RAZVOJ ODORA OSRH: Povijesno-tradicijska ceremonijalna odora

Kad govorimo o prvim odorama Hrvatske vojske malo će tko pomisliti da tu titulu nosi povijesno-tradicijska ceremonijalna odora Počasnog odreda Hrvatske vojske (Predsjedničke straže) ustrojenog u okviru Zbora narodne garde, prvi put korištena na svibanjskom postrojavanju u Kranjčevićevoj

Sudjelovanje na prvom posjetu stranog državnika – talijanskog predsjednika Francesca Cossige Hrvatskoj

Povijesno-tradicijske ceremonijalne odore jedne su od kontroverznijih u hrvatskoj povijesti. Struka vrlo često kritizira njihovu izvedbu jer u načelu bojom i izgledom ne odražavaju tradiciju vojnih odora na hrvatskom tlu.

Zbog tih su odora pripadnici prozvani “Tuđmanovim pretorijancima” i “Tuđmanovim baletanima”, a svaki je drugi predsjednik uvodio i ukidao praksu njihova nošenja. Međutim, bolji poznavatelji tih odora poput Domjana, Petranovića, Pintarića, Stipića i Vrkića i, svakako, autorica Ivanišević, Medvedec-Pecotić i Škomrlj znaju koliko su rijetke, vrijedne i posebne.

Materijal za izradu odora – čoha – nabavljana je iz Ujedinjenog Kraljevstva, a ondje su izrađivani i na odoru ušivani svi pozlaćeni ornamenti. Izrađeno je više probnih primjeraka odore, prezentiranih predsjedniku Tuđmanu, koji je na koncu odabrao izdanje koje je zadržano do danas. Valja znati da današnje odore koje se koriste nisu izvorne iz 1991. godine. Njih je tad radila modna kuća Cahun, a danas ih šiva poduzeće Kapko.

Odora se sastoji od kape, ogrtača (metena), kaputa (surke), kopče, pletene vrpce, bijele košulje ili majice, hlača, narukavlja, rukavica, marame (kravate), remena, opasača i cipela.

Ogrtač i kaput sadržavali su opšivke duž odore, pletene opšivke na rukavima odore koji su zajedno s gumbima zatvarali otvorene rukave s dugim izrezom i pletene opšivke koji su zatvarali ogrtač i kaput, a na bočnim stranama ogrtača nalazili su se koso smješteni stilizirani opšivci. Na gumbima tih dijelova časničke su odore sadržavale kićanke.

Povijesno-tradicijska ceremonijalna odora izložena u Stalnom postavu Domovinskog rata u Bjelovaru

 

Ogrtač i kaput zatvarani su sa šest gumba smještenih na sredini opšivka, a krajnji gumbi učvršćeni vrpcom držali su kaput na vojniku, s obzirom na to da se kaput nosio samo s jednim navučenim rukavom, tradicionalno i otmjeno po uzoru na držanje vojnika s oružjem za pasom.

Ispod kaputa u pravilu je nošena bijela dolaktica koja je završavala duplim, tzv. francuskim narukavljem s kopčanjem na manšete koje su odgovarale gumbima odore.

Marama – kravata – izrađena je od tkanine crne boje s pričvršćenim pozlaćenim grbom Republike Hrvatske i zlatnim vezicama na završnom dijelu.

Hlače su standardnog kroja sa žutim paspul ispustkom duž bočnih strana nogavica za vojnike te s dva ispustka za časnike.

Kapa počasne ceremonijalne odore okruglog je oblika s bočnim stranama povijenim do visine tjemena kape. Na bočnim stranama kape izvezena su četiri koso položena opšivka. Ispod opšivka nalazio se obodni remen izrađen zlatovezom s metalnim držačima koji su odgovarali gumbima odore, manjih dimenzija. Na tjemenu kape izrađen je stilizirani prikaz tropleta opšiven s dva koncentrična ispustka.

Oznaka na kapi odore izrađena je tehnikom otiska na limu u obliku grba RH koji je ispunjen reljefnim i stiliziranim motivom pletera koji prati oblik grba. Oko pletera otisnut je ispust na kojem se nalazi četrnaest ušica unutar kojih su smješteni metalni gumbi kojima se oznaka pričvršćuje na kapu. Iznad osnovnog motiva nadvija se stilizirano pero izvedeno tehnikom šupljeg otiska na metalu.

U središtu oznake učvršćen je hrvatski grb. Cipele i opasač izrađeni su od kože crne boje, a dodatak opasaču je etui s 11 naboja kalibra 7,62 x 39, najčešće školskog, rjeđe manevarskog tipa.

Kopča opasača izrađena je od metala na kojem je tehnikom otiska izrađen motiv pletera, a na sredini kopče pričvršćen je motiv hrvatskog grba. Vojnicima i dočasnicima namijenjena je odora čiji su svi dijelovi izrađeni od crvene čohe. Odora izrađena od čohe crne boje za dugi kaput i čohe bijele boje za kratki kaput i kapu namijenjena je časnicima.

Časnici su uz odoru nosili i bodež učvršćen s dva remena za opasač. Bodež se sastoji od toka i bodeža. Oštrica bodeža izrađena je od čelika, s križnicom s reljefom pletera, crnim rukohvatom opletenim pozlaćenim pletivom, a završava pozlaćenom glavom. Tok je izrađen od metala sa zaštitnom umjetnom tkaninom s metalnim dijelovima bodeža izrađenim od pozlaćenog metala – ustima bodeža, prstena i završne zaštite. S ustrojavanjem Prvog hrvatskog gardijskog zbora 1994. godine povijesno-tradicijske odore ulaze u sastav Prve gardijske počasne bojne, a kasnijim ukidanjem Prvog hrvatskog gardijskog zbora ulaze u sastav Počasno-zaštitne bojne.

Marin Sabolović

Foto: Mladen Čobanović, fotoarhiva Marina Sabolovića