Simfonijski puhački orkestar izveo rock-operu Gubec-beg u povodu Dana neovisnosti RH

Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, 8. je listopada 2017. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održao koncertnu izvedbu prve hrvatske rock-opere Gubec-beg autorskog trojca Ivice Krajača, Karla Metikoša i Miljenka Prohaske.
Petar Blažević i Miroslav Vukovojac-Dugan prilagodili su operu za puhački orkestar.
Na koncertu su uz Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH pod ravnanjem maestra pukovnika Miroslava Vukovojca-Dugana sudjelovali i Šibensko pjevačko društvo ”Kolo“ na čijem je čelu Ivo Lise te solisti Adalbert Turner-Juci, Barbara Suhodolčan, Ivan Androić, Ervin Baučić, Damir Matić i Jakov Košćina.
Svečani koncert u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske bio je humanitarnog karaktera za Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Šibensko-kninske županije ”Kamenčići“.
Prva hrvatska opera pisana je po predlošku romana hrvatskog književnika Augusta Šenoe Seljačka buna. Nakon svoje praizvedbe koja je održana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 5. ožujka 1975. doživjela je nezapamćen uspjeh. Priča o vođi ustanka hrvatskih i slovenskih kmetova protiv gospodara Susedgrada Franje Tahija, koji zlostavlja kmetove Stubice, ispričana je na do tada u Hrvatskoj neviđen način – u formi rock-opere. Posjetitelji su na koncertu u Lisinskom imali prigodu čuti arije iz rock-opere Gubec-beg protkane stihovima o pravdi i slobodi kao univerzalnim temama, temama koje snažno odjekuju i u kontekstu današnjeg vremena iako je tema vezana za XVI. stoljeće.

Foto: OSRH/Stjepan Brigljević