SAD testira hipersonični projektil

Američka Agencija za istraživanje naprednih obrambenih sustava (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) objavila je da je provedeno uspješno letno testiranje projektila u okviru projekta HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept). Riječ je o programu razvoja hipersoničnog oružja koji se provodi u partnerstvu s Američkim ratnim zrakoplovstvom (USAF). Prema navodima iz Agencije, projektil je testiran početkom srpnja, no fotografije testiranja, kao ni slika same rakete, nisu objavljene.
Prema DARPA-inu priopćenju za tisak, riječ je o prototipu projektila koji razvija tvrtka Raytheon Technologies u partnerstvu s Northrop Grummanom, a prvi testni let bio je u rujnu 2021. Za drugi let Raytheonova HAWC-a korišteni su podaci prikupljeni tijekom prvog. Nakon otpuštanja iz zrakoplova, prvi stupanj raketnog motora potjerao je projektil do očekivane točke paljenja Northrop Grummanova scramjeta (nabojno-mlazni motor za nadzvučne brzine). Potonji je doveo projektil do brzina većih od pet Macha i tako prešao više od 300 nautičkih milja dosežući visine veće od 18 000 m.

(Ilustracija: Raytheon via DARPA)

Scramjet motori koriste veliku brzinu letjelice za prisilno komprimiranje ulaznog zraka prije izgaranja kako bi omogućili kontinuirani let pri hipersoničnim brzinama – pet Macha ili više. Sustav je dizajniran za korištenje široko dostupnog ugljikovodičnog goriva, a s obzirom na to da koristi zrak za izgaranje, ne mora nositi dodatnu masu ugrađenog oksidatora. Ti ključni elementi omogućuju sigurno, učinkovito i taktički odmjereno hipersonično oružje dugog dometa. Leteći navedenim brzinama, hipersonično oružje poput HAWC-a može doseći svoje ciljeve brže od tradicionalnih projektila, što mu omogućuje potencijalno izbjegavanje obrambenih sustava. Drugi prototip HAWC-a razvija Lockheed Martin u partnerstvu s tvrtkom Aerojet Rocketdyne. Zasad je poznato da su prvi testni let proveli u ožujku ove godine.

Ivan Galović