Svečana akademija povodom 26. obljetnice Glavnog stožera OSRH

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar-Kitarović potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GS-a.
Ministar obrane Damir Krstičević ovom je prigodom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svojem vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. “Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća. Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar. Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin,” poručio je Krstičević, zaključivši: “Biti vojnik danas je sve popularnije. Ovih dana primili smo treći naraštaj dragovoljnih ročnika ove godine, i to prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine. U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kad vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća.”
I ovom je prigodom ministar Krstičević naglasio važnost suradnje Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH: “Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i iduće projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način. Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom pridonositi snazi jedine nam domovine Hrvatske.”
General zbora Mirko Šundov u svojem je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskog naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svojem vremenu dali velik doprinos njihovu razvoju. Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, u zemlji i širom svijeta.”
U izjavi za medije ministar Krstičević osvrnuo se na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila velik iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. “Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za devet posto. Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna.” Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donesena i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj, dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnosti. “Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života,” poručio je ministar Krstičević. Istaknuo je pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine, kao što su imenovanje dvorana po zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče. ”Oružane snage pomažu civilnom stanovništvu, posebno u borbi protiv požara i poplava,” rekao je ministar zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.
U sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OSRH i Klapa “Sveti Juraj” HRM-a te solistica Barbara Suhodolčan.


Na svečanoj akademiji uručena su odlikovanja, promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima OSRH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika. Načelnik GS-a OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane pohvalio je i nagradio osam djelatnica i djelatnika.


Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OSRH izaslanstvo MORH-a i OSRH predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo je vijenac na grob bivšeg načelnika GS-a stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.
Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH, koje je predvodio načelnik GS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobove bivših načelnika GS-a, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka. Uoči svečane akademije u kapelici sv. Ivana Pavla II. služena je misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo.


OJI, snimio: Josip KOPI