Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995.

Priča o Dubrovniku u Domovinskom ratu teška je i mučna. Mnogi su branitelji iz svih dijelova Hrvatske dali živote u njegovoj obrani, kao i u deblokadi i oslobađanju Konavala i drugih okolnih područja. Najviše zbog njih, projekti poput izložbe koju do kraja listopada možemo vidjeti i u Zagrebu imaju značaj koji je puno više od običnog kronološkog shvaćanja povijesti…

U svibnju je bilo 25 godina od poduzimanja prvih akcija Hrvatske vojske u cilju oslobađanja Dubrovnika i njegova zaleđa, a krajem listopada obilježit će se 25. obljetnica deblokade grada i potpunog oslobađanja krajnjeg juga Hrvatske. Početkom listopada obilježit će se i 26. obljetnica općeg srpsko-crnogorskog vojnog napada na Dubrovnik. Tih je najtežih dana u povijesti mlade hrvatske države grad pod Srđem stao uz bok herojskom Vukovaru kao simbol obrane i otpora. Zahvaljujući reputaciji Dubrovnika kao bisera europske kulturne baštine, njegova opsada i bjesomučno granatiranje pokazali su svijetu da rat u Hrvatskoj nije samo agresija na zemlju koja se bori za slobodu i neovisnost, nego i agresija na njezino bogato povijesno nasljeđe.
Priča o Dubrovniku u Domovinskom ratu teška je i mučna. Mnogi su branitelji iz svih dijelova Hrvatske dali živote u njegovoj obrani, kao i u deblokadi i oslobađanju Konavala i drugih okolnih područja. Najviše zbog njih, projekti poput izložbe Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995. imaju značaj koji je puno više od običnog kronološkog shvaćanja povijesti. Izložba je otvorena 2008., kao prva faza projekta budućeg stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik. Muzej će biti smješten u tvrđavi Imperijal na Srđu, gdje je izložba stalno i postavljena. Kako to obično biva, cijeli je projekt pokrenula skupina entuzijasta na čelu s Varinom Juricom Turk, koja nije samo autorica koncepcije stalnog muzejskog postava, nego već godinama uz pomoć kolega i branitelja prikuplja muzejsku građu, od predmeta i dokumenata pa do fotografija i filmova.
Mnogi hrvatski građani nemaju, nažalost, priliku posjetiti predivan grad na samom jugu Lijepe Naše, pa bi im izvanredna priča o Dubrovniku od 1991. do 1995., prikazana onako kako to mogu samo muzejske ustanove, mogla ostati nedostupna. Ipak, u Zagrebu još od 30. ožujka ove godine imamo tu privilegiju jer izložba gostuje u Hrvatskom povijesnom muzeju na Gornjem gradu. Ovaj je tekst zapravo i poziv svima da nađu vremena i posjete palaču Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, za što imaju vremena do 29. listopada. Na taj će se način pridružiti velikom broju posjetitelja, koji je, kako su nam rekli u HPM-u, nadmašio očekivanja. “Najzanimljivije su nam reakcije stranih turista koji su prije dolaska u Zagreb bili u Dubrovniku,” rekla nam je muzejska pedagoginja Nikolina Mađar koja nas je ljubazno provela kroz izložbu. Da, lako je zamisliti kako se ljudi osjećaju nakon što se prebace iz 2017. godine i blistave turističke metropole u crno-bijelu ratnu 1991. i na puste ulice kojima tutnje eksplozije, gdje se ruše povijesne građevine i spomenici te zavijaju sirene za uzbunu. Obilazak izložbe potvrdio nam je da su muzejski stručnjaci iz Dubrovnika i Zagreba zaista uspjeli u onom što su željeli. Izlošci nisu brojni (što i jest praksa gostujućih izložbi), no njihovo koncipiranje u cjelinu, potpomognuto svim mogućnostima multimedije, pruža mladim i starim, hrvatskim i stranim posjetiteljima brojne informacije, a nekima vraća sjećanja.
Izložba je podijeljena u četiri kronološko-tematske cjeline: Pripreme za obranu, Srpsko-crnogorska agresija 1991., Dani pobjede – oslobađanje hrvatskoga juga 1992. i Stradanja Dubrovnika u Domovinskom ratu. Svi akteri priče dobro su zastupljeni i opisani: branitelji i osloboditelji, oni koji su rušili Dubrovnik, ali i civilno stanovništvo te sam grad i dubrovačko područje, koji su u priči koju nam pripovijeda izložba živ organizam. Što se tiče samih izložaka, najbrojnije su zaista izvanredne ratne fotografije koje su dopunjene bogatim tekstualnim opisima, a tu su i zemljovidi, dokumenti, novine… Na svoje mogu doći i oni koji preferiraju trodimenzionalne izloške, naoružanje, zastave, obilježja, osobne predmete…
Dakle, tko god može, neka posjeti izložbu, bilo u Zagrebu, bilo u Dubrovniku. Ne samo kako bi naučio, nego i kako bi se podsjetio. Ne smiju se zaboraviti ljudi, posebno oni koji su bili najhrabriji, a više nisu s nama. Izložba Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995. odaje dužno poštovanje njima i prelijepom hrvatskom gradu za koji su se borili, a danas opet privlači pažnju cijelog svijeta. Srećom, zbog puno ljepših razloga.

Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: Karlo BRIGLJEVIĆ, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik