Razvoj odora OSRH: Uvođenje novih motiva i novih dijelova odora

Motivima dotad skromnim odorama dodani su novi dijelovi koji su dopunili njihov izgled, a na prvu se po stiliziranom motivu lista i ploda hrasta na sjenilu kapa uočavala distinkcija između viših časničkih i generalskih činova

Brigadirska kapa s motivom hrasta izrađenim zlatovezom i širim obodnim remenom te generalska kapa s motivom hrasta vezenim srmom i užim obodnim remenom (Stalni postav Domovinskog rata)

 

Nova službena odora uvedena početkom 1993. godine, osim u oznakama činova, nije označavala vojnu hijerarhiju. Časničke i generalske kape bile su sa smeđim kožnatim sjenilom, kape nižih časnika sa smeđim lakiranim sjenilom, no nije bila rijetkost da je viši čin nosio kapu sa smeđe lakiranim sjenilom i obratno, dok ih dočasnici u načelu nisu nosili. Tražeći uzore u drugim vojskama, tražio se model kako tu vojnu hijerarhiju jasnije označiti. Rješenje je bilo u uvođenju kapa za brigadire i generale s naočigled vidljivim motivima na sjenilima, dok su kapu sa smeđim kožnatim sjenilom nosili časnici, a sa smeđe lakiranim sjenilom niži časnici i dočasnici.

Novi motivi sadržavali su stilizirane izvedenice listova i ploda hrasta, tri sklopa za generale i dva sklopa za brigadire. Uzori su bili u američkoj vojsci, koja ima sličan način isticanja hijerarhije na sjenilu i obodu kapa, s tim da je hrast uzet kao autohtoni motiv. U skladu s novom izmjenom obodni remen za brigadire izrađen je od kože smeđe boje ili je dodan jedan zlatovezni ispust uz gornji rub obodnog remena, a za generale je na oba ruba kožnatog obodnog remena ušiven ispust izrađen zlatovezom. No, praksa je upozorila na puno iznimaka i taj se detalj nije mogao jasno pratiti. Kako bi stvar bila još kompleksnija, stilizirani motivi hrasta ponekad su vezeni zlatovezom, ponekad srebrnim koncem (srma), a ponekad žicom, ovisno o proizvođaču i željama naručitelja.

Nove izmjene odnosile su se i na korištenje crne boje kod kožnatih elemenata odore: cipela, opasača, obodnog remena i sjenila kape. To je dovelo do konfuzije i u proizvodnji i u korištenju, ali riječ je bila o naizgled sličnim bojama pa se nisu uočavale razlike.

U sklopu te izmjene odora izrađene su i kape za brigadire i generale HRZ-a i PZO-a. Kape su izrađene od tkanine boje odore (olovnoplava) s kožnatim dijelovima crne boje te sa zlatovezom koji odgovara zlatovezu kapa Hrvatske kopnene vojske.

Marin Sabolović