Samostalni zrakoplovni vod 4. brigade ZNG-a- prva zrakoplovna postrojba u Domovinskom ratu u Dalmaciji

Samostalni zrakoplovni vod djelovao je u 4. brigadi Zbora narodne garde (ZNG) od 1. lipnja 1991. do 7. veljače 1992., a brojio je 18 pripadnika raspoređenih u dvije skupine

Mate Raos-Matko, Branko Fridel (pok.), Goran Kovačević, Nediljko Ivačić, Boženko Poljak i Željko Pavić snimljeni u Opuzenu

Vodom je zapovijedao pilot Mate Raos-Matko dok je njegov zamjenik i ujedno zapovjednik 1. skupine pilota (šest pilota) bio Branko Fridel. Drugom skupinom  padobranaca-diverzanata (12 pripadnika) zapovijedao je Miljenko Jelić.

Prije ulaska u sastav 4. brigade ZNG-a povjesnica bilježi kako su pripadnici ovog voda još 1990. započeli s aktivnostima koje će poslije rezultirati ustrojavanjem prve zrakoplovne postrojbe u Domovinskom ratu na području Dalmacije. Sve je započelo 17. listopada 1990. na sportskom aerodromu u Sinju kad se okupljaju članovi aeroklubova Split i Sinj te pripadnici tadašnjeg Republičkog štaba Teritorijalne obrane Split s ciljem formiranja organizirane zrakoplovne grupe koja je do ulaska u sastav 4. gardijske brigade nosila naziv Samostalno zrakoplovno odjeljenje Split.

Koristeći zrakoplovnu tehniku aeroklubova Sinj i Split (C-172, C-188, UTVA-75, AN-2 i DO-28) ovaj je vod/odjeljenje prvi započeo s izviđanjem, uvježbavanjem, prevoženjem ljudstva i tehnike, te akcijama oduzimanja tehnike, naoružanja i streljiva iz skladišta neprijateljske vojske. Prvi zračni napad na neprijateljske položaje postrojba je izvela avionom Cessna F 172 M Skyhawk u noći 15./16. lipnja 1991., a korištene su bombe domaće izrade.

Podrška kopnenim snagama na Južnom bojištu

slijeva: Mario Šunjić, Gojko Šušak (pok.), Mate Raos-Matko, Ante Roso, Ante Gotovina uz avion Cessna 210 GR snimljeni u Zemuniku

Dva aviona UTVA-75 Aerokluba Split oznaka ”001“ i ”002“ u rujnu 1991. opremljena su sredstvima za nošenje naoružanja, a na jednoj od njih ugrađen je potkrilni nosač za bombe od 50 kg. S ovim avionima pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda 1991. sudjeluju u akcijama na Južnom bojištu kao potpora kopnenim snagama Hrvatske vojske.

Za potrebe protuzračne obrane 4. brigade ZNG-a, pripadnici ove postrojbe samostalno su projektirali i izradili pokretni radar dometa 25 milja, dok su na avionu UTVA-75 ugradili uz nosač za rakete ”Osa“ i ciljnik za noćno djelovanje. Do Sarajevskog primirja (2. 1. 1992.) pripadnici ove zrakoplovne postrojbe izveli su 164 leta ostvarivši oko 180 sati naleta.

Na jednoj od letačkih zadaća u zrakoplovnoj nesreći aviona Antonov 2 u naselju Šimci kod Sinja 26. siječnja 1992. poginula su petorica pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Branko Fridel, Boris Kekez, Davor Šabić, Mladen Škalic i Bojan Vojvoda.

Od 7. veljače 1992. Odjeljenje pilota ustrojstveno izlazi iz 4. brigade ZNG-a i nastavlja djelovati kao Samostalno zrakoplovno odjeljenje Split u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) dok Odjeljenje padobranaca-diverzanata ostaje u postrojbi 4. brigade ZNG-a.

Iz ratne arhive Samostalnog zrakoplovnog voda Split:

  • 5. 1991. – 14. 12. 1991.

provedena izviđanja i snimanja neprijateljskih uporišta i kretanja neprijateljskih postrojbi  avionima UTVA-75, PA-18, C-172, (Šibenik, Sinj, Split, Knin, Kijevo, Brač, Vrlika, zaleđe Zadra, Makarska, luka Ploče, Drniš, Promina, Metković, Dubrovnik, Lastovo, Vis, Zadar, Šolta, Hvar, Kruševo, Novigrad, Unešić, Slano, Mokošica).

  • 16. lipnja 1991.

bojna djelovanja iz aviona C-172 po neprijateljskim ciljevima na području Golubića kod Knina

  • 26. lipnja 1991.

polaganje prisege pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split

  • 24. rujna 1991.

provedeno probno raketiranje iz aviona UTVA-75, oznaka 001.

  • rujan-prosinac 1991.

raketiranje neprijateljskih položaja na Južnom bojištu iz aviona UTVA-75, oznaka 001.

  • prosinac 1991.- siječanj 1992.

bombardiranja i raketiranje neprijateljskih ciljeva u Maljkovu, Otišiću i okolici Knina iz aviona UTVA-75, oznaka 001 i 002.

  • Uz letačke zadaće pripadnici ove postrojbe sudjelovali su i u bojnim zadaćama zauzimanja neprijateljskog naoružanja, opreme i objekata (akcija Zelena tabla – Mala bara u Pločama, vojarna Vela straža na Šolti…) kao i bojnim djelovanjima u Kijevu, Sinju, Stonu i Vrlici.

Izvor:

  1. Ratna arhiva Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade Zbora narodne garde

Marinko Karačić

Fotoarhiva Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade Zbora narodne garde, Marinko Karačić.