Pripadnici OSRH na međunarodnoj vojnoj vježbi u Češkoj

Ample Strike NATO-ova je vježba bliske zračne potpore, što znači da su glavna obučna skupina JTAC-i (Joint Terminal Attack Controller) i piloti, a cilj je bio uvježbavanje procedura bliske zračne potpore u međunarodnom okruženju u COIN scenariju te scenariju simulacije protivničkog PZO sustava u području rada…

U Češkoj je od 3. do 15. rujna proveden Ample Strike 18. Riječ je o NATO-ovoj vojnoj vježbi provedenoj četvrtu godinu zaredom, a na svakoj su sudjelovali i pripadnici OSRH. Ample Strike je vježba bliske zračne potpore (Close Air Support Exercise – CASEX), što znači da su glavna obučna skupina JTAC-i (Joint Terminal Attack Controller) i piloti. Cilj je bio uvježbavanje procedura bliske zračne potpore u međunarodnom okruženju u COIN (Counter Insurgency) scenariju te scenariju simulacije protivničkog PZO sustava u području rada (High threat). Sudjelovalo je ukupno 19 članica NATO-a. Od aviona sudjelovali su češki, litavski, nizozemski i slovački L-39; češki L-159 Alca; češki i mađarski JAS-39 Gripen; njemački Tornado GR-4; njemački i nizozemski Lear Jet; njemački Eurofighter Typhoon; britanski Hawk; poljski Su-22M4; slovenski PC-9M; američki B-52, KC-135R i F-16. Na vježbi su sudjelovali i helikopteri: češki Mi-24 i Mi-171š te slovački Mi-17 i UH-60M. Jedan od triju dostupnih scenarija JTAC-i su prolazili na britanskom simulatoru Close Air Solutions. Nizozemski OS sudjelovao je i s besposadnom letjelicom RQ-11 Raven.

JTAC-i su tijekom navođenja koristili i puške CZ 805 i BREN2 češkog OS-a.

Za razliku od slične vježbe Adriatic Strike provedene u Sloveniji, u Češkoj je kompletan scenarij proveden na vojnim poligonima i u vojarnama: u Zračnoj luci “Náměšť”, vojarni “Vicenice” te poligonima “Boletice”, “Libava” i “Bechyně”. Live kontrole (s korištenjem stvarnog streljiva) provedene su na poligonima “Boletice” i “Libava”, dok su na ostalim lokacijama provedene samo dry kontrole (manevar bez korištenja stvarnog streljiva).

Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovale su s četirima certificiranim JTAC-ima (tri u timu i jedan u ulozi instruktora) te s jednim certificiranim JFO-om (Joint Fires Observer).

Vježba je uspješno provedena, a međunarodni instruktori više su puta pohvalili pripadnike OSRH.

Marijan TURKALJ; Foto: JTAC OSRH