Prva postrojba Vojne policije

Jezgru prve postrojbe Vojne policije činilo je deset pomno odabranih pripadnika koji su tih prvih ratnih dana već bili prepoznatljivi i dokazani na bojišnici te su svojim savjesnim i odgovornim izvršavanjem zadaća imali potencijal postati vojni policajac

Uoči obilježavanja 30. obljetnice osnutka Vojne policije posjetili smo društveni dom u Odri Sisačkoj, mjestu gdje je ustrojena prva desetina Vojne policije. U prostorijama koje danas koristi Udruga branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata – Podružnice Sisačko- moslavačke županije, razgovarali smo s čelnicima Udruge i ratnim zapovjednicima postrojbe: Zvonimirom Kraljom, zapovjednikom prve postrojbe Vojne policije, Mirkom Borošićem, zamjenikom zapovjednika i dopredsjednikom Udruge te Ivicom Dominićem, njezinim čelnim čovjekom. Tijekom razgovora prisjetili smo se tih prvih ratnih dana kad se već od lipnja 1991. u okviru MUP-a pristupa ustrojavanju 57. samostalnog bataljuna, postrojbe iz koje su stasali prvi vojni policajci. Zbog uočenih potreba osiguranja vojničkog reda i stege te provođenja ostalih vojnopolicijskih poslova, inicijativu za osnivanje postrojbe dao je tadašnji dozapovjednik 57. samostalnog bataljuna Marijan Celjak, a provedbu te zadaće preuzeo je tadašnji referent sigurnosti Željko Sklepić.

Pomno birani pripadnici

Kako nam ističu naši sugovornici 22. kolovoza 1991. pokrenuta je akcija s ciljem spajanja sa Sunjom, koja nije polučila očekivan rezultat i hrvatski vojnici morali su se vratiti na početne položaje, a dobar dio njih je s puškama završio i u samom gradu. Bez ikakvog nadzora, pomalo i frustrirani neuspješnom akcijom, postajala je mogućnost zloupotrebe oružja u gradu i isti je dan Marijan Celjak pokrenuo inicijativu za osnivanje tadašnje gardijske vojne policije. Samo dva dana kasnije, 24. kolovoza 1991., predsjednik RH dr. Franjo Tuđman naložio je načelniku Stožera ZNG-a da se pristupi organiziranom ustrojavanju Vojne policije. Zapovijed je bila kratka: ”Vojnu policiju odmah ustrojiti.” Kako je isti dan, neovisno o ovoj odluci, već formirana postrojba Vojne policije u Sisku, ona se smatra kao prva postrojba Vojne policije, a taj je datum Vojna policija uzela kao službeni datum osnivanja. No, vratimo se našim sugovornicima, koji ističu kako su prvi vojni policajci pomno birani i oni su morali biti prepoznatljivi i već su u obrani domovine morali ostaviti neki trag, a svojim primjerom i zalaganjem morali su dokazati da su spremni obavljati vojnopolicijske zadaće. Bez pretjeranog iskustva u tim zadaćama oslanjali su se na pripadnike MUP-a koji su ih u hodu obučavali u obavljanju zadaća, a čak su ih i opremili prvom policijskom opremom. Postrojba je ubrzo vojnopolicijske zadaće obavljala na području čitave zone odgovornosti Operativne grupe za Sisak i Banovinu te je bila podređena zapovjedniku operativne grupe tadašnjem pukovniku Boži Budimiru. S vremenom, kako su se pred postrojbu stavljale sve veće i složenije zadaće, ubrzo je prva desetina narasla do veličine voda, a već krajem studenog 1991. godine i do veličine satnije. Također, radi provođenja stegovne mjere pritvora, formiran je 30. listopada 1991., na temelju zapovijedi zapovjednika OG Sisak i Banovina pukovnika Bože Budimira, Vojni pritvor.  U listopadu 1991. ovoj je postrojbi priključena i jedna desetina VP-a ZNG-a Petrinja. Razmještaj postrojbi Hrvatske vojske u području odgovornosti Operativne grupe za Sisak i Banovinu, zahtijevao je i formiranje vodova Vojne policije pri pojedinim grupacijama postrojbi. Tako su u studenom uz već formiranu samostalnu satniju VP-a u Sisku, formirani i vodovi u Letovaniću, Komarevu, Sunji i pri 120. brigadi HV-a. U siječnju 1992. ustrojen je jedinstven sustav vođenja i zapovijedanja u svim postrojbama Vojne policije u čiji sastav ulazi i ova postrojba te kao takva djeluje do kraja ožujka.

Čuvanje spomena na ratne dane

Danas članovi Udruge, koja je osnovana 28. ožujka 2019. u Sisku, broji 76 članova i održavaju živim sjećanje na ratne dane i okupljanje prvih vojnih policajaca iz Domovinskog rata, a kako s ponosom ističu oni su i za vrijeme rata, a i danas, prije svega jako dobri prijatelji. Prostor koji su dobili zahvaljujući sisačkoj gradonačelnici Kristini Ikić Baniček za njih nije samo operativno mjesto gdje mogu provoditi svoje aktivnosti nego ima i povijesno značenje jer je upravo to prostor u kojem je niknula prva postrojba Vojne policije. Članovi Udruge brinu i skrbe se o stradalnicima i invalidima iz Domovinskog rata, čuvaju tradiciju te dignitet i postignuća u Domovinskom ratu, pružaju pomoć svojim članovima, a surađuju i s drugim strukovnim, braniteljskim i veteranskim udrugama.


Prvi pripadnici Vojne policije

 • Zvonimir Kralj – zapovjednik
 • Mirko Borošić – dozapovjednik
 • Ivica Dominić
 • Božidar Županić
 • Ivan Sever
 • Branko Šatović
 • Siniša Krizmanić
 • Darko Šmejkal
 • Željko Mikočević
 • Nenad Kaljiković

Zadaće samostalne postrojbe Vojne policije bile su:

 • preventivno-represivna djelatnost u postrojbama Hrvatske vojske
 • regulacija i kontrola prometa vojnih vozila
 • rad na blokadnim punktovima – kontrola ulaska i izlaska iz zone borbenih djelovanja
 • antiteroristička djelatnost
 • rad iz domene kriminalističke policije.

U prigodi obilježavanja 30. obljetnice osnutka Vojne policije na zgradi u kojoj se danas nalazi Udruga bit će postavljena spomen-ploča u čast osnivanja prve postrojbe Vojne policije.


 Željko Stipanović

Foto: UBVVPDR-PSMŽ, Tomislav Brandt