Prisegnuo 19. naraštaj ročnika u Požegi

U 19. naraštaju ročnika nalaze se 94 žene, što čini čak 25 % od njihova ukupnog broja. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008., zaključno s 18. naraštajem u ožujku 2017. godine, obuku na dragovoljnom vojnom osposobljavanju završila su 6252 ročnika, među kojima je 647 žena

Pripadnici 19. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, njih 397, položili su 17. lipnja u vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi prisegu domovini. U 19. naraštaju ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju nalaze se 94 žene, što čini čak 25 % od njihova ukupnog broja. Svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, ujedno i izlasnik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, brojni vojni i civilni uzvanici te članovi obitelji i prijatelji dragovoljnih ročnika.
Ministar Krstičević u toj je svečanoj prigodi istaknuo: “Ponosan sam kad vidim ovu mladost, ovu novu snagu. Kad vidim čvrste i odlučne mlade ljude koji će nastaviti prenositi onaj pobjednički duh, domoljublje i sve one vrijednosti ugrađene u stvaranje i razvoj ponosne i časne Hrvatske vojske.” Ministar je također spomenuo i ključne projekte Ministarstva obrane koji su posvećeni hrvatskim vojnicima. “Ministarstvo obrane radi na poboljšanju uvjeta života i rada naših pripadnika. Vraćamo vojsku u Vukovar, Sinj, Varaždin i Ploče – mjesta gdje je i tradicionalno bila prisutna i gdje je uvijek bila povezana sa svojim narodom. Sve to bit će u funkciji povećanja sigurnosti i zaštite naših građana te boljih uvjeta života i rada za naše vojnike,” rekao je ministar Krstičević.
General Šundov u svojem je obraćanju naglasio: “Dragovoljno vojno osposobljavanje uvijek otvara nove vidike, daje poticaj za nove izazove i iznad svega oplemenjuje novim iskustvima. Svima koji se za to odluče, Oružane snage Republike Hrvatske omogućit će daljnje obučavanje, školovanje i usavršavanje, u skladu s potrebama sustava i vašim sposobnostima.”
Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008., zaključno s 18. naraštajem u ožujku 2017. godine, obuku na dragovoljnom vojnom osposobljavanju završila su 6252 ročnika, među kojima je 647 žena. Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu OSRH. Istodobno, time ispunjavaju i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno stječe se mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi. Temeljna i specijalistička obuka traje osam tjedana, a provodi se u Požegi i na vojnom poligonu “Gašinci”.
Nakon uspješno završenog programa obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u skladu s postignutim rezultatima, odabranim ročnicima može se ovisno o stručnoj spremi ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika i dočasnika (SSS), odnosno o izobrazbi časnika (VŠS i VSS), potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe.

Irena Firšt, Tomislav Brandt