Proslava Dana Hrvatske vojske i Dana HKoV-a u Litvi

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP BG LTU) u Litvi obilježili su 28. svibnja Dan Hrvatske vojske i Dan HKoV-a. Povodom toga pripadnicima kontingenta uručene su odluke o odlikovanju i medalje koje im je dodijelilo Ministarstvo obrane Litve za uspješno izvršenje zadaća i doprinos sigurnosti Litve.

Pripadnicima, koji su znatno pridonijeli uspješnom radu i funkcioniranju kontingenta i Borbene grupe, uručene su također i pohvale i nagrade zapovjednika Iron Wolf brigade brigadira Mindaugasa Petkevičiusa te zapovjednika Borbene grupe pukovnika Axela Niemanna. Prigodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana HKoV-a promaknutim su pripadnicima kontingenta uručene i odluke o promaknuću.

Zapovjednik 2. hrvatskog kontingenta satnik Robert Bajan čestitao je pripadnicima kontingenta njihov dan te među ostalim istaknuo i kako se na taj dan prisjećamo prvog postrojavanja Hrvatske vojske na stadionu u Kranjčevićevoj u Zagrebu.

“Danas, 29 godina poslije, kao pripadnici profesionalne Hrvatske vojske sudjelujemo u međunarodnoj misiji ojačane prednje prisutnosti u Litvi i slijedeći postignuća i vrijednosti stvarane kroz Domovinski rat ravnopravno s ostalim članicama NATO saveza pretvaramo u djelo svaku postavljenu zadaću. Također, naša je dužnost odati priznanje svim poginulim pripadnicima Hrvatske vojske, koji su svojom žrtvom postavili temelje da bismo mi danas mogli časno predstavljati Republiku Hrvatsku u međunarodnom okruženju,” rekao je satnik Bajan.

Nakon zapovjednikova obraćanja, kod spomen-obilježja u vojarni “Rukla” zapaljena je svijeća u spomen na preminulog pripadnika 1. HRVCON-a eFP BG LTU razvodnika Marija Pavišića. Tom je prilikom odana počast njemu i svim pripadnicima Hrvatske vojske koji su preminuli i stradali u Domovinskom ratu ili nakon rata u službi stvaranja i zaštite Republike Hrvatske.

Misu povodom Dana Hrvatske vojske i Dana HKoV-a predvodio je fra Mato Vincetić, vojni kapelan iz sastava 2. hrvatskog kontingenta.

Tekst: Josip Furlić

Foto: Evert Jan Daniels