Sjećanje na bjelovarske branitelje

I ove je godine, u povodu Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije u suradnji s Udrugom specijalne policije “Omege” Bjelovar provelo projekt “Stazom bjelovarsko-bilogorskih branitelja” za učenike osmih razreda osnovnih škola s područja Bjelovara

Spomen-područje braniteljima Domovinskog rata u šumi Bedenik, na Barutani u Bjelovaru – Galerija “Barutana 1991.” – zahvaljujući upornosti, radu i aktivnostima brojnih volontera, vizionara, branitelja i veterana Domovinskog rata od rujna 2020. zaživjelo je i upisalo se na kartu važnih mjesta u Hrvatskoj koja čuvaju sjećanje na Domovinski rat. Posebnu ulogu u tome imalo je Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije, čiji je cilj promicanje vrijednosti i digniteta obrambenog Domovinskog rata, poticanje i popularizacija hobističkih i znanstveno-istraživačkih aktivnosti vezanih uz hrvatsku ratnu i vojnu povijest.

I ove je godine, u povodu Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije u suradnji s Udrugom specijalne policije “Omege” Bjelovar provelo projekt “Stazom bjelovarsko-bilogorskih branitelja” za učenike osmih razreda osnovnih škola s područja Bjelovara. Taj projekt izvanučioničke i terenske nastave financiran je sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja i uključuje 500 učenika. Za brojne polaznike završnih razreda osnovne škole bio je to prvi ozbiljniji susret s događajima vezanim uz bjelovarske ratne dane, posebno 29. rujna 1991., s kojima su ih upoznali djelatnici Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. sc. Janja Sekula Gibač i dr. sc. Natko Martinić Jerčić, te stručni djelatnici Galerije “Barutana 1991.”, među kojima su i svjedoci prijelomnog vremena i događaja. Uz predavanje i obilazak muzejskog postava, učenici su obišli Spomen-područje te postav na otvorenom.

Tijekom posjeta učenici su imali priliku upoznati se s dopunjenim i sadržajno proširenim galerijskim prostorom: na potresni život civila u podrumima tijekom rata tako podsjeća prikaz atomskog skloništa, a prati ga priča U mome podrumu Katarine Brešić, objavljena u Hrvatskom vojniku; predstavljen je funkcionalni centar veze s telegrafskim i teleprinterskim sustavom i fonijom, dok je doktor Miroslav Kinčl-Igla, poznati pakrački ratni kirurg, Muzeju donirao vjerni prikaz ratnog kirurškog bloka i ratne bolnice, čime je postav znatno obogaćen.


Proširen postav na otvorenom

Tijekom ljeta postav na otvorenom, koji su činili tenk T-55, BVP M80, policijski BOV M83 i dva terenska vozila Land Rover, postao je bogatiji za pet novih eksponata. Radi se o protuzračnom samohodnom topu Praga M53/59, artiljerijskom traktoru ATS 59, haubici M115 203 mm, protuzračnom topu 20/3 i strojnici ZPU 14,5×4 – vrlo vrijednoj donaciji Ministarstva obrane
Republike Hrvatske.


Što se dogodilo u Bjelovaru 29. rujna 1991.?

Na području šume Bedenik nalazilo se uoči Domovinskog rata skladište ratne pričuve 265. motorizirane brigade Jugoslavenske narodne armije u kojem se čuvala golema količina ubojitih sredstava, tenkovskih punjenja, ručnog oružja, bombi i sl. Planom “Bilogora ‘91” Glavnog stožera Hrvatske vojske planirana je blokada svih vojnih objekata na bjelovarskom području, čime bi se onemogućilo buduće spajanje neprijateljskih snaga, no zapovjednik kasarne major JNA Milan Tepić nije pristajao na mogućnost dogovora ili predaje.

U jutarnjim satima 29. rujna 1991. skupina hrvatskih branitelja pokušala je ući u prostor skladišta sa sjeverne strane kako bi ga zauzela. Premda uz gubitke, branitelji su natjerali dio posade skladišta JNA na povlačenje. Vidjevši to, major Milan Tepić aktivirao je minirano skladište pri čemu je eksplodiralo nekoliko stotina kilograma eksploziva. U eksploziji su stradali branitelji koji su se nalazili uz zapadni zid središnjeg skladišta i neutvrđen broj vojnika JNA. Od siline eksplozije nastao je krater dubok 12 metara, a širina udara izbrisala je šumu u prvoj zoni udarnog vala u krugu od 60 metara.

Tekst: Lada Puljizević

Foto: Lada Puljizević, Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije