25 godina Orkestra OSRH

Orkestar OSRH osnovan je 1991. godine, a u aktualnom sastavu djeluje od 2008. Osim obavljanja protokolarno-ceremonijalnih zadaća koje su okosnica njegova djelovanja, razvio je opsežnu koncertnu djelatnost širom Hrvatske i u Europi, istaknuto je na prigodnoj Svečanoj akademiji kojom je obilježeno njegovih prvih 25 godina…

Povijest je već više puta pokazala da je vojna glazba u ratu nositelj pozitivnog učinka na borbeni moral vojnika, a u miru je jedan od najčvršćih mostova koji povezuju oružane snage s civilnim društvom i pridonose njihovu ugledu. Orkestar OSRH nije iznimka, a to je potvrdila Svečana akademija koja je povodom 25. obljetnice njegova osnivanja 8. veljače održana u Zagrebu, u vojarni “Petar Zrinski” HVU-a. Uz pripadnike Orkestra i njihove suradnike, Akademiji su nazočili i izaslanik ministra obrane državni tajnik Tomislav Ivić, izaslanik i zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul i drugi. Bila je to prilika da se podsjetimo na sve te godine, ratne i mirnodopske, u mnogim prilikama prožete notama glazbenika Orkestra koji danas djeluje u sastavu Zapovjedništva za potporu.
Orkestar OSRH reprezentativni je orkestar Republike Hrvatske osnovan 1991. godine, a u aktualnom sastavu djeluje od 2008. Sastoji se od Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH (u sklopu SPO-a je Jazz orkestar OSRH) sa sjedištem u Zagrebu te Orkestra Hrvatske ratne mornarice i Klape “Sv. Juraj” HRM-a sa sjedištem u Splitu. Osim obavljanja protokolarno-ceremonijalnih zadaća koje su okosnica njegova djelovanja, Orkestar je razvio opsežnu koncertnu djelatnost širom Hrvatske i u Europi. Najveći dio repertoara čine originalne skladbe za puhače, hrvatske praizvedbe djela svjetske glazbene baštine, djela suvremenih skladatelja i praizvedbe hrvatskih autora. Klapa njeguje klapski glazbeni izričaj, a neke njihove obrade pjesama postale su pravi hitovi.
U sklopu Orkestra djeluje i niz komornih sastava različite vrste koji sviraju sve glazbene vrste i stilove od klasike, jazza do revijske glazbe. Orkestar nastavlja dugu tradiciju vojnih orkestara na ovim prostorima, a ujedno služi i kao pomoć i poticaj mnogim amaterskim puhačkim orkestrima kojih u Republici Hrvatskoj ima više od 200. Uz prvog šefa dirigenta Mladena Tarbuka koji je u Orkestru djelovao do 2000. godine, stalne goste dirigente Dragana Sremca i Tomislava Uhlika te drugog šefa dirigenta Tomislava Fačinija, Orkestrom su ravnali mnogi uvaženi dirigenti – Uroš Lajovic, Miljenko Prohaska, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vjekoslav Šutej, Krešimir Šipuš, Ivo Lipanović, Loris Voltolini, Walter Hilgers…
Osim koncerata u glazbenim sezonama, najvažnije nastupe Orkestar je ostvario na hrvatskim ljetnim festivalima (Dubrovnik, Rovinj, Krk, Zagreb, Zadar, Hvar, Osor, Osijek), Varaždinskim baroknim večerima, euharistijskim slavljima prilikom dolaska pape Ivana Pavla II. u Zagreb 1995. i 1998. i pape Benedikta XVI. 2011., Međunarodnoj glazbenoj tribini Opatija 1996. i 1997. i 2011., Puli 1999., otvorenju Dubrovačkog ljetnog festivala 1997. i 1998.; te gostovanjima u Budimpešti (1997.), zatim na Međunarodnom festivalu Moskovska jesen 1997. i Danima hrvatske glazbe u Beču 2008. i 2010. Uz koncertnu djelatnost, Orkestar je vrlo uspješno nastupao i na mnogobrojnim međunarodnim festivalima vojnih orkestara (Köln, Berlin, Albertville, Neuchatel, Stuttgart, Salzburg, Hannover, Karlsruhe, Debrecen, Saumur…) gdje je svojim koreografskim nastupima redovito izazivao oduševljenje publike.
Osim brojnih snimki za Hrvatsku radioteleviziju, Orkestar je snimao i za diskografsku kuću HoneyRock dok je Klapa ostvarila velik broj zapaženih nosača glazbe za razne izdavače. Simfonijski puhački orkestar OSRH dobitnik je hrvatskih glazbenih nagrada – Diplome “Milka Trnina” za vrhunske glazbene domete u 1997. godini te nagrade Vatroslav Lisinski 1998. za izvođenje hrvatskih skladatelja.
Od 2008. Orkestar djeluje u sastavu ZzP-a. Trenutačno pod vodstvom zapovjednika i dirigenta pukovnika Miroslava Vukovojca-Dugana, djelovanje Orkestra obilježava bogata koncertna aktivnost uz veliku angažiranost na protokolarnim, ceremonijalnim i ostalim zadaćama u okviru Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Pukovnik Vukovojac-Dugan pročitao je na Akademiji povjesnicu i sadašnji ustroj te zadaće Orkestra, a najistaknutijim pripadnicima uručene su zahvalnice i pohvale. U predvorju Velike dvorane Časničkog doma HVU-a otvorena je Izložba plakata Orkestra OSRH, a za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Klapa “Sveti Juraj” HRM-a i Brass kvintet Simfonijskog puhačkog orkestra.


Poznati u Hrvatskoj i Europi
“Sretan sam i ponosan jer OSRH ima reprezentativan orkestar koji je svojom koncertnom djelatnošću poznat širom Hrvatske, ali i Europe,” istaknuo je u prigodnom obraćanju general Matanović dodavši da pripadnici Orkestra na svojim brojnim koncertima glazbom svoju publiku motiviraju, ohrabruju, šire domoljubni zanos i daju životnu radost. “I vaše glazbeno umijeće pridonosi izgradnji uspješnih i snažnih Oružanih snaga,” zaključio je zamjenik načelnika GS-a.

Posebna sastavnica OSRH
“Našim ste Oružanim snagama pridonosili od samog početka, onako kako to najbolje znate – glazbom! Jačali ste nam vjeru u vlastite snage i gradili zajednički duh koji je obranio domovinu. Bitna ste sastavnica OSRH, dio koji im daje posebnu dimenziju. Vjerujem da ćemo u budućnosti biti još bogatiji umjetničkim doživljajima koje nam nesebično pružate,” poručio je pripadnicima Orkestra državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić.


Održavanje kvalitete

General Fuzul prisjetio se ratnih dana u kojima je Orkestar radio na najvažnijoj zadaći, podizanja morala hrvatskim braniteljima i cjelokupnom hrvatskom narodu, najviše nastupima na ratom zahvaćenim područjima. “Uspjeli ste održati kvalitetu postrojbe te pomladiti njezin sastav. U sastav Orkestra primili ste mlade akademske glazbenike željne novih orkestralnih i solističkih izazova,” rekao je general Fuzul.


Misija, zadaće, ustroj
Misija:
• Pružanje glazbene potpore za potrebe državnog i vojnog protokola.
Zadaće:
• Glazbena potpora za potrebe državnog protokola
• Glazbena potpora za potrebe vojnog protokola
• Glazbeno-hodni nastup
• Koncertne izvedbe glazbenih djela.

Orkestar OS-a sastoji se od:
• Zapovjedništva
• Simfonijskog puhačkog orkestra (u sklopu SPO-a djeluje Jazz orkestar Oružanih snaga)
• Orkestra Hrvatske ratne mornarice
• Klape “Sveti Juraj” HRM-a


Domagoj VLAHOVIC; snimio Tomislav BRANDT