Ratne oznake: Prvi hrvatski redarstvenik

Pripadnici i postrojbe Prvog hrvatskog redarstvenika djelovali su u sastavu ATJ Lučko, Jedinici za posebne namjene Rakitje, kao i u brojnim specijalnim postrojbama MUP-a RH i prvim brigadama Zbora narodne garde

Veličina: 90 mm u promjeru; tehnika izrade: žakard.

Narukavna oznaka, okrugla i promjera 90 mm, sadrži u gornjem dijelu polukružni natpis PRVI HRVATSKI REDARSTVENIK, ispod kojeg je datum 5. VIII. 1990. Datum je iznad štita sa znakom podloge hrvatskog grba sastavljenog od crveno-bijelih polja, takozvane šahovnice.

Godina naznačena u datumu vraća nas u travanj i svibanj 1990. i podsjeća na prve višestranačke izbore u Hrvatskoj. Njihov je završetak obilježen 30. svibnjem te godine, datumom koji je opravdano ponio naziv Dan državnosti Republike Hrvatske.

Natpis i prikazi te, kao i svake narukavne oznake, sadrži niz važnih sadržaja i poruka.

Prvi hrvatski redarstvenik bio je tečaj za hrvatske redarstvene snage iz ljeta 1990. godine. Ipak, krene li se dalje, dobiva se sljedeći niz događaja. Tadašnje novoizabrano Predsjedništvo SRH odlučilo je početkom srpnja 1990. da će stvoriti svoju oružanu zaštitu u provedbi osiguranja i osamostaljenja Republike Hrvatske.

Unutar tadašnjih zakonskih mogućnosti i ograničenja, 21. srpnja 1990. objavljen je natječaj za prijam polaznika novog tečaja za redarstvenike. Prvi sastanak Zapovjedništva budućih pripadnika postrojbe održan je 1. kolovoza, a već 5. kolovoza postrojene su dvije bojne s ukupno 1763 pripadnika. Postrojavanje je bilo na današnjoj Policijskoj akademiji u Zagrebu, gdje je tri dana poslije smotru postrojbe izvršio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Tečaj koji je trebao trajati dva mjeseca nije se mogao provesti do kraja jer je već 17. kolovoza izbila tzv. balvan revolucija. Međutim, u Prvom hrvatskom redarstveniku ustrojeno je 15 satnija, čiji su pripadnici u rujnu 1990. suzbili velikosrpsku pobunu na Banovini − u Dvoru na Uni, Hrvatskoj Kostajnici i Petrinji.

Pripadnici i postrojbe Prvog hrvatskog redarstvenika djelovali su u sastavu ATJ Lučko, Jedinici za posebne namjene Rakitje, kao i u brojnim specijalnim postrojbama MUP-a RH i prvim brigadama Zbora narodne garde.

Smatra se kako su tijekom Domovinskog rata poginula ili nestala 103 pripadnika Prvog hrvatskog redarstvenika.

Sadržaj i poruke svake narukavne oznake, pa tako i ove: PRVI HRVATSKI REDARSTVENIK − 5. VIII. 1990., trajan je dokaz i svjedok vremena Domovinskog rata u povijesti Republike Hrvatske.

I NA KRAJU OSTAJE I ZANIMLJIVA POVEZNICA: 5. VIII. 1990. − 5. VIII. 1995.

Hrvoje Strukić