Ratna škola posjetila Ravnateljstvo civilne zaštite

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” pod vodstvom načelnika brigadira Mije Kožića posjetili su 3. veljače Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH, gdje ih je dočekao koordinator za sustav civilne zaštite Darko Majstorović.

Nakon uvodnog obraćanja, upoznao ih je s ustrojem Ravnateljstva CZ-a, zakonodavnim okvirom s posebnim naglaskom na Zakon o sustavu civilne zaštite, projektom Crvenog križa i Ravnateljstva CZ-a Prijatelj zajednice te pokretanju studija civilne zaštite na Policijskoj akademiji.

Zapovjednik Državne intervencijske postrojbe CZ-a Siniša Klečar govorio je o postrojbama civilne zaštite, a voditeljica Službe za koordinaciju rada hrvatske platforme Nataša Holcinger o usvojenoj Procjeni rizika od katastrofa za Republiku Hrvatsku u 2019., izradi strategije upravljanja rizicima te godišnjim konferencijama i objavljenim zbornicima radova.

Načelnica Sektora za radiološku i nuklearnu sigurnost Zdravka Tečić upoznala je polaznike s međunarodnom ljestvicom nuklearnih događaja, sustavom ranog upozorenja na nuklearnu nesreću u Republici Hrvatskoj te europskom platformom Joint Research Centre European Radiological Date Exchange Platform.

Načelnik Sektora za inspekcijske poslove Nikola Turkalj održao je izlaganje o opsegu poslova inspekcijskog nadzora, a načelnik Sektora za eksplozivne atmosfere Dario Dragojević o zadaćama tehničkog nadgledanja postrojenja, koje obuhvaćaju klasifikaciju prostora te uređaja i instalacija namjenjenih za rad u prostorima ugroženim eksplozivnom atmosferom.

Načelnik Sektora za protuminsko djelovanje (Hrvatski centar za razminiranje) Nikša Bogdanić govorio je o stanju razminiranosti teritorija Republike Hrvatske te planu razminiranja preostalih minski sumnjivih područja, kao i o e-servisima u protuminskom sustavu (MIS Portal Hrvatskog centra za razminiranje i mobilna aplikacija MINE.info.hr).

Nakon predavanja polaznici su posjetili Operativni centar CZ-a i Županijski centar za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Tekst: Ratna škola

Foto: MUP