Ratna škola na predstavljanju knjige “Sport i nacionalna sigurnost”

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” pod vodstvom načelnika brigadira Mije Kožića nazočili su 4. veljače u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva predstavljanju knjige “Sport i nacionalna sigurnost – terorizam, špijunaža i korupcija u nogometu i ostalim sportovima”.

Knjigu su predstavili recenzenti: dr. sc. Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora; Miroslav Ćiro Blažević, bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije; Dario Šimić, bivši reprezentativac i predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat; doc. dr. sc. Zrinko Čustonja; prof. dr. sc. Goran Pavel Šantek; doc. dr. sc. Danijela Lucić, te suautori: prof. dr. sc. Mirko Bilandžić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i predavač na Ratnoj školi, te dr. sc. Luka Leško, kineziološki antropolog s velikim međunarodnim iskustvom i interesom u području sporta i sigurnosti, sportskog menadžmenta i obavještajnog djelovanja.

Recenzenti su knjigu proglasili pionirskim djelom u svjetskim razmjerima i korisnim štivom za političke aktere, sigurnosne stručnjake, sportsku i širu javnost. Miroslav Ćiro Blažević poručio je: “Svi moramo biti ponosni na naše sportske uspjehe jer su sportaši brend Hrvatske i najbolji su na svijetu u odnosu na broj stanovnika.” Recenzentica Danijela Lucić istaknula je: “Sportaši su dio hrvatskog identiteta, ali imamo i negativne pojave u sportu. Ova knjiga smjelo i hrabro propitkuje negativne aspekte u sportu koji utječu na nacionalnu sigurnost Hrvatske.” Dario Šimić naglasio je da se knjiga bavi temama kojima se bavi i Nogometni sindikat.

Bilandžić i Leško u knjizi temeljito razrađuju međuodnos sporta s jedne i nacionalne sigurnosti s druge strane, ali i njegov utjecaj na sportski nacionalni identitet i međunarodni ugled, kao i niz potencijalnih sigurnosnih ugroza – od terorizma i otmica, preko obavještajnog djelovanja i špijunaže u sportu, do navijačkog nasilja te korupcije i organiziranog kriminala. Ne zadržavaju se u hrvatskom kontekstu, nego su opsežno opisani i ključni događaji na međunarodnoj razini.

Luka Leško pobliže je naveo: “Knjiga ima dva osnovna cilja. Prvi je teorijska analiza povezanosti sporta i nacionalne sigurnosti, potkrijepljena brojnim empirijskim primjerima iz svijeta, dok drugi podrazumijeva kreiranje provedbenih smjernica za razvoj sigurnosne politike i prakse u svrhu sustavnog upravljanja učincima sporta na nacionalnu sigurnost, gdje je predložen niz mjera za suzbijanje i prevenciju navijačkog nasilja i korupcije u sportu.”

Mirko Bilandžić upozorava da je znanstveni prostor sjecišta sporta i sigurnosti godinama bio zanemaren i ignoriran: “Više od 500 analiziranih primjera u knjizi jasno svjedoči o sigurnosnim aspektima sporta i njegovim učincima i posljedicama. Svijet je to prepoznao i ugradio sport u strateška pitanja i strategije nacionalne sigurnosti. Hrvatska zbilja možda je još uvjerljiviji primjer – s jedne strane sport je vrhunsko ostvarenje nacionalnih interesa, nacionalni brend, značajan promotor Hrvatske, koji je zemlju ugradio na svjetsku scenu, a s druge isprepleten politikom i politiziran. Zbog negativnih aspekata potrebno je baviti se i sigurnosnom dimenzijom sa znanstvenim pristupom.”

Tekst i foto: Ratna škola