Orkestar OS-a na međunarodnom festivalu u Latviji

Četvrti Međunarodni festival vojne glazbe ”Daugavpils 2017”, održan je od 8. do 11. lipnja u Daugavpilsu u Latviji. Sudjelovali su vojni orkestari iz Hrvatske (Orkestar OSRH), Nizozemske (Orkestar kraljevskih zračnih snaga – RAF), Latvije (Nacionalni orkestar OS-a Republike Latvije), Poljske (Orkestar OS-a Poljske), Estonije (Orkestar OS-a Estonije) i Ukrajine (Ukrajinski orkestar narodne garde). Četrdesetak vojnih glazbenika iz Hrvatske predvodio je satnik vojni specijalist Ivan Kšenek i zapovjednik Simfonijskog puhačkog orkestra satnik vojni specijalist Davor Dropuljić.
Festival je organiziran u povodu 742. godišnjice grada Daugavpilsa u suradnji grada Daugavpilsa, latvijskog ministarstva obrane, latvijskog ministarstva kulture, Državne zaklade za kulturu, okolnih općina i Sveučilišta u Daugavpilsu. Prigodni program održan je na raznim gradskim lokacijama s kulturnim, sportskim i glazbenim sadržajima.
U središtu Daugavpilsa, 10. su lipnja na Trgu  A. Pumpura održani koncerti vojnih orkestara sa solistima i instrumentalistima. Završni festivalski događaj, 11. lipnja, bio je prava glazbena poslastica na kojem je svaki vojni orkestar pokazao koreografiju i najbolje iz svojeg nacionalnog repertoara. Orkestar OS-a predstavio se s hrvatskim vojnim koračnicama i koreografskim nastupom uz izvođenje Gotovčeve skladbe Završno kolo iz opere ”Ero s onoga svijeta“, koji je latvijska publika nagradila velikim pljeskom i ovacijama.

Tekst/foto: Domagoj Franić/Davor Dropuljić