Pripadnicima HV-a svečano uručena promaknuća, pohvale i nagrade

“Hrvatska vojska izrasla je u profesionalnu i respektabilnu oružanu silu koja svakim danom pokazuje svoju spremnost i sposobnost za obranu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, za puni doprinos miru i stabilnosti širom svijeta zajedno sa saveznicima te za pružanje pomoći civilnim strukturama,” rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske i 29. obljetnice njezina ustrojavanja  28. svibnja 2020. na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” održana je svečanost uručivanja izvoda o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Hrvatske vojske i Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Svečanosti je nazočio predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te drugi visoki predstavnici Hrvatske vojske i Ministarstva obrane.

Promaknuća i pohvale pripadnicima Hrvatske vojske uručio je predsjednik RH Zoran Milanović, državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj uz zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnika Matu Pađena i zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnika Borisa Šerića.

Predsjednik Milanović svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga čestitao je njihov dan, a admiral Hranj kazao je kako se na današnji dan s posebnim pijetetom prisjećamo svih onih koji su dali svoj doprinos stvaranju i izgradnji Hrvatske vojske i obrani domovine.

”Hrvatska vojska izrasla je u profesionalnu i respektabilnu oružanu silu koja svakim danom pokazuje svoju spremnost i sposobnost za obranu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, za puni doprinos miru i stabilnosti širom svijeta zajedno sa saveznicima te za pružanje pomoći civilnim strukturama,” rekao je admiral Hranj istaknuvši kako je HV spremnost pokazao i nedavno, kad je svoje sposobnosti i opremu stavio na raspolaganje hrvatskim građanima u teškim trenucima neposredno nakon potresa u Zagrebu i tijekom pandemije koronavirusa.

Jačanje sposobnosti

 ”Razvoj ćemo temeljiti na nabavi i uvođenju u operativnu uporabu nove opreme; primjerice helikoptera, aviona, razvoj komunikacijskih i drugih sustava te svega onog što za cilj ima jačati sposobnosti naše vojske,” istaknuo je na kraju načelnik Glavnog stožera.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH u viši čin promaknuo je ukupno 136 pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske. Osam je pripadnika Hrvatske vojske promaknuto u generalski čin, pet u viši generalski čin, a trojica su promaknuta iz čina brigadira, odnosno kapetana bojnog broda u čin brigadnog generala, odnosno komodora.

Među promaknutim časnicima bio je i zapovjednik Središta za razvoj vođa ”Marko Babić” u Udbini brigadir Tomislav Kasumović koji je kazao: ”Biti dio organizacije koja već 29 godina uspješno izvršava svoje zadaće, bilo u zemlji ili u inozemstvu, gledati mlade ljude kako kroz sustav prolaze, sazrijevaju, stječu nova znanja i vještine koje su jako bitne za njihov rad i pomicanje ove organizacije u jednom novom smjeru, velika je čast,” dodavši kako vojni poziv zahtijeva puno odricanja, no kako je služenje domovini, čast i privilegija koju rijetki mogu obnašati.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH promaknuo je u viši čin ukupno 233 dočasnice i dočasnika, a Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH pohvalio je osam pripadnika Hrvatske vojske.

Jelena Jakšić

FOTO: Josip Kopi