RGW / Matador – protiv oklopa i zidova

Krajem prošlog stoljeća razvoj protuoklopnog oružja bio je još usmjeren na protutenkovske zadaće, ali lekcije naučene kroz mnoge sukobe i ratove pokazale su da je sposobnost prodiranja kroz infrastrukturu jednako važna. Serija sustava koje su zajednički razvile njemačka, singapurska i izraelska tvrtka jedan je od produkata nove paradigme

Sustav RGW90 LRMP vjerojatno je tehnički najnaprednije oružje u seriji RGW (Foto: Dynamit Nobel Defence)

Više od sto godina tenk je najmoćniji pokretni borbeni sustav kopnene vojske namijenjen za otvaranje neposredne paljbe na protivnička vozila, položaje i ljudstvo. Najveća je prijetnja zbog svoje pokretljivosti, paljbene moći i oklopne zaštite. Stoga je s godinama razvijen spektar protutenkovskih (protuoklopnih) sustava različitih dometa, probojne moći i, naravno, cijene. Po troškovima nabave na najnižoj su razini ručni prijenosni protuoklopni sustavi pa se ne treba čuditi njihovoj raširenosti i popularnosti. Dok tenkovi sedamdesetih i osamdesetih godina nisu dobili složeni, višeslojni oklop, probojnost ručnih protuoklopnih sustava dostizala je 300 – 400 mm valjanog homogenog čelika RHA (Rolled Homogeneous Armour), što je bilo dovoljno za proboj čak i čeonog oklopa tenkova. Napretkom višeslojnih oklopa koji se temelje na kombinaciji metala i keramike, odnosno metala i gume ili polimera, a i eksplozivno-reaktivnih oklopa ERA (Explosive Reactive Armour), mogućnosti napada s čela uvelike su smanjene. To je činjenica čak i nakon velikog napretka u efikasnosti kumulativnih bojnih glava.

Nisu sva oklopna vozila toliko dobro oklopljena kao tenkovi – oklopni transporteri (Armoured Personnel Carrier – APC) i borbena vozila pješaštva (Infantry Fighting Vehicle – IFV) prilično su osjetljivi čak i s čela. Postali su iznimno zanimljivi ciljevi zato što prevoze veći broj vojnika čiji gubitak smanjuje volju protivnika za daljnjom borbom. Devedesetih godina tenkovi dobivaju oklop koji postaje učinkovitiji, posebno protiv kumulativnih bojnih glava. Progresivno se smanjivala i učinkovitost ručnih protuoklopnih sustava jer nije bilo moguće napraviti bojnu glavu koja bi bila dovoljno učinkovita, a opet s masom koju čovjek može ponijeti i efikasno uporabiti. Problem protuoklopne borbe usložnjava i intenzivno uvođenje novih razina zaštite tenkova i drugih oklopnih vozila, primjena sustava aktivne zaštite (APS) i novih taktičkih postupaka te novih konstruktivnih mjera zaštite. U potonje spadaju smanjenje siluete i mogućnosti otkrivanja, povećanje pokretljivosti, ugradnja novih vrsta oklopa i senzora za detekciju i slično.

Kumulativni projektili čiji se rad temelji na načelima kemijske reakcije u trenutku sudara s oklopom rabe se već niz godina. Nakon udara takvog projektila (NATO-ova oznaka HEAT od engl. High-Explosive Antitank) u cilj dolazi do koncentracije energije u jednoj točki. Formira se tanak mlaz plazme s česticama metala vrlo visoke temperature i velike brzine (6000 – 9000 m/s) koja topi oklop. Otvor nastao kumulativnim djelovanjem vrlo je malen, ali omogućuje prodor uništavajućeg vrućeg mlaza u unutrašnjost tenka. Učinkovitost kumulativnih projektila ne ovisi o udaljenosti gađanja ni o brzini projektila u trenutku udara. Ta su svojstva omogućila kumulativnim projektilima široku primjenu u protuoklopnoj borbi.

Povratak reputacije

Izraelski vojnik cilja Matadorom u čijem je razvoju sudjelovala i tvrtka Rafael, a IDF je počeo nabavu tih sustava 2009. godine (Foto: Zev Marmorstein / IDF Spokesperson’s Unit)

Relativno je teško napraviti sveobuhvatnu podjelu ručnih i prijenosnih protuoklopnih sustava. Možda je najpogodnija ona na: višekratna bestrzajna, višekratna raketna, jednokratna bestrzajna i jednokratna raketna. Prvi su put uvedena u uporabu gotovo istodobno, odvojeno u SAD-u i Njemačkoj, tijekom 1942. godine. Prvo je višekratno oružje američka M1/M9 Bazooka (kalibar 60 mm, masa 7,5 – 8,1 kg, probojnost 100 mm, učinkoviti domet 100 – 140 m), a prvo jednokratno njemački Faustpatrone/Panzerfaust (kalibar 100 – 150 mm, masa 3,2 – 6,8 kg, probojnost 140 – 200 mm, domet 30 – 100 m). Spomenuti su sustavi bili odlična osnova za razvoj poslijeratnih modela, od kojih je većina još u uporabi, naravno, moderniziranih i s bojnim glavama veće probojnosti. Doduše, nakon Drugog svjetskog rata kod jednokratnih sustava rabe se isključivo projektili čiji promjer odgovara unutarnjem promjeru lansirne cijevi, dok se kod višekratnih rabe i natkalibarni projektili. Današnje moderne pješačke postrojbe traže ručno protuoklopno oružje mase do 10 kg, borbenog dometa većeg od 300 metara, dugo najviše metar i s modularnim učinkom. Modularnost se postiže različitim vrstama bojnih glava koje vojnik može odabrati u skladu sa situacijom.

Ratovima u Čečeniji, Afganistanu, Siriji i Iraku ručna i prijenosna protuoklopna sredstva uvelike su vratila reputaciju. Gradski (urbani) karakter borbi, odnosno ispresijecan teren, istaknuli su njihovu glavnu prednost – mogućnost prikrivenog djelovanja iz zasjede. Time se “zaobilazi” nedovoljna učinkovitost protiv višeslojnog oklopa na čelu jer operater lakše može djelovati na bokove, stražnji dio ili krov vozila. Jedan je od najpoznatijih svjetskih proizvođača ručnih protuoklopnih sustava njemački Dynamit Nobel Defence GmbH (DND), izravni nasljednik tvrtki koje su pripadale Alfred Nobel grupi. Iza njih je više od 60 godina iskustva u razvoju i proizvodnji protuoklopnog oružja koje se lansira s ramena za protutenkovske (protuoklopne) i višenamjenske učinke. Stručno znanje i portfelj neprestano proširuju pa osim protuoklopnog oružja proizvode i zaštitne tehnologije, simulacijske sustave, kao i tehnologije za civilne i komercijalne svrhe. U međuvremenu se DND pokazao sposobnim i za integriranje svojeg oružja u daljinski upravljane oružne stanice i pomorske platforme. Niz godina najpoznatiji im je proizvod bilo protuoklopno oružje Panzerfaust (opširnije v. tekst Šakom na tenk, HV br. 591), koje potječe još iz Drugog svjetskog rata. Ipak, tvrtka se postupno odmiče od razvoja serije Panzerfaust-3 i okreće prema drugim protuoklopnim sustavima. Među njima je serija bestrzajnih bacača granata (Recoilles Grenade Weapon – RGW) poznatija pod imenom MATADOR (Man-portable Anti-Tank, Anti-DOoR), odnosno prijenosno oružje protiv tenka i infrastrukture.

Sve svestraniji

Matador nije ekskluzivno njemački, DND-ov proizvod. Podrijetlo mu je nešto složenije. Temelji se na glasovitom lakom protutenkovskom raketnom bacaču Armbrust (u prijevodu samostrel) kalibra 67 mm, izvornom proizvodu njemačke tvrtke Messerschmitt-Bölkow-Blohm. Danas nepostojeća, ta je tvrtka zapravo bila specijalizirana za zrakoplove. Razvoj Armbrusta počela je 1970., a proizvodnja je trajala do 1988. godine. Potom su patentna i proizvodna prava prodana singapurskoj tvrtki Chartered Industries, koja se danas zove Singapore Technologies Kinetics (STK). Kako su Singapurske oružane snage krajem devedesetih tražile novi protuoklopni sustav koji bi naslijedio Armbrust, STK je u njegov razvoj uključio i iskusne njemačke kolege iz DND-a. Program je ubrzo privukao pozornost Izraelskih obrambenih snaga (IDF), pa se priključila i izraelska tvrtka Rafael. Rezultat je njemačko-singapursko-izraelski višenamjenski raketni bacač Matador. Prvi primjerci dostavljeni su SAF-u 2000. godine, IDF je 2009. počeo nabavu, a njemački Bundeswehr naručio je 2012. godine 1000 sustava.

Krajem prošlog stoljeća razvoj protuoklopnog oružja bio je još usmjeren na protutenkovske zadaće, ali lekcije naučene kroz mnoge sukobe i ratove pokazale su da je sposobnost prodiranja kroz infrastrukturu jednako važna. Matador je jedan od produkata nove paradigme. Kalibra 90 mm, jednokratno je oružje za uništavanje oklopnih vozila i struktura. Izgleda gotovo jednako kao Armbrust, s debljom lansirnom cijevi, izvlačivom sondom (antenom) na vrhu rakete i širokim osmerokutnim zaštitnim prstenovima (amortizerima) na vrhu i kraju lansirne cijevi. Tipična je shema boja tamnozelena ili maslinasta cijev s tamnosivom ili crnom bojom prstenova i mehanizama za ciljanje i okidanje. Vježbovni (simulator) Matador za obuku označen je plavim, a borbeni žutim prstenom oko cijevi. Lansirna cijev od ojačanog je fiberglasa, s polimernim učvršćenjima i stiropornim amortizerima. Nekoliko manjih dijelova izrađeno je od čelika. Teleskopski ciljnik pričvršćen je na oružje preko Picantinny šine, a dostupan je i noćni ciljnik. Za gađanje prvo se mora odabrati vrsta učinka za bojnu glavu, pripremiti rukohvat i oslonac za rame, a zatim namjestiti ciljnik. Nakon što se nacilja, prebaci se preklopnik iz položaja sigurno na položaj paljba, nakon čega se povuče okidač.

Pogonski sustav tipičan je za raketno oružje, s kratkotrajnim potiskom i potpornim motorom koji pokreće projektil većim dijelom leta. Raketa je na kruta goriva. Proizvođači tvrde da je projektil zbog svojeg pogonskog sustava neosjetljiv na bočni vjetar, što ga čini prilično preciznim. Kao i kod Armbrusta, povratni tlak znatno se prigušuje uporabom kontramase, koja se sastoji od zdrobljenih plastičnih strugotina. To ne samo da znatno smanjuje buku, odbljesak, dim, prašinu i nečistoće koje u zrak podiže povratni udar nego operateru omogućuje i djelovanje iz prostora volumena 15 m3 koji se obično smatraju preskučenim za uporabu raketnih bacača iako je zaštita sluha još uvijek preporučljiva. Višenamjenska bojna glava učinkovita je i protiv bunkera i protiv lakih oklopnih vozila. Maksimalni je domet 500 metara. S posebnim upaljačem s odgođenim aktiviranjem bojna glava Matadora može u zidu probiti rupu promjera 450 mm.

Zajedničke značajke

Tenk T-72 pogođen projektilom RGW90 HH s primijenjenim učinkom HEAT (Foto: Dynamit Nobel Defence)

Dynamit Nobel Defence ne rabi naziv Matador, nego sustav označava kao RGW90 ili Panzerfaust 90 / Pzf 90. Tvrtka ističe fiksno integrirane optičke ciljničke naprave i mogućnost instalacije dodatnih uređaja za ciljanje, kao što su laserski daljinomjeri, uređaji za noćno ciljanje ili sustav za upravljanje paljbom. Jednostavna i brza nadogradnja povećava mogućnost uspješnog prvog pogotka – posebno na većim dometima. To vrijedi za sve vremenske i dnevno-noćne uvjete. Drugi je važan faktor za prvi pogodak izvrsna ergonomska ravnoteža, dokazana i tijekom dvadesetogodišnje operativne uporabe. RGW90 zamišljen je da popuni jaz između protuoklopnog oružja koje se lansira s ramena i djeluje na dometima 300 – 600 metara te protuoklopnih vođenih raketnih sustava (POVRS). To je lako oružje koje ne ograničava pokretljivost, za razliku od nekih većih POVRS-a koji zahtijevaju angažman dva ili više vojnika.

Svi sustavi serije RGW dizajnirani su kao jednokratno oružje i na principu Davis Gun, tako da su bestrzajni i mogu se ispaliti iz zatvorenih prostora. Serija dosad ima čak 11 različitih inačica, a sve one imaju zajedničke značajke. Prva je već navedena: mogu se ispaliti iz ograničenih prostora volumena 15 m3. Stražnji kraj cijevi treba biti postavljen na udaljenosti dva metra od zida. Drugo, iako su svi za jednokratnu uporabu, iznimno su ergonomski i korisnički prihvatljivi i u tome se ne razlikuju puno od sustava za višekratnu uporabu. Umornom vojniku pod stresom puno je lakše uporabiti RGW nego POVRS, a i rizik od pogreške vrlo je malen. U današnjim, sve više urbanim operacijama, RGW može nadopunjavati i tradicionalna paljbena sredstva u potpori, kao što su topništvo i minobacači.

 Veliki kalibar

RGW90 HH (HEAT-HESH) ima kalibar 90 mm, duljinu 1000 mm u transportnom položaju, masu 8,7 kg i učinkoviti domet djelovanja na stacionarne ciljeve do 500 m, s minimalnim dometom od 20 m. Djeluje na dva načina: HEAT uključuje uporabu izvlačive sonde (antene), a bojna glava sposobna je probiti 420 mm čelika visoke tvrdoće (High-Hard Steel – HHS) i više od 150 mm polutvrdog čelika (Semi-Hard Steel – SHS) smještenog iza njega. Sustav bi trebao omogućavati borbu protiv tenkova udarom u njih s bočne strane kupole i tijela – pod uvjetom da nisu zaštićeni teškim ERA oklopom. Dovoljno je učinkovit i protiv borbenih vozila pješaštva bez teških ERA i oklopnih transportera. Ako se granata ispaljuje a da se sonda pritom ne produlji, projektil će djelovati poput standardnog HESH-a (High-Explosive Squash Head) i može probiti rupu promjera 40 x 40 cm u zidu od opeke debljine 30 cm. Važna je značajka sustava RGW90 HH raketni motor koji jamči brzinu od 220 m/s na udaljenosti od 500 m. Vrijeme dostizanja 300 m je samo 1,2 s, što omogućuje učinkovito pogađanje pokretnih ciljeva. Usto, oružje je učinkovito i protiv bunkera, zidanih skloništa ili izgrađene infrastrukture. RGW90 HH ne zahtijeva održavanje i po potrebi može biti opremljen uređajem za noćno ciljanje ili sustavom za upravljanje paljbom.

RGW90 HH-T (HEAT-HESH-Tandem) ima masu 8 kg, a njegova je duljina u načinu djelovanja (s izvučenom sondom – prekursorom) 1150 mm. Glavna mu je značajka poboljšana, oblikovana bojna glava koja može napadati i reaktivne oklope zahvaljujući produljenom prekursoru s dodatnim punjenjem. Kapacitet proboja oklopa više je od 700 mm čelika i više od 600 mm iza ERA-e. I ta se inačica može koristiti protiv drugih ciljeva.

RGW90 ASM (ASM je pokrata od Anti Structure Munition) namijenjen je za borbu protiv ciljeva u zatvorenim prostorima ili smještenim iza utvrđenih objekata. Njegov se projektil sastoji od dvije bojne glave – oblikovanog prekursora 90 mm koji može probiti rupu u zidu jednakog promjera, i glavne visokoeksplozivne bojne glave s pojačanim punjenjem. Ona prodire u cilj kroz rupu koju napravi prekursor. Prekursor može probiti armirani beton debljine 16 cm ili zid debljine 80 cm. Bojna glava dolazi s dva načina rada – s kratkim i dugim “kašnjenjem”. U prvom slučaju nastaje velika rupa u zidu, a oštećenja su ograničena na pogođeni zatvoreni prostor. U drugom slučaju stvara se kumulativni tlak koji može ubiti ili trajno onesposobiti protivničke snage raspoređene u nekoliko prostorija. Zanimljivo je da bojna glava RGW90 ASM može biti pogubna i za lakša vozila (APC i IFV) jer prekursor može napraviti rupu u oklopu od 20 mm kroz koju glavna bojna glava može prodrijeti i potpuno uništiti vozilo. Velika brzina od 200 m/s i uporaba raketnog motora koji održava brzinu konstantnom tijekom cijelog leta rezultiraju odličnom vjerojatnošću pogotka na udaljenosti 10 – 400 m.

Za specijalce Bundeswehra

RGW90 ASM (Anti Structure Munition) namijenjen je za borbu protiv ciljeva u zatvorenim prostorima ili smještenim iza utvrđenih objekata (Foto: Dynamit Nobel Defence)

Tehnički je vjerojatno najnapredniji RGW90 LRMP (Long Range Multipurpose, odnosno višenamjenski velikog dometa). Razvijen je kao odgovor na zahtjeve Specijalnih snaga Bundeswehra (Kommando Spezialkräfte – KSK) koje traže cjenovno povoljno oružje sposobno za borbu protiv točkastih ciljeva kao što su snajperisti ili strojnička uporišta na udaljenosti od 1200 m. To je dovelo do kombiniranja ciljničkog modula za višekratnu uporabu Dynahawk (poznatog iz Panzerfausta 3IT600) s jednokratnim bacačem RGW90, koji ima novi visokoeksplozivni projektil za programiranje. Dynahawk pruža operateru veliku vjerojatnost prvog pogotka na velikim udaljenostima jer strijelac može izmjeriti udaljenost do cilja i ostale relevantne podatke u vidnom polju. Sustav za upravljanje paljbom ima mogućnost prilagodbe dodatnih uređaja za noćno ciljanje. Dimenzije zone ubojitosti su 16 x 8 m (najmanje tri šrapnela po m2), a dimenzije zone utjecaja 45 x 30 m. Masa te inačice oružja iznosi 8,9 kg (bez SUP-a), a ima domet 20 – 1200 m. RGW90 LRMP svojom višefunkcionalnom bojnom glavom s programibilnim upaljačem (udar, kratko ili dugo kašnjenje), lakoćom uporabe i malom masom ispunjava sve taktičke zahtjeve pješačkih postrojbi za višenamjensko taktičko oružje. Učinkovit je protiv mekih meta, lakih oklopnih vozila, terenskih utvrda i ciljeva iza “zaštitnog pokrivača”.

RGW90 također dolazi s nizom ciljnika. Najjednostavniji je onaj standardni optički s fiksnim uvećanjem od 1,5 puta, poznat od najranije inačice, a uključuje i oznake za zahvaćanje pokretnih ciljeva. Dva naprednija ciljnička modula dopuštaju da strijelac djeluje na udaljenosti do 1200 m. Oni su za višekratnu uporabu, brzo se priključuju i nude povećanje od 4,4 ili 5 puta. Dolaze s laserskim daljinomjerom, balističkim računalom i sposobni su izračunati dinamičko predviđanje za pokretne ciljeve s prilagodbama prikazanim na ciljničkoj napravi (Dynahawk, Hensoldt). Tu je i noćni ciljnik (MNV-50) koji uključuje neohlađenu termalnu kameru (TherCam 25/75).

Jamčena pokretljivost

Daljnji razvoj sustava RGW90 rezultirao je serijom RGW60, koja ima smanjen kalibar bojne glave od 60 mm, masu svih komponenata manju od 6 kg, a duljina oružja je 900 mm. I to je sustav za jednokratnu uporabu, a kompaktni dizajn i mala masa omogućuju vojniku veliku pokretljivost.

RGW60 HEAT ima masu 5,8 kg i duljinu 900 mm. Odlikuje ga jednostavan optički ciljnik s uvećanjem od 1,5 puta, a također je moguća prilagodba noćnog ciljnika ili drugih ciljničkih naprava. Učinkoviti domet iznosi 15 – 300 m. Ono što oružje izdvaja je ergonomija. Današnjim specijalnim snagama potrebni su lagani, kompaktni i učinkoviti ručni sustavi kako bi održali pokretljivost, ali i bili učinkoviti protiv različitih vrsta ciljeva. RGW60 HEAT ima dobre probojne performanse i iznimno je pogodan za desantne ili specijalne postrojbe jer trebaju biti sposobne zaustaviti ili usporiti laka oklopna vozila. Bojna glava dizajnirana je tako da se umanje učinci fragmenata i stoga je posebno korisna za specijalne snage. Sposobnost probijanja oklopa nije previše impresivna, ali bojna glava prilično je učinkovita u djelovanju na druge ciljeve.

RGW60 HEAT-MP (High Explosive Anti Tank-Multi Purpose) ima višenamjensku bojnu glavu koja je također dizajnirana za zahtjeve specijalnih snaga, padobranaca ili operacije u visokourbaniziranim područjima. Može probiti 100 mm oklopnog čelika s visokim sekundarnim učinkom pa je pogodan za djelovanje protiv lakih oklopnih vozila, a djelomice i protiv zidanih skloništa te utvrđenih položaja. Namijenjen je specijalnim postrojbama, padobrancima i pješaštvu za operacije u urbanim područjima. RGW60 HEAT-MP može se ispaliti iz zatvorenih prostora. Ima optički ciljnik, a također je moguća prilagodba noćnog ciljnika ili drugih ciljničkih naprava.

Za velik eksplozivni učinak na cilju razvijen je RGW60 HESH, čija je eksplozivna glava učinkovita u probijanju ciljeva poput armiranog betona ili zidova od opeke, ali također može biti učinkovita protiv oklopnih i lakih borbenih vozila pješaštva. RGW60 HESH ima jednake dimenzije i radne značajke kao inačica RGW60 HEAT i HEAT-MP.

Ispunjava sve zahtjeve

Pripadnik Bundeswehra testira jednu od inačica sustava RGW90 koji njemačka vojska označava i kao Wirkmittel 90 (Foto: Bundeswehr)

Prošlo je gotovo 80 godina otkad su prvi protuoklopni ručni jednokratni bacači uvedeni u naoružanje neke vojske. Za to vrijeme razvijen je velik broj lakih i učinkovitih oružja za protuoklopnu borbu. Od takvih suvremenih oružja traži se maksimalna pouzdanost, sigurnost posluge te sposobnost da se prvim hicem pogodi i onesposobi cilj. Zadnjih se godina postavljaju i dodatni zahtjevi. Tako se traži da protivnik teže otkriva paljbeni položaj operatera, mogućnost gađanja iz zatvorenog prostora, neosjetljivost projektila na bočni vjetar itd. Današnji ručni bacači za jednokratnu uporabu RGW/Matador zadovoljavaju sve te zahtjeve. U takvim bi okolnostima RGW trebao biti savršeno rješenje za pješački vod zato što je dobro osmišljeno oružje u potpori, posebno što se tiče ergonomije i prilagodbe korisniku. Učinkovitost njegovih bojnih glava također je neupitna. Sva su oružja RGW bestrzajna i mogu se ispaliti iz zatvorenih prostora. Podjednako se dobro mogu koristiti u protuoklopnoj borbi i protiv građevinske infrastrukture iz koje djeluje protivnik, a sasvim je sigurno da će još niz godina biti zastupljeni na bojištima širom svijeta. Uz singapursku, izraelsku i njemačku vojsku, danas ih potvrđeno koriste i vojske Meksika, Saudijske Arabije, Vijetnama, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva.


INAČICE

         RGW90 HH (HEAT/HESH)

         RGW90 HH-T (HEAT/HESH Tandem)

         RGW90 ASM (Anti Structure Munition)

         RGW90 ILLUM (Illumination)

         RGW90 SMOKE

         RGW90 WB (Wall Breaching)

         RGW90 LRMP (Long Range Multipurpose)

         RGW60 HEAT

         RGW60 HEAT-MP

         RGW60 HESH

         RGW110 HEAT/HESH

RGW60 HEAT (Foto: Dynamit Nobel Defence)

Učinak aktivacije projektila sa sustava RGW90 SMOKE (Foto: Dynamit Nobel Defence)

Bljesak i dim

RGW90 ILLUM i RGW90 SMOKE inačice su za osvjetljavanje i zadimljavanje prostora. Svjetleća (ILLUM) nudi domet 350 – 1200 metara i vrijeme osvjetljenja cilja od 40 sekundi te osvjetljavajući krug polumjera 500 metara. Dimna (SMOKE) nudi domet 20 – 1200 m, koristi fosfor u bojnoj glavi za oblikovanje 20 m2 dimne zavjese za 1,5 sekundi i 50 m2 dimne zavjese za 5 sekundi. Vrlo je učinkovita protiv ciljeva u zgradama ili bunkerima – posebno protiv ljudstva, koje neće moći izdržati izgaranje bijelog fosfora nego će morati napustiti prostor.


Zid nije problem

RGW90 WB (Wall Breacher, u prijevodu razbijač zida) zanimljiv je primjer oružja namijenjenog urbanoj borbi i dizajniranog tako da eksplozijom stvara prolaze kroz zidove. Ta inačica mase je čak 13 kg i nudi učinkoviti domet od samo 100 m, ali njezina bojna glava u kalibru 174 mm može napraviti vrlo veliku rupu (promjera većeg od 80 cm) u zidu od opeke ili – s dva pogotka – u betonskom zidu od 80 cm. RGW90 WB probija strukturu s pomoću eksplozivno formiranog prstena od čestica. Usto, prekomjerni tlak samog eksplozivnog naboja istiskuje komad zida. Na taj način građevna konstrukcija nije oštećena pukotinama i izbjegava se rizik od urušavanja objekta.


Bojna glava sustava RGW110 skraćena je i nadograđena te stavljena u ergonomski poboljšanu lansirnu cijev kalibra 110 mm (Foto: Dynamit Nobel Defence)

Budući, najmoćniji član

Novi bi “punopravni” član serije RGW otprilike 2022. godine trebao postati RGW110 HEAT/HESH, nasljednik sustava Panzerfaust-3IT600. Njegova je bojna glava skraćena i nadograđena te stavljena u ergonomski poboljšanu lansirnu cijev kalibra 110 mm. To je zapravo Panzerfaust u svojoj najnovijoj inačici, više od 3 kg lakši i uravnoteženiji, s većom preciznošću i većim dometom. Dolazi u obliku jednostavnog i jednokratnog bacača granata RGW90 s dometom do 800 m na nepokretne ciljeve. Bez dodatnog ciljnika masa oružja iznosi 10 kg, a njegova je duljina u transportnom položaju 1000 mm. DND tvrdi da posjeduje tehnologiju koja projektilu omogućava postizanje prodora veličine 10-11 promjera bojne glave, a vijek uporabe sustava ograničen je na 10 – 15 godina. Rezultat može biti impresivna probojna vrijednost od 1100 mm RHA. To je potencijal prodora koji je prije nekoliko godina dosegao ruski Kornet. RGW110 tako nasljeđuje Panzerfaust-3IT600, postajući rješenje koje će biti jeftinije, ali još uvijek učinkovito protiv prednjeg oklopa većine suvremenih tenkova.


Simulacijski sustav DynaSim lako je prenosiv, a pruža mogućnost uvježbavanja potpunog operativnog slijeda (Foto: Dynamit Nobel Defence)

Obuka i simulatori

DND-ov napredni sustav obuke za RGW uključuje laserska rješenja koja se koriste u terenskim uvjetima i simulatore sa zaslonom kojima je prednost rad u zatvorenom prostoru. No postoje rješenja i s umetnutom cijevi od 7,62 ili 18 mm, čime se omogućava organiziranje financijski povoljne i realne obuke.

Simulacijski sustav DynaSim lako je prenosiv, a omogućava uvježbavanje potpunog operativnog slijeda: od nadzora nad bojnim poljem, pronalaženja do djelovanja na ciljeve. Koristi kombinaciju replike oružja i virtualne stvarnosti (VR) u punih 360° u stvarnom vremenu. VR okruženja prikazana su u ugrađenom mikromonitoru unutar uređaja kojim se cilja. Nekoliko bežičnih sustava može se koristiti istodobno, osiguravajući kvalitetnu obuku desetina.


Taktičko-tehničke značajke RGW60

Naziv RGW60 HEAT RGW60 HEAT-MP RGW60 HESH
Kalibar (mm) 60
Masa (kg) 5,8
Duljina (mm) 900
Učinkoviti domet djelovanja (m) 15 – 300

Taktičko-tehničke značajke RGW90

Naziv RGW90 HH RGW90 AS RGW90 WB RGW90 LRMP
Kalibar (mm) 90 90 174 90
Masa (kg) 8,7 10 13 8,9 kg (sa SUP-om 11 kg)
Duljina (mm) 1000 (1150) 1000 1000 990
Učinkoviti domet djelovanja (m) 20 – 500 10 – 400 10 – 100 20 – 1200

Ivan GALOVIĆ