Pripadnici PVP-a položili spomen-kamen kod crkve hrvatskih mučenika

Pripadnici Pukovnije Vojne policije položili su 16. studenog na zid sjećanja u spomen-parku kod crkve hrvatskih mučenika na Udbini spomen-kamen za sve poginule, nestale i umrle pripadnike VP-a.

Polaganje spomen-kamena kod crkve hrvatskih mučenika ima višegodišnju tradiciju. Neposredno uz crkvu nalazi se spomen-park u kojem je predviđena izgradnja memorijalnog spomen-zida, poznatog i kao zid memorije odnosno zid sjećanja. Spomen je to na sve žrtve koje su pale “za krst časni i slobodu zlatnu”, za svoju vjeru, narod i domovinu. U zid se ugrađuje spomen-kamenje koje obilježava mjesta stradanja, pogibije, masovnih grobnica i hrvatskih stratišta, datum stradanja i mjesto kraj kojeg se stratište nalazi.

Ove su godine, u prigodi obilježavanja Dana roda Vojne policije, Dana Pukovnije Vojne policije i 30. obljetnice ustrojavanja Vojne policije, pripadnici PVP-a donijeli na posvetu brački kamen dimenzija 30 x 20 x 15 cm s natpisom: 1991. – 2021. POGINULIM, NESTALIM I UMRLIM PRIPADNICIMA VOJNE POLICIJE.

Križni put i misno slavlje predvodili su vojni kapelani Ivan Blaževac i Josip Šimatović. Tijekom križnog puta na svakoj od 14 postaja čitana su imena 122 poginula pripadnika Vojne policije. Vojni kapelan Josip Šimatović poručio je kako su u našim životima najvažniji Bog, obitelj i domovina te kako svatko treba u sebi imati hrabrost, ambiciju i krepost.

Uz pripadnike PVP-a, posveti spomen-kamena nazočile su obitelji poginulih pripadnika VP-a Josipa Perića i Darka Mujića, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Vlado Kovačević, zapovjednik PVP-a brigadir Tomislav Kasumović, prvi dočasnik PVP-a časnički namjesnik Zlatko Pavun, pripadnici Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, pripadnici ZSS-a te predstavnici braniteljskih udruga Vojne policije iz Domovinskog rata.

U svojem je obraćanju brigadir Kasumović naglasio: “Današnjim polaganjem spomen-kamena za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Vojne policije odajemo počast, ali i obećanje da nikad neće biti zaboravljeni. U ozračju u kojem domovina ovaj tjedan iskazuje najdublje poštovanje žrtvama Domovinskog rata, i mi danas stojimo ovdje ponizno i ponosno te im odajemo isto to poštovanje. Neka je svima njima vječna hvala i slava.”

General Jurković pozdravio je sve nazočne, posebno obitelji stradalih Josipa Perića i Darka Mujića, te im izrazio iskrenu sućut. Napomenuo je, citirajući Perikla, da tajna slobode leži u hrabrosti te da je naša obveza čuvati sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata.

Tekst i foto: Zvonko Lucić