Priznanja za iznimnu profesionalnost, motiviranost i predan rad

Za najboljeg vojnika srpnja izabran je vojnik Marko Brkanović, a dočasnika narednik Josip Jagatić. Najbolji vojnik i dočasnik kolovoza su razvodnik Dejan Sadiković i skupnik Andrija Juričević. Priznanja su zaslužili zbog visoke profesionalnosti, iznimne motiviranosti i predanog rada čime na najbolji način pridonose razvoju svojih postrojbi, a time i Oružanih snaga u cjelini…

U prostorijama Glavnog stožera održana je 30. rujna prigodna svečanost na kojoj je načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov uručio priznanja najboljim vojnicima i dočasnicima Oružanih snaga za srpanj i kolovoz. Za najboljeg vojnika srpnja izabran je vojnik Marko Brkanović, a dočasnika narednik Josip Jagatić. Najbolji vojnik i dočasnik kolovoza su razvodnik Dejan Sadiković i skupnik Andrija Juričević. Priznanja su zaslužili zbog visoke profesionalnosti, iznimne motiviranosti i predanog rada čime na najbolji način pridonose razvoju svojih postrojbi, a time i Oružanih snaga u cjelini.

Najbolji vojnik srpnja vojni policajac Marko Brkanović pripadnik je 3. satnije Pukovnije Vojne policije, a u OSRH je nešto više od dvije godine. Iako je u Vojnoj policiji tek od ovog lipnja, u svojoj je postrojbi od samog početka prepoznat po besprijekornom radu i zalaganju. Čim je raspoređen u Vojnu policiju, upućen je na obučni ciklus eNRF/VJTF snaga gdje je tijekom obuke pokazao iznimne rezultate i bio jedan od najbolje ocijenjenih vojnika u postrojbi. Ovo priznanje gotovo na samom početku vojne karijere puno mu znači. Nije znao da je nominiran tako da je to za njega, kaže, kad je doznao bio velik pozitivan šok i velika motivacija za daljnji rad: “Želim se i dalje razvijati kroz Vojnu policiju. Došao sam u postrojbu koju sam oduvijek želio i radim posao koji volim. “
Narednik Josip Jagatić, najbolji dočasnik srpnja, zapovjednik je desetine u Satniji za dubinsko izviđanje SOD-a. Dočasnik je s velikim znanjem i iskustvom koje, aktivnim sudjelovanjem u planiranju i provedbi zahtjevnih obučnih aktivnosti na razini satnije, na najbolji način koristi za podizanje razine uvježbanosti pojedinca i desetine te tako pridonosi razvoju cijele postrojbe. Ostvarila mu se želja da radi u specijalnoj postrojbi. Voli prihvaćati nove izazove i stjecati nova iskustva. Na osvojeno je priznanje ponosan: “Ponosan sam tim više jer ga ne vidim samo kao svoj, nego i kao uspjeh satnije. Mi smo mala satnija, a već je dvoje mojih kolega dobilo ovo priznanje. Sad sam ga dobio ja, ali svi dobro radimo. Riječ je samo o nijansama.”
Titula najvojnika kolovoza pripala je razvodniku Dejanu Sadikoviću, tehničaru za računalnu potporu iz Središta za komunikacijsko-informacijsku potporu. Tijekom godine uspješno je odradio komunikacijsku potporu na brojnim aktivnostima, a u kolovozu se posebno istaknuo tijekom njezinih priprema i provedbe za potrebe obilježavanja središnje proslave Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 21. obljetnice VRO Oluja, zatim na međunarodnoj vojnoj vježbi Immediate Response 16 i vježbi Sava Star 16. Nije to bilo prvi put da je pružao komunikacijsku potporu na tako velikim događajima, ali u kolovozu su se te tri aktivnosti odvijale gotovo istodobno. Zanimljivo je spomenuti da je razvodnik Sadiković završio i metodiku predavanja za instruktora engleskog jezika te je, dok je radio u GMTBR-u, uz svoje redovite zadaće predavao i engleski jezik u fonolaboratoriju u Kninu. Izražavajući zadovoljstvo što je dobio to priznanje, rekao je kako je to priznanje ne samo njemu, nego i svim njegovim kolegama koji profesionalno i savjesno obavljaju svoje zadaće.

Najboljim dočasnikom kolovoza proglašen je skupnik Andrija Juričević, zapovjednik desetine u 2. motoriziranoj satniji 2. motorizirane bojne Pauci. Proglašen je najboljim zbog iznimnog zalaganja, odgovornosti i savjesnog obnašanja dosadašnjih dužnosti te želje za daljnjim usavršavanjem i profesionalnim razvojem. Sposobnosti koje je stekao tijekom dosadašnjeg obnašanja dužnosti pokazao je u kolovozu na vježbi Sava Star 16, kad je prvi put zapovijedao desetinom na međunarodnoj vojnoj vježbi. Kvalitetnim vođenjem i zapovijedanjem, u najkraćem je mogućem roku uspješno integrirao svoju desetinu u pješački vod vojske Ujedinjenog Kraljevstva te je dobio priliku osobno voditi međunarodnu desetinu i njom zapovijedati. Iskustva s vježbe su mu pozitivna i odradili su, kaže, dobar posao. Ponosan je na priznanje koje je dobio i kaže kako mu je to motivacija za daljnji rad.
Svi su naši sugovornici istaknuli i kako je osvojeno priznanje potvrda da se u Oružanim snagama prepoznaje rad te im je dodatni poticaj za daljnje usavršavanje, usvajanje novih znanja i vještina te razvijanje vojnih sposobnosti.
Uručujući priznanja, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov poručio je kako treba dati priliku mladim ljudima jer na njima ostaju Oružane snage RH. “Srž našeg posla je obuka i vježba. Zato mi je posebno drago da ste se tomu posvetili,” istaknuo je general Šundov koji je pohvalio i inicijative za samoučenje i trajno usavršavanje. “Ponosim se onim što ste napravili, nastavite tako i dalje i onda sam siguran da su Oružane snage Republike Hrvatske u sigurnim rukama,” rekao je general Šundov.

Leida Parlov, foto:Stjepan Brigljević