Sinkovići ponovno zlatni, sestre Jurković dolaze na veliku scenu

Braća Sinković osvojili četrnaesto zlatno odličje, a ugovorne pričuvnice sestre Ivana i Josipa Jurković peto mjesto u finalu Europskog prvenstva u veslanju

Veslanje je jedan od sportova koji je u zadnjih desetak godina odličjima s velikih natjecanja značajno obogatio hrvatsku sportsku riznicu. U Münchenu je proteklog tjedna održano Europsko prvenstvo u veslanju na kojem su najbolji europski veslači i veslačice imali prilike pokazati svoje umijeće natječući se u klasičnim veslačkim disciplinama. Hrvatski predstavnici bili su među najboljima, braća Sinković potvrdili su svoju kvalitetu zlatnim odličjem, a sestre Jurković zauzele izvrsno peto mjesto.

Sjajna utrka u prvom seniorskom natjecanju

Dvije mlade 22-godišnje blizanke, Korčulanke sa zagrebačkom adresom, u mlađim kategorijama osvajale su broja odličja, a sada odlučno pokazuju kako je vrijeme da uspjehe iz juniorskih dana prenesu i u seniorske te da će braća Sinković imati dostojne ne samo nasljednike već i nasljednice, ali i da je pred hrvatskim veslanjem svijetla budućnost.

Sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, inače najtežoj veslačkoj disciplini, prvo su izborile finale natjecanja tako što su veslajući u drugoj kvalifikacijskoj skupini osvojile drugo mjesto iza Rumunjki Ioane Vrinceanu i Denise Tilvescu koje su bile najbolje s rezultatom 7:46:57. U toj su utrci tijekom gotovo cijele njezine duljine držale drugo mjesto koje su do kraja utrke uspjele i zadržati te su u cilj stigle s vremenom od 7:51:42 što je za 48 stotinki brže od njihovih konkurentica Irkinja Emily Hegarty i Fione Murtagh koje su priliku za plasman u finalu morale tražiti kroz repasaž.

Već i sam plasman i ulazak u finale velik je uspjeh za sestre Jurković te dokaz kako se na velikim natjecanjima na njih može ozbiljno računati. U finalu su ipak ostale bez medalje. Zauzele su peto mjesto, međutim odradile su zaista sjajnu utrku na svojem prvom velikom seniorskom natjecanju pokazavši kako je pred njima dobra budućnost i kako je ovo tek početak blistave karijere i nove velike hrvatske veslačke priče koju će nam u godinama koje dolaze pričati sestre Ivana i Josipa Jurković.

U sportu u kojem pobjednika ponekad odlučuju i tisućinke sestre Jurković pokazale su kako brojni treninzi, odricanja i napori te požrtvovnost koju svakodnevno daju na treningu dolazi na naplatu te kako će rezultat i uspjeh doći kao produkt svega toga. Kao što smo spomenuli riječ je o vjerojatno najtežoj veslačkoj disciplini, a uoči ovog natjecanja zanimljiv je podatak da su sestre Jurković odradile čak 300 kilometara na vodi. Uzmimo u obzir da je nama najpoznatija veslačka staza ona na zagrebačkom Jarunu i fascinirajući podatak da su sestre takvu udaljenost preveslale čak 150 puta i to u 12 dana. Uoči ovog natjecanja bilo je jasno kako još uvijek traže svoju najbolju formu i najbolju kombinaciju pa su tako zamijenile mjesta na kojima sjede u čamcu te je Ivana prešla na poziciju broj dva u čamcu što je pozicija koju drži ”štroker“ dok je Josipa sjela na poziciju broj jedan.

O nastupu na Europskom prvenstvu s dojmovima se javila Josipa Jurković. ”Zadovoljne smo nastupima na Prvenstvu i ostvarenim rezultatom. Sedam mjeseci prošlo je otkako sam imala operaciju kuka i drago mi je da je sve prošlo dobro. Bio je užitak natjecati se i predstavljati Hrvatsku. Veselimo se novim izazovima koje dolaze, sad ćemo na Perući trenirati zajedno s braćom Sinković, a nakon toga posvetit ćemo se Svjetskom prvenstvu. Ne sjećam se kad smo zadnji put toliko kilometara u 12 dana provele na vodi, a da nam je u tom vremenu i vremenska prognoza bila naklonjena pa nas je pratilo lijepo vrijeme. Sve u svemu, ovo je dobra stvar za nas.”

Nedodirljivi na vrhu

U ovoj su disciplini u zadnjem olimpijskom ciklusu dominirala i braća Sinković, a vrlo je važno spomenuti kako je iznimno zahtjevna jer natjecatelji imaju samo jedno veslo te je vrlo važno biti maksimalno usklađen da bi se postigao vrhunski rezultat. Naša zlatna braća Sinković i na ovom Europskom prvenstvu ponovno su osvojili zlatnu medalju. U svojoj ”staroj“ disciplini dvojcu na pariće osvojili su novo zlatno odličje, preciznije četrnaesto u karijeri što je devetnaesta uzastopna medalja osvojena na velikim natjecanjima. Nakon Olimpijskih igara promijenili su disciplinu i nakon što su bili dominantni u disciplini dvojac bez kormilara ponovno su se odlučili vratiti u disciplinu dvojac na pariće pokazavši kako su i dalje nedodirljivi na vrhu. Sinkovići su do naslova stigli u vremenu  6:35:93. Drugo mjesto osvojila je španjolska kombinacija  Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romen (6:38:46), dok je treće mjesto pripalo dvojcu iz Latvije – Armandasu Kelmelisu  i Dovydasu Nemeraviciusu (6:42:11).

Nakon osvojenog europskog zlata javio nam se i Martin Sinković. ”Dojmovi su odlični, stvarno je bilo sve kako smo se nadali. Pripreme nismo odradili sa sto posto jer smo imali malih problema s ozljedama, ali unatoč tome vjerovali smo da možemo pobijediti zato što smo se dobro osjećali, dobro je išao čamac. Utrka je bila teška, Španjolci su dosta stisnuli prvih 1000 metara možda i više nego što smo očekivali, ali držali smo se svojeg plana, držali smo se svoje utrke, svojeg veslanja i na kraju se pokazalo da je to bila dobra odluka. Nekoliko dana smo na odmoru, zatim slijede pripreme za Svjetsko prvenstvo koje će se održati krajem rujna. Nema odmora i opuštanja, ovo je lijep uspjeh, ali ovo je samo bilo jedno od brojnih pripremih natjecanja za Svjetsko prvenstvo.”

Ne preostaje nam reći ništa drugo osim da je riječ o impresivnom uspjehu zlatne braće koja očito i u ženskoj konkurenciji dobivaju svoje nasljednice, a to nas posebno veseli.


Veslanje je u muškoj konkurenciji oduvijek bio sport u kojem je Hrvatska imala vrhunske sportaše. Od muškog osmerca iz Sidneyja, braće Skelin, četverca koji su činili Damir Martin, braća Sinković i David Šain, zatim dvojca bez kormilara i dvojca na pariće, dvije discipline u kojima su braća Sinković pokazala kako im nitko ne može parirati, pa onda i u samcu gdje je Damir Martin pružao sjajne uspjehe, na vrata vrha svjetskog veslanja kucaju i braća Lončarić, a uz njih prema veslačkom vrhu krenule su i sestre Ivana i Josipa Jurković.


Tekst Ivan Šurbek

foto privatna arhiva braće Sinković, HOO