Rodna kuća i Spomen-škola dr. Franje Tuđmana

Veliko Trgovišće, malo zagorsko mjesto u kojem je prvi hrvatski predsjednik započeo svoj životni put, sjeća ga se na lijep način, dostojanstveno, sa zanimljivim povijesnim i kulturnim sadržajima

Rodna kuća prizemnica je koju je 1920-ih izgradio obrtnik iz Varaždina, a Stjepan Tuđman otplaćivao ju je na rate

Veliko Trgovišće jedno je od lijepih, malih, mirnih mjesta u Krapinsko-zagorskoj županiji. Općina ima tek nešto više od 1100 stanovnika. Leži na rijeci Krapini i iznimno je dobro prometno povezano: u neposrednoj je blizini autocesta A2 Zagreb – Macelj i državna cesta D1, kao i željeznička pruga Zaprešić – Zabok. Ne spada u starija naselja. U pisanim se izvorima prvi put spominje 1501., a cijeli kraj bio je dio posjeda grofova Erdődy. Samo ime govori da je bilo poznato po trgovini, koja se zahuktala u XIX. stoljeću, upravo s razvojem cestovne i željezničke mreže. Kad je 1876. izgrađena župna crkva Majke Božje od Sedam Žalosti, mjesto je postalo središte župe.  Najpoznatiji sin Velikog Trgovišća bio je i ostat će prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Rođen je 14. svibnja 1922. Otac Stjepan bio je član HSS-a i općinski načelnik, a s dolaskom Drugog svjetskog rata priključio se antifašističkom pokretu te bio vijećnik ZAVNOH-a i AVNOJ-a. Franjina majka Justina umrla je kad je on imao sedam godina, noseći peto dijete. Otac je smrtno stradao 1946. zajedno s Franjinom pomajkom, pod nikad razjašnjenim okolnostima.

Spomen-škola dr. Franje Tuđmana sjevernije je od rodne kuće i bliže je središtu Velikog Trgovišća

Među znamenitostima Velikog Trgovišća danas su dva objekta koja vežemo uz djetinjstvo prvog hrvatskog predsjednika, koji je preminuo prije 24 godine, 10. prosinca 1999. Njegova rodna kuća nalazi se na cesti na samom južnom ulazu u mjesto. Riječ je o prizemnici koju je 1920-ih izgradio obrtnik iz Varaždina, a otac je otplaćivao iznos na rate. Obnovljena je u godini Franjine smrti: sam Predsjednik došao je na njezino otvaranje 1. srpnja 1999. Na pročelju su dvije spomen-ploče, posvećene ocu Stjepanu i sinu Franji. Ispred kuće je poprsje Franje Tuđmana, djelo akademskog kipara Krune Bošnjaka. Kuća je otvorena za posjetitelje i ima mali muzejski postav, podijeljen u četiri cjeline, koje predstavljaju razdoblja života Franje Tuđmana – od djetinjstva u kući sve do predvodnika uspostave suvremene, neovisne i demokratske hrvatske države.

Autor skulpture Franje Tuđmana kod Spomen-škole je akademski kipar Kuzma Kovačić

Autentično i moderno

Svi koji posjećuju rodno mjesto prvog predsjednika obvezno svraćaju i do Spomen-škole dr. Franje Tuđmana. Taj objekt sjevernije je od rodne kuće i bliže je središtu Velikog Trgovišća; u neposrednoj je blizini općinska zgrada i župna crkva. Riječ je o staroj pučkoj školi, koju je pohađao mali Franjo prije no što će nastaviti školovanje u Zagrebu, a kao i rodnu kuću, obnovila ju je Zaklada hrvatskog državnog zavjeta. Svečano je otvorena u svibnju 2008. godine. Sama škola i spomen-područje oko nje izgledaju lijepo i skladno, a imaju i višestruku funkciju. Naime, u obnovljenoj školskoj zgradi te dodatnom modernom objektu memorijalni je dio sa spomen-učionicom, ali i izložbeni dio s povijesnim dokumentima te galerija s umjetničkim djelima. Tu je i knjižnica te čitaonica koje mogu koristiti svi mještani Velikog Trgovišća te njihovi gosti koji posjećuju taj dio Hrvatskog zagorja. Kad gledate njezino pročelje, na platou lijevo od Spomen-škole je spomenik dr. Franji Tuđmanu otkriven u svibnju 2013. godine. Autor skulpture je akademski kipar Kuzma Kovačić. Na svečanosti otkrivanja istaknuto je da je Kovačić imao viziju osobnosti dr. Franje Tuđmana kao intelektualca čvrstog stava i zagledanog pogleda u budućnost.

Pogled na kompleks Spomen-škole sa starim i novim dijelom te spomenikom. Uz memorijalni dio, tu su i izložbeni dio te knjižnica i čitaonica

Mjesto u kojem je dr. Franjo Tuđman započeo svoj životni put sjeća ga se na lijep način, dostojanstveno, sa zanimljivim povijesnim i kulturnim sadržajima. Dva spomen-objekta ne mijenjaju karakter cijelog mjesta, nego se u njega uklapaju, jer su jednostavno – autentični. Kao rodno mjesto prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, Veliko Trgovišće želi se isticati primjenom demokratskih načela života i rada, stoji na internetskoj stranici Općine.

Tekst i foto: Domagoj Vlahović