Prvi dočasnik USEUCOM-a održao predavanje polaznicima CSEL tečaja

Prvi dočasnik Zapovjedništva američkih snaga za Europu (United States European Command – USEUCOM), časnički namjesnik Phillip L. Eastone, održao je 17. listopada predavanje putem videoveze polaznicima 3. međunarodnog tečaja za prve dočasnike najviših razina vođenja (Command Senior Enlisted Leader Course – CSEL).

Časnički namjesnik Easton upoznao je polaznike tečaja sa zaključcima 9. konferencije prvih dočasnika Američko-jadranske povelje (A5) koja je održana u rujnu ove godine u Albaniji na kojoj su raspravljene teme vezane uz ulogu prvih dočasnika unutar oružanih snaga pojedinih A5 članica, sustavu profesionalnog razvoja dočasnika, mogućnostima i trenutačnom stanju regionalne suradnje u institucijama vojne izobrazbe dočasnika te iskustva u jačanju uloge dočasnika unutar vlastitih oružanih snaga.

U razgovoru s polaznicima časnički namjesnik Easton pojasnio je značaj Strateških smjernica i uputa NATO-a za razvoj Dočasničkog zbora te istaknuo svoju snažnu potporu nastavku provedbe ovog A5 tečaja za prve dočasnike najviših razina vođenja koji se od 2017. godine kao proizvod A5 inicijative provodi na HVU-u. Ove se godine održava od 14. do 25. listopada i na njemu sudjeluju prvi dočasnici iz zemalja članica i zemalja u statusu promatrača A5 inicijative te susjednih zemalja.

Tekst: Michael Fanuko

Foto: Marija Sever