Radni vikend kadeta Vojnog pomorstva

Kadeti sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” proveli su od 7. do 9. svibnja radni vikend na lokacijama vojnog poligona “Josip Markić” kod Knina, u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu te akvatoriju Kaštelanskog zaljeva i Splitskog kanala.

Na radnom vikendu sudjelovalo je 73 kadeta 16., 17. i 18. naraštaja studijskog programa Vojno pomorstvo, djelatnici VI. kadetske satnije Kadetske bojne “Predrag Matanović”, djelatnici Dekanata HVU-a iz Splita, instruktori Središta za obuku Hrvatske ratne mornarice, djelatnici saniteta Pomorske baze u Splitu i djelatnici saniteta Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Kadeti 16. naraštaja provodili su vojnu obuku iz programskih područja Teorija pokretanja jedrima, Jedrenje u krstašima i Meteorologija. Obuka se provodila na jedrilicama HRM-a klase Krstaš i to na području Kaštelanskog zaljeva, Splitskog kanala i u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba”. Zapovjednik radnog vikenda bio je zapovjednik VI. kadetske satnije poručnik bojnog broda Hrvoje Repušić uz sudjelovanje djelatnika Dekanata HVU-a iz Splita kapetana bojnog broda Borisa Kere i kapetana korvete Jakše Miškovića te zapovjednike brodica i instruktore Središta za obuku HRM-a časničkog namjesnika Branimira Marušića i stožernog narednika Roberta Grubišića.

Obuka je sastavni dio Vojnog kampa 3. Kadete se obučava za stjecanje novih znanja u praktičnoj uporabi jedrilica klase Krstaš i nadogradnji mornarskih vještina, koje su ujedno priprema za provedbu Ljetnog kampa 3.

Kadeti 17. naraštaja provodili su vojnu obuku iz programskih područja Brodska užad, Veslanje u kuteru i Jedrenje u kuteru. Obuka se provodila na mornaričkim kuterima HRM-a i to na području Kaštelanskog zaljeva i u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba”. Zapovjednik radnog vikenda bio je zapovjednik voda VI. kadetske satnije poručnik korvete Jurica Modrić, a sudjelovali su i instruktor za obuku VI. kadetske satnije nadnarednik Mate Vrcić te instruktor za obuku Središta za obuku HRM-a stožerni narednik Pave Juričević. Obuka je sastavni dio Vojnog kampa 2, na kojem kadeti razvijaju mornarske vještine i vještine veslanja te se prvi put susreću s jedrenjem u mornaričkom kuteru, a ujedno je priprema za provedbu Ljetnog kampa 2.

Kadeti 18. naraštaja provodili su vojnu obuku iz programskih područja Komuniciranje, Taktika, Reakcije i NBKO. Obuka se provodila na vojnom poligonu “Josip Markić”. Zapovjednik radnog vikenda bio je zapovjednik voda VI. kadetske satnije natporučnik Igor Turk, uz sudjelovanje instruktora za obuku i logističkog dočasnika VI. kadetske satnije stožernog narednika Joze Milardovića. Obuka je sastavni dio Vojnog kampa 1, na kojem kadeti nadograđuju stečena znanja i vještine temeljnih vojnih zadaća, koje su ujedno priprema za provedbu Ljetnog kampa 1.

Obuka je sastavni dio i kruna školovanja kadeta da bi se došlo do krajnjeg cilja, a to je profesionalan i sposoban budući časnik HRM-a. Sinergijom različitih grana i postrojbi OSRH postiže se pozitivan ishod obučnog procesa i zajamčen je uspjeh u planiranim zadaćama obučavanja kadeta Vojnog pomorstva te stvaranja budućih časnika.

Tekst: Zdravko Lovašen

Foto: HVU