Sjećanje na braniteljice Domovinskog rata

Dan braniteljica Domovinskog rata RH obilježen je 4. lipnja 2022. i bio je prilika da se na trenutak zastane, oda počast žrtvi i poštovanje ženama koje su branile domovinu

U Domovinskom ratu braniteljica je bilo više od 23 tisuće, što je oko pet posto od ukupnog broja braniteljske populacije u RH. Njih 183 su poginule, a 33 se vode kao nestale. Opseg aktivnosti, uloga i važnost žena u Domovinskom ratu tema je koja kod nas tek treba doći na red za sustavnije istraživanje i valoriziranje. Sudjelovanje žena u Domovinskom ratu treba promatrati puno šire od broja žena koje su nosile vojničku odoru ili imaju priznat braniteljski status. Kao direktne ili indirektne sudionice žene su bile u borbenom i neborbenom sektoru; radile su kao medicinske sestre, liječnice i njegovateljice; u ratu u kojem granice između prve crte i pozadine nije bilo one su bile majke koje u ratu sklanjaju, štite i podižu djecu; vuku terete neimaštine, agresije, progonstva i izgnanstva. Dan braniteljica Domovinskog rata RH obilježen je 4. lipnja 2022. i bio je prilika da se na trenutak zastane, oda počast žrtvi i poštovanje ženama koje su branile domovinu.

Tom prigodom održan je u Karlovcu 3. Susret braniteljica Domovinskog rata Republike Hrvatske “Žena – majka – ratnica”, na kojem se okupilo više od 250 braniteljica iz svih hrvatskih županija. Nakon svečane akademije u Domu HV-a Zrinski i mise u crkvi Presvetog Srca Isusova, braniteljice su mimohodom duž karlovačkih ulica stigle do spomen-obilježja na Trgu hrvatskih branitelja gdje je odana počast svim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima. Vijence su položila izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade te gradova i općina Karlovačke županije, kao i hrvatske braniteljice te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade i pokrovitelj Susreta, odao je priznanje braniteljicama i rekao: “Prisjetite se kakvu smo žrtvu kao narod za slobodu podnijeli, prenosite to na buduće generacije, neka hrvatski branitelji i braniteljice budu taj svjetionik kako se mladi trebaju odnositi prema svojoj domovini.” Saborska zastupnica Nada Murganić pozdravila je braniteljice u ime predsjednika Hrvatskog sabora te im poručila: “Vi niste trebale biti u ratu, niste bile vojne obveznice, a ipak ste uz inat prema agresoru i uz domoljublje, postale ‘žene, majke, ratnice’, pa i danas radite puno na dobrobit Hrvatske.” Organizirano obilježavanje Dana braniteljica Domovinskog rata RH započelo je 2016. godine na inicijativu Vukovarsko-srijemske županije sa željom da se istakne uloga braniteljica u Domovinskom ratu. Dosad je obilježavanje održano u Petrinji, Splitu i Solinu, a nakon ovogodišnjeg u Karlovcu, najavljeno je sljedeće u Vukovaru.


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Bosutu u Vinkovcima, 4. lipnja 2021. godine obilježen je Dan braniteljica Domovinskog rata Republike Hrvatske. Vijenac Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja položili su izaslanik ministra obrane brigadni general Mijo Validžić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović. Vijence su također položile i članice udruge “Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije”, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca. Tom je prigodom istaknuto kako su žene sudjelovale u Domovinskom ratu obavljajući brojne poslove i zadaće – od direktnog sudjelovanja u borbama do rada u sanitetu. Njihova hrabrost i doprinos konačnoj pobjedi u Domovinskom ratu nikad ne smiju biti zaboravljeni.


Pripremila Lada Puljizević

Foto  MORH, Ministarstvo hrvatskih branitelja