

U kninskoj vojarni ”4. gardijske brigade“ održan je 30. prosinca 2019. ispraćaj drugog hrvatskog kontingenta s ukupno 188 pripadnika u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Litvu. Glavninu snaga čine pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanom ispraćaju nazočili su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, veleposlanica Republike Litve Jurata Raguckiene, vojni izaslanik Francuske brigadir Fabrice Duda, predstavnici lokalne zajednice te drugi vojni i civilni uzvanici.

Pokažite ono što vas čini Paucima

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević istaknuo je kako je siguran  da će pripadnici 2. HRVCON-a biti uspješni u provedbi svih zadaća koje ih očekuju u Litvi.  ”Uvjeren sam da ćete pokazati sva svoja vojna znanja, vojničko ponašanje i sve ono što vas čini Paucima, a našu domovinu predstavljati u najboljem svjetlu i pokazati svu snagu i moć pobjedničke Hrvatske vojske,” dodao je, te posebno zahvalio obiteljima pripadnika na beskompromisnoj potpori koju im pružaju u obnašanju časnog vojničkog poziva. “Rad u međunarodnom okruženju bit će vam veliko iskustvo u daljnjem nastavku vaše karijere, a vrijeme koje ćete provesti u Litvi iskoristite za stjecanje novih znanja i vještina,” rekao je istaknuvši kako je 2019. godina bila godina izvrsnih rezultata te brojnih postignuća u razvoju i modernizaciji Hrvatske vojske, osvrnuvši se na brojne projekte realizirane u 2019. godini, od nabave helikoptera Black Hawk, vozila Bradley, ustrojavanje novih središta među kojima Središte za borbenog vođu ”Marko Babić“ i razvoja novih sposobnosti.

Zajedničkim radom do izvrsnih rezultata

U tom je kontekstu ministar Krstičević istaknuo: ”2019. godinu pamtit ćemo po brojnim izvrsnim rezultatima Hrvatske vojske i postignućima zahvaljujući zajedničkom radu i trudu svih nas. Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku. Vratili smo Hrvatskoj vojsci sjaj iz Domovinskog rata.“

Posebno je istaknuo kako je u protekloj godini osnažena veza između Hrvatske vojske stvorene u Domovinskom ratu i naroda.

“Svojim sudjelovanjem Republika Hrvatska iskazuje svoju odanost NATO-u, a članice Saveza pokazuju odlučnost da zajedništvom i predanošću demonstriraju snagu braneći teritorij Saveza te odvraćajući potencijalnog protivnika,” rekao je načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov napomenuvši kako se dosadašnje sudjelovanje u ovoj aktivnosti pokazalo kao izvrsna prigoda za stjecanje novih znanja i jačanje sposobnosti, ali i za predstavljanje Hrvatske vojske i proizvoda Hrvatske obrambene industrije.

“Hrvati i Litavci zajedno s drugim zemljama članicama čuvaju Savez kako bi on ostao jedinstven prostor slobode, mira, sigurnosti i zajedničkih vrijednosti,” kazala je veleposlanica Republike Litve Jurata Raguckiene zahvalivši u ime svojeg naroda hrvatskim pripadnicima na važnom doprinosu u očuvanju zajedničke sigurnosti.

 Odgovornost je i čast predstavljati Hrvatsku vojsku

Zapovjednik 2. HRVCON-a natporučnik Robert Bajan rekao je kako su svi pripadnici iznimno motivirani, obučeni i spremni za sve zadaće koje ih očekuju: “Na nama je odgovornost i čast predstavljati našu Hrvatsku vojsku kao vrhunsku, odlično opremljenu i obučenu.”

U NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi, uz Oružane snage RH u Borbenoj grupi pod vodstvom Savezne Republike Njemačke participiraju i oružane snage Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxembourg, Francuske Republike i zemlje domaćina Republike Litve.

Pripadnici OSRH sudjelovat će u okviru ojačane prednje prisutnosti u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO-ove aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica, ponajprije kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među saveznicama. Sudjelovanjem u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti, članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica. Ujedno su potvrda svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO izvršiti svoju temeljnu zadaću, a to je kolektivna obrana svih zemalja članica od mogućih prijetnji.

 U crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta za pripadnike kontingenta služena je sveta misa.


Pripadnicima Hrvatske vojske dodijeljeni stanovi u Kninu

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov zajedno s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom i gradonačelnikom Knina Markom Jelićem uručili su za troje pripadnika Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske ključeve stanova višestambenog objekta u  Kninu.

Riječ je o projektu stambenog zbrinjavanja pripadnika Hrvatske vojske u Kninu koji se provodi u suradnji s Gradom Kninom i Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Rezultat je to izvrsne suradnje Ministarstva obrane s Gradom Kninom s kojim je Hrvatska vojska neraskidivo povezana.

Čovjek je najvažniji dio obrambenog sustava

“U našem obrambenom sustavu čovjek je najvažniji i najvredniji i zato mi je drago što smo od prošle godine počeli sa stambenim zbrinjavanjem pripadnika Hrvatske vojske,” rekao je ministar istaknuvši zadovoljstvo što je upravo Knin grad u kojem se nakon Vukovara nastavio projekt stambenog zbrinjavanja pripadnika Hrvatske vojske.

Ministar je najavio i nastavak projekta stambenog zbrinjavanja na ovom području istaknuvši: “U siječnju ćemo pripadnicima Hrvatske vojske uručiti ključeve još dva stana, a nadamo se i oko 5. kolovoza uručiti ključeve još nekoliko novih stanova te tako zbrinuti još nekoliko obitelji naših pripadnika. U budućnosti planiramo dodjelu stanova i u Petrinji i Benkovcu. Na ovaj način, korak po korak, stambeno zbrinjavamo pripadnike Hrvatske vojske.“

Poručnica Anela Misir, pripadnica 3. mehanizirane bojne Pauci koja je primila ključeve stana istaknula je: “Želim zahvaliti Ministarstvu obrane na uloženom trudu kako bi nas danas obradovali. Ovime su iskazali brigu ne samo za nas kao pripadnike Oružanih snaga nego i za naše obitelji.”

Jedan od ciljeva ovog projekta jest dodatno potaknuti gospodarsku i demografsku obnovu Knina u kontekstu zaštite temeljnih nacionalnih interesa na ovom području od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Također, ovaj projekt stambenog zbrinjavanja pripadnika Hrvatske vojske potvrda je da su vojnik, dočasnik i časnik najvredniji dio sustava obrane u Republici Hrvatskoj.

Osim troje pripadnika Gardijske mehanizirane brigade u Kninu, prošle je godine Ministarstvo obrane zbrinulo osam pripadnika HV-a s obiteljima na području Vukovara, a ove godine planira ih zbrinuti još 20 na području Republike Hrvatske.

Doris Ravlić

Foto: Josip Kopi