Vraćamo se vrijednostima Domovinskog rata

U Zagrebu je 8. listopada svečano obilježena dvadeset šesta obljetnica neovisnosti Republike Hrvatske. Visoka državna izaslanstva predvođena izaslanikom Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Vladimirom Šeksom, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalom zbora Mirkom Šundovom položila su tijekom prijepodneva vijence kod spomen-obilježja Glas hrvatske žrtve – Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i kod zajedničke grobnice svih neidentificiranih žrtava Domovinskog rata.
Nakon polaganja vijenaca slijedio je prigodni program na Trgu svetog Marka, kojem su nazočili brojni visoki državni i vojni dužnosnici. Vladimir Šeks istaknuo je kako se upravo na taj dan moramo prisjetiti značaja Domovinskog rata i činjenice da je Hrvatska vodila obrambeni rat kako bi osigurala svoju samostalnost: “S ponosom se prisjećam tog dana. Drago mi je što mogu reći da Hrvati u svojoj domovini, ali i drugdje u svijetu, slave veliki dan, 8. listopada – Dan neovisnosti. Na Hrvatsku je izvršen agresorski rat, sve bitke vodile su se na našem teritoriju, branili smo se i to nikad ne smijemo zaboraviti.”
Ministar Damir Krstičević čestitao je svim hrvatskim građanima taj velik i važan dan za noviju hrvatsku povijest i poručio: “Sretan sam što je Vlada RH predvođena Andrejom Plenkovićem nakon 17 godina vratila ceremoniju Počasno-zaštitne bojne na Markov trg. Vraćamo se svojim izvornim vrijednostima iz Domovinskog rata i njegovi simboli ne smiju se zaboraviti. Duboka zahvalnost s ovog mjesta i hrvatskim braniteljima, zahvaljujući kojima danas živimo u miru. Nikako ne smijemo zaboraviti ni ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Naša Hrvatska vojska danas nas je na Markovu trgu podsjetila na svoj značaj i ulogu u Domovinskom ratu.”

U povodu Dana neovisnosti visoka državna izaslanstva položila su vijence i odale počast poginulim braniteljima

Slijedila je ceremonija Velika smjena straže, koju su izveli pripadnici Počasno-zaštitne bojne, ujedno i završna u ovogodišnjoj sezoni. Pripadnici Počasno-zaštitne bojne Veliku smjenu straže, koja je nakon 17 godina, Odlukom potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića obnovljena i vraćena na Trg svetog Marka, izvode svake subote, praznicima i blagdanima od svibnja do listopada. Njezin je cilj povratak tradicijskim vrijednostima sa željom da se vojska približi građanima, a ujedno je i promocija Oružanih snaga RH, Zagreba te cijele Hrvatske. Velika smjena straže prvi je put izvedena 30. svibnja 1991. na Trgu svetog Marka u Zagrebu.
U nastavku svečanog programa pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su vojno-akrobatsku vježbu. Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Šibensko pjevačko društvo “Kolo” i zborovođa Ivo Lise te solist Adalbert Turner izveli su Bratsku zakletvu, protkanu stihovima o slobodi i pravdi kao univerzalnim temama, iz rock-opere Gubec-beg Ivice Krajača, Karla Metikoša i Miljenka Prohaske. U glazbenom dijelu nastupili su još Dražen Žanko i Nina Kraljić.
Obilježavanje Dana neovisnosti nastavljeno je navečer u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje je održan prigodni program s koncertnom izvedbom rock-opere Gubec beg. Prvu hrvatsku rock-operu izveo je Simfonijski puhački orkestar OSRH, kojim je ravnao pukovnik Miroslav Vukovojac-Dugan, a kao solisti nastupili su Adalbert Turner, Barbara Suhodolčan, Ervin Baučić i Ivan Androić.

Jelena Jakšić, snimio Josip Kopi