Seminar BILC-a na HVU-u “Dr. Franjo Tuđman”

U Časničkom domu Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” predavači iz Središta za strane jezike “Katarina Zrinska” ugostili su sudionike seminara za zemlje članice Ureda za međunarodnu jezičnu koordinaciju (Bureau for International Language Coordination – BILC).

BILC je savjetodavno tijelo NATO-a koje od 1966. promiče i jača interoperabilnost među članicama Sjevernoatlantskog saveza i partnerskim zemljama te unapređuje i standardizira jezičnu politiku, izobrazbu i testiranje. Trenutačno je u BILC-u aktivno 26 članica NATO-a i 15 partnerskih zemalja, a za nastavnike stranih jezika u njihovim oružanim snagama BILC  jednom godišnje organizira četverodnevnu konferenciju, stručni seminar i radionicu. Ove je godine čast organiziranja stručnog seminara pripala SSJ-u “Katarina Zrinska”.

Djelatnici SSJ-a “Katarina Zrinska” sudjeluju na aktivnostima BILC-a od 2002. godine, a do danas su se istaknuli kao iznimno marljivi sudionici svih događanja. “Mi smo kao zemlja na dobru glasu. Imamo motivirane, profesionalne i stručne nastavnike. Na svim seminarima kao najaktivniji i najbolji poznavatelji materije ističu se upravo naši nastavnici,” govori nam ravnateljica Središta za strane jezike Irena Prpić Đurić.

Tajništvo BILC-a uočilo je stručnost naših nastavnika te se javila ideja da bi Hrvatska u skorijoj budućnost mogla biti domaćin stručnog seminara. Konačno, 2016. sve su se kockice posložile: potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević osigurao je financijska sredstva te dao suglasnost za organizaciju seminara. Time su bili ispunjeni glavni preduvjeti da 2018. seminar bude održan u Republici Hrvatskoj.

Sljedeći korak bilo je određivanje teme. Svaki BILC-ov stručni seminar bavi se nekim konkretnim pitanjem o kojem sudionici raspravljaju i pritom razmjenjuju iskustva. Djelatnici SSJ-a odlučili su se za temu Učenje jezika i odrasli um: Jačanje motivacije i učinkovitosti u vojnom okruženju. Tri su pojma pritom u fokusu: odrasli um, motivacija i učinkovitost.

Organizatori seminara odlučili su pažnju posvetiti odraslima zbog stereotipa o učenju jezika u kasnijoj dobi. “Godinama je bio uvriježen mit da odrasli nisu jednako dobri kao djeca u usvajanju stranog jezika. Smatrano je da odrasli ljudi nisu u stanju učiti strane jezike,” objašnjava predsjedavajući BILC-a umirovljeni brigadir Trajko Stojkov. Novija istraživanja demantirala su taj mit te čak dokazala da uspjeh u usvajanju jezika u odrasloj dobi ovisi o motivaciji.

Sudionici seminara bili su posebno zainteresirani da saznaju što vojnike motivira na učenje jezika. Vojnicima je, primjerice, draži frontalni tip predavanja od rada u grupama, a učenje jezika zakonom im je propisano kao dio službe. Ideja je stoga bila da nastavnici na seminaru dođu korak bliže pronalasku faktora koji potiču vojnike na učenje jezika i u kasnijoj dobi. S obzirom na to da u njihovo učenje biva uloženo i dosta novca, ujedno se htjelo provjeriti i je li ta investicija isplativa.

Na put otkrivanja izvora motivacije stiglo je 76 sudionika iz 28 zemalja. Prijepodne su jedni drugima držali prezentacije o načinima podizanja motivacije, utjecaju ispitivača na polaznikovu motivaciju, integraciji vojnog sadržaja u nastavu stranog jezika itd. Popodne je slijedio panel, a zatim obilazak turističkih destinacija na sjeveru Hrvatske, čime su domaćini ujedno promovirali svoju zemlju.

“Nitko ne očekuje da će tijekom seminara dobiti čarobni napitak. Dijeleći iskustva i ideje želimo razviti svoje nastavničke i ispitivačke vještine,” govori nam Irena Prpić Đurić te dodaje: “S ljudske strane, želja nam je da sudionici odavde ponesu dobru atmosferu i prijateljstvo. Sa stručne strane, želimo da nauče nešto novo.”

Brigadir Stojkov također vjeruje da će prezentacije i rasprave sudionicima biti korisne. “Želim da dobijete nove ideje te da konstruktivne rasprave rezultiraju mudrim i praktičnim odlukama u vašem radu,” poručio je sudionicima.

Iva Gugo

snimila Marija Sever