Ratne boje – jedinstvena priča o Domovinskom ratu

U scenografski dinamičnom i atraktivno izvedenom prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka smještenog u Guvernerovoj palači, izložba Ratne boje sa svojih više od tristo eksponata jedinstveno prikazuje događaje iz Domovinskog rata. Okosnicu izložbe čine vojne odore kolekcionara te jednog od autora…

Izložba je organizirana povodom obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, a njezini su autori Ivo Mileusnić i Damir Batistić

Izložba Ratne boje u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka jedinstvena je priča o Domovinskom ratu. Organizirana je povodom obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, a njezini su autori Ivo Mileusnić i Damir Batistić. Zanimljiv i edukativan muzejski postav kronološki nas vodi kroz zbivanja tijekom Domovinskog rata, a okosnicu čine vojne odore kolekcionara te jednog od autora, Damira Batistića. Batistić je odore i drugu vojnu opremu počeo prikupljati još tijekom Domovinskog rata u kojem je i sam sudjelovao. U zbirci ima više od 40 kompletnih vojnih odora brojnih postrojbi iz Domovinskog rata te velik broj različitih košulja, jakni, kapa i ostale opreme HV-a i policije. Odore i oprema različitih su uzoraka, proizvođača i razdoblja proizvodnje što zbirku čini jako zanimljivom jer početkom Domovinskog rata nije bilo određenog standarda za opremanje vojnika.
Svaki je izloženi primjerak izvrsno očuvanih odora autentičan dio povijesti. Uz odore Hrvatske vojske izložene su i odore pripadnika JNA te vojske i milicije tzv. SAO Krajine. Među posebno zanimljivim izlošcima je odora s prvog postrojavanja pripadnika ZNG-a u svibnju 1991. na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Izloženi su i proizvodi Riječke industrije odjeće (RIO) poput odora, vojnih pulovera i drugih odjevnih predmeta za potrebe obrane Republike Hrvatske. Mileusnić napominje kako je Rijeka koja je izbjegla izravna ratna razaranja itekako sudjelovala u Domovinskom ratu. Osim iznimno velikog broja branitelja s područja cijele Primorsko-goranske županije koji su branili Hrvatsku, u obranu je bilo uključeno i riječko gospodarstvo. Protuteža šarenim i raznolikim vojnim odorama jesu crno-bijele fotografije snimljene na bojištima širom Hrvatske. Autori najvećeg dijela fotografija ratni su reporteri i snimatelji s riječkog područja, ali i pripadnici ratnih postrojbi. Cijela je priča popraćena i tekstovima čiji su autori djelatnici Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. sc. Slaven Ružić i Domagoj Štefančić, prof.
Izlošci osim odora obuhvaćaju i različitu vojnu opremu, iznimnu digitalnu zbirku narukavnih oznaka pripadnika ratnih postrojbi, dijelove neprijateljskih zrakoplova srušenih u Domovinskom ratu skupljača Radovana Živanovića. Izložene su i čahure topovskih i tenkovskih projektila skupljača Čestimira Komareka, te makete kolekcionara Nevena Materljana.
Za scenografski atraktivno i dinamično izveden prostor u podrumu Guvernerove palače zaslužni su mladi dizajneri Petar Popić Mileusnić i Lara Karlavaris. U njegovu je središnjem dijelu animirana karta Domovinskog rata iz Hrvatskog povijesnog muzeja koja je, prema riječima kustosa Mileusnića, najdetaljniji i najbolji prikaz kronologije Domovinskog rata. Kao glavni muzejski izložak Mileusnić ističe hrvatsku zastavu na koju su se potpisali prvi branitelji pristigli u obranu Gospića, od kojih su neki, nažalost, ubrzo poginuli. Zastavu su muzeju darovali članovi Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula”. Mileusnić napominje kako je riječ o prvoj izložbi takvog tipa postavljenoj u muzejskoj ustanovi na području Primorsko-goranske županije. Ostvarena je u suradnji s lokalnim kolekcionarima militarije od kojih velik broj čine članovi Saveza Hrvatskog časničkog zbora Primorsko-goranske županije.
Izložba je organizirana uz potporu Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Ministarstva kulture RH.
Ideja o izložbi javila se, kako nam je objasnio kustos Mileusnić, tijekom prikupljanja građe za budući stalni postav Domovinskog rata Primorsko-goranske županije za koji je u prizemlju Guvernerove palače već uređena izložbena dvorana.

Leida PARLOV
Snimio Tomislav BRANDT, Ivica TOMIĆ