Susret braniteljica domovinskog rata

Susret braniteljica Domovinskog rata ove je godine, 3. lipnja 2023., održan u Vukovaru. Okupljene pod geslom “Žene, majke, braniteljice”, njih više od 400 pristiglo je sa svih strana da bi u svečanoj koloni prošle ulicama Grada Heroja, razvile zastave i još jednom podsjetile kako su svoj doprinos obrani domovine dale i brojne žene

U Domovinskom ratu registriranih braniteljica bilo je više od 23 tisuće, što je oko pet posto od ukupnog broja braniteljske populacije u RH. Mnoge su poginule, bile teško ranjene, nepovratno traumatizirane, prošle su logore i zatočeništva ili se još uvijek vode kao nestale osobe. One koje su navukle vojničke odore i naoružane stale na prvu crtu činile su to zato što su tako same odlučile. Nije bilo zakona koji je njihovo sudjelovanje u obrani propisivao. No, reći će one i danas, ono “unutrašnje moranje” bilo je presudno. U punom smislu – žene su dragovoljne braniteljice zemlje i sudionice Domovinskog rata. No, doprinos obrani tijekom Domovinskog rata može se, i treba, promatrati puno šire od broja žena koje su nosile vojničku odoru ili imaju priznat braniteljski status. Kao direktne ili indirektne sudionice žene su bile u borbenom i neborbenom sektoru; radile su kao medicinske sestre, liječnice i njegovateljice. U tom teškom, ratnom vremenu braniti je trebalo svugdje i puno toga. Braniteljice su bile i majke koje su u ratu sklanjale, štitile i podizale djecu; vukle terete neimaštine, agresije, progonstva i izgnanstva; one koje su u rat ispraćale ili sa zebnjom iščekivale sinove ili muževe. Ove godine okupljene u Vukovaru, braniteljice su još jednom podsjetile na svoju ulogu u stvaranju slobodne Hrvatske. Uz brojne braniteljice i članove njihovih obitelji, suborce, prijatelje, predstavnike udruga proizišlih iz Domovinskog rata te izaslanstva gradova i županija, poštovanje i podršku braniteljicama svojom su nazočnošću izrazili izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, mi- nistar obrane Mario Banožić i drugi.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te polaganja kamena-temeljca koji je tamo za izgradnju kapelice Krista Kralja Mučenika položio Tomo Medved, u crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa koju je predvodio fra Ivica Jagodić. Nakon svete mise braniteljice su razvile hrvatski stijeg dug 40 metara i u mimohodu, pjevajući prošle središtem grada. U Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana akademija, a nakon toga je u dvorcu Eltz upriličeno i zajedničko fotografiranje svih sudionica susreta te druženje. Tijekom svečane akademije pred prepunom dvoranom Hrvatskog doma Vukovar pročitana je povjesnica Udruge braniteljice Domovin- skog rata RH, a predsjednica Udruge Svjetlana Dželalija-Kovačić uručila je zahvalnice pojedincima zaslužnima za održavanje sjećanja na ulogu žena u Domovinskom ratu, skrb za braniteljice i pomoć u radu Udruge. Upozorila je također i na problem pojačanog pobola i preranog umiranja ukupne braniteljske populacije, pa tako i braniteljica. U svom obraćanju Marijana Balić zahvalila je hrvatskim braniteljicama na hrabrosti i požrtvovnosti kojom su omogućile da smo danas slobodni. Ministar Tomo Medved rekao je kako nije bilo postrojbe u Domovinskom ratu u kojoj nisu sudjelovale i žene. Zahvalio je braniteljicama na svemu što su učinile u Domovinskom ratu, ali i na onome što za svoje obitelji i društvo u cjelini čine od Domovin- skog rata do danas. Organizirano obilježavanje Dana braniteljica Domovinskog rata RH započelo je u Vinkovcima 2017., na inicijativu Udruge braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije. Godinu kasnije susret je održan u Petrinji, a 2019. u Splitu i Solinu. Nakon dvije godine prekida zbog pandemije, braniteljice su se 2022. okupile u Karlovcu.


Svjetlana Dželalija-Kovačić, predsjednica Udruge braniteljica Domovinskog rata

 “Iako nismo bile vojne obveznice, krenule smo časno i bez zadrške, hrabro i snažno mijenjati ne samo vlastiti ži- vot stavljajući ga na oltar domovine nego i živote vlastitih obitelji koje smo ostavljale iza nas. Susret braniteljica Republike Hrvatske, od svojih začetaka 2015. godine do danas poziva na optimizam i jedinstvo. Optimizam znači imati dovoljno dobar razlog boriti se do kraja za bolje dane, a jedinstvo kakvo smo imale međusobno i s našim prijateljima po oružju, braniteljima, neka nikad ne prestane.”


Dojmovi braniteljica

 “S ponosom sudjelujemo na susretu braniteljica Domovinskog rata RH, slavimo naš dan u gradu heroju – jedin- stvene, jake žene danas prolaze ulicama Vukovara. Mi smo htjele, znale i mogle ukrotiti vihor rata. Ukrotit ćemo i svaki izazov pred nama.” (Klub žena Domovinskog rata Udruge 110. brigade ZNG/HV Karlovac, Sabina Protulipac) “Ponosne smo što smo danas u Vukovaru, gradu heroju, na susretu braniteljica. Ovo naše zajedništvo, naši susreti daju nam snagu i radost. Hvala vam.” (Braniteljice Slunj, Cetingrad) “Srce pamti granate, silovanja, strijeljanja, ponižavanja, ali duša se izdiže i ide dalje. Živjela Hrvatska!” (Udruga žene u Domovinskom ratu – Slavonski Brod – Veterani, Slavica Grđan)


U predvorju Hrvatskog doma Vukovar prigodno je predstavljena izložba slika braniteljice Gordane Hassel Marte. Motivi koje strpljivo slika nanoseći špahtlom akril na platno i kreativnost za nju su, kako kaže, nakon svega što je preživjela najbolji lijek.


 Na godišnjem susretu braniteljica Domovinskog rata Republike Hrvatske u Vukovaru ministar obrane Mario Banožić zahvalio je braniteljicama i podsjetio na velik doprinos žena u stvaranju samostalne i moderne hrvatske države. “U Domovinskom ratu braniteljica je bilo više od 23 tisuće, što je oko pet posto od ukupnog broja naše braniteljske populacije. One su na ratištima diljem Hrvatske dale izniman doprinos u obrani domovine, davale su najvrednije što su mogle dati – a posebno je važna bila njihova uloga na području grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije”, rekao je. Naglasio je i kako su ponosne nasljednice hrvatskih braniteljica današnje pripadnice Hrvatske vojske, kojih je u MORH-u i OSRH gotovo 3000, odnosno 18,45 posto – što je znatno više od NATO-ova standarda koji je oko 12 posto – te kako one svojim radom i profesionalizmom daju nemjerljiv doprinos razvoju sposobnosti naših Oružanih snaga. “Zahvaljujem hrvatskim braniteljicama na hrabrosti i predanosti iskazanoj u Domovinskom ratu, u vremenu kada se gradila hrvatska država. Kao ministar obrane snažno podupirem uključenost i sudjelovanje žena u svim segmentima društva, pa tako i u sustavu obrane. Nastavit ćemo raditi sve što je u našoj mogućnosti po pitanju jačanja prava i statusa žena u Hrvatskoj vojsci”, zaključio je ministar Banožić.

 Obraćajući se braniteljicama, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je: “Sve vas povezuje iznimna snaga koju ste pokazale kao žene i kao majke, a u Domovinskom ratu i kao ratnice – braniteljice svoje obitelji i svoga doma, ali i svoje domovine i svoga naroda. Zbog toga zaslužujete priznanje i zahvalu našeg društva i države, u čijim su temeljima ugrađene sve naše žrtve, među kojima i mnoge žene.”

Ministar Medved položio je kamen temeljac za izgradnju kapelice Krista Kralja Mučenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, kojim upravlja Ministarstvo hrvatskih branitelja. Tom prigodom podsjetio je kako je nastalo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, gdje je iz masovne grobnice eks- humirano 938 tijela, a u spomen na žrtve postavljeno je jednako toliko bijelih križeva. “Kamen temeljac polažemo u ovu zemlju natopljenu mučeničkom krvlju, temeljac za kapelicu Krista Kralja Mučenika – Krist je umro da bismo mi živjeli, oni su umrli da bismo mi živjeli u slobodi!”, poručio je ministar Medved.


TEKST: Lada Puljizević; FOTO: Josip Kopi Lada Puljizević