SELFEVAL 22/1  –  Potvrda spremnosti postrojbe

Pripadnici Multifunkcionalnog voda iz sastava Bojne NBKO proveli su na vojnom poligonu “Gašinci” vježbu SELFEVAL 22/1. Fokus vježbe bio je na ocjenjivanju Multifunkcionalnog voda prema NATO-ovim standardima ocjenjivanja borbene spremnosti kopnenih snaga kako bi se moglo vidjeti njegov stupanj spremnosti za provedbu zadaća u skladu sa zahtjevima deklariranih snaga…

Na vojnom poligonu “Gašinci” provedena je od 9. do 13. svibnja 2022. vježba SELFEVAL 22/1 s ciljem samoocjenjivanja pripadnika Multifunkcionalnog voda iz sastava Bojne NBKO u skladu s NATO-ovim standardima ocjenjivanja borbene spremnosti kopnenih snaga (CREVAL). Multifunkcionalni vod sastoji se od izvidničkog i dekontaminacijskog elementa, a uz specijalističke, na poligonu je provodio i zadaće iz taktike pješaštva razine voda. Ono što ističe vježbu suradnja je s pripadnicima Civilne zaštite MUP-a RH vezano uz dekontaminaciju i procedure izviđanja pri čemu su razmijenjena iskustva i znanja. Satnica Anđelina Vukadin, zapovjednica 1. satnije Bojne NBKO, sudjelovala je na vježbi kao pripadnik TOC-a (taktičko-operativni centar). “Imali smo prave terenske uvjete rada i dobro smo izmorili ljude, ali unatoč svemu, kvalitetno smo izvršili zadaću,” ponosno je rekla satnica Vukadin s osmijehom na licu.

Fokus vježbe bio je na ocjenjivanju Multifunkcionalnog voda kako bi se moglo vidjeti njegov stupanj spremnosti za provedbu zadaća u skladu sa zahtjevima deklariranih snaga.

Poručnik Ante Landikušić, zapovjednik 1. voda 1. satnije Bojne NBKO, ujedno obnaša i dužnost zapovjednika Multifunkcionalnog voda. Navodi da mu ovo nije bio prvi takav teren, ali da je bio poseban zbog rada s tvarima za dekontaminaciju. “Koristile su se tvari za dekontaminaciju i ovaj teren bio je odlična prilika da se uvjerimo kako one zapravo djeluju i kako se može raditi s njima te koja je razina obučenosti pripadnika za rad sa samim sredstvima,” rekao nam je poručnik Landikušić.

Provodile su se zadaće uspostave motrilišta pod izvidničkim elementom, izviđanje pravca i izviđanje područja. Kao zadnji dio vježbe provodilo se izviđanje postrojenja TIK (toksične industrijske kemikalije).

Dekontaminacijski element provodio je uvježbavanje uspostave postaje za motorna vozila i postaje za dekontaminaciju ljudi, a kao fokus vježbe prikazana je dekontaminacija dvaju tenkova i dvaju BVP-a. Poručnik Landikušić izrazio je zadovoljstvo provedenom vježbom jer, kako kaže, uvjerili su se u spremnost pripadnika i njihovo odlično rukovanje opremom u koju imaju povjerenja.

Bojnik Jozo Brekalo, zamjenik zapovjednika Bojne NBKO, ističe da su tijekom cijele vježbe pripadnici Multifunkcionalnog voda pokazali veliko zalaganje, posebno zato što su dulje vrijeme radili pod zaštitnim sredstvima na temperaturi od 25 stupnjeva. “Uvjeti su bili teži i sve je bilo fizički zahtjevno, ali pripadnici su odlično izvršili svoje zadaće,” rekao je bojnik Brekalo.

Na vježbi je funkcionirao i TOC, gdje je pripadnicima Civilne zaštite predstavljen softver NBC Analysis za simulaciju i prognozu KBRN ugroze. Predstavljena su sredstva i oprema Bojne NBKO te su razmijenjena iskustva i ostvareni kontakti vezano uz daljnju suradnju s Civilnom zaštitom. “Ova vježba nam je potvrda da, dogodi li se neki KBRN incident, možemo kvalitetno i na propisan način odgovoriti na sve moguće izazove,” zaključuje zamjenik zapovjednika Bojne NBKO.

TEKST Janja Marijanović
FOTO Blaženka Vidoša