30. obljetnica Glavnog stožera OSRH

“Izazovi su bili veliki, ali u svakom razdoblju Glavni stožer postajao je bolji i organiziraniji, što se odrazilo i na Oružane snage koje su postajale još modernije i opremljenije,” rekao je na svečanom obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera OSRH načelnik admiral Robert Hranj

U Ministarstvu obrane 15. listopada svečano je obilježena 30. obljetnica ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga. Svečanom obilježavanju nazočili su predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Bačić, načelnik Glavnog stožera OS-a admiral Robert Hranj te drugi vojni i civilni dužnosnici. Čestitavši pripadnicima Glavnog stožera njihov dan, predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je kako mogu biti ponosni na povijesno razdoblje stvaranja Hrvatske vojske kao i na njezinu današnju ulogu. Naglasio je kako podržava projekte opremanja i modernizacije, posebice nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova, ali i ostale projekte koji su nužni za redovito funkcioniranje Hrvatske vojske.

Ministar Banožić je u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i u svoje ime čestitao pripadnicima Glavnog stožera Oružanih snaga tridesetu obljetnicu ustrojavanja. Prisjetio se uloge Glavnog stožera u ratu, svih hrvatskih branitelja koji su dali život za domovinu i za stvaranje Hrvatske vojske. “Tada smo imali neprijatelja koji je bio snažniji i opremljeniji, međutim upravo hrvatski branitelj, taj čovjek koji je bio odlučan braniti zemlju, bio je dio Glavnog stožera, Hrvatske vojske i na taj je način ušao u povijest,” rekao je ministar. Ministar Banožić istaknuo je kako su Hrvatsku vojsku kakvu danas imamo, koja je prepoznatljiva partnerima, saveznicima u svim misijama i operacijama, stvorili hrvatski vojnici koje je Glavni stožer razvijao uz pomoć Ministarstva obrane.

Povijesna uloga

“Svakog hrvatskog vojnika krasi ono što je krasilo hrvatskog vojnika i za vrijeme Domovinskog rata, a to su izvrsnost i hrabrost. Svi načelnici Glavnog stožera, sudionici u radu Glavnog stožera težili su tom cilju, cilju izvrsnosti. Želim da to čine i dalje. Želim da Hrvatska vojska i dalje bude prepoznata po izvrsnosti u mirovnim misijama i operacijama. S tim ciljem želim da ostanete domovini vjerni,” poručio je ministar obrane.

Admiral Hranj čestitao je svim dosadašnjim pripadnicima Glavnog stožera 30. rođendan i Dan Glavnog stožera. Osvrnuo se na tijek razvoja i povijesnu ulogu Glavnog stožera i Hrvatske vojske. Podsjetio je kako su na čelu Glavnog stožera bili vrhunski vojnici, generali i zapovjednici koji su se dokazali u ratu. “Izazovi su bili veliki, ali u svakom razdoblju Glavni stožer postajao je bolji i organiziraniji, što se odrazilo i na Oružane snage koje su postajale još modernije i opremljenije,” rekao je admiral Hranj. Podsjetio je kako danas imamo Oružane snage koje su priznate i cijenjene kod saveznika i partnera.
U ime odlikovanih i pohvaljenih zahvalio je brigadni general Željko Živanović, koji je istaknuo kako je iznimna čast biti odlikovan na današnji dan, ali i velika obveza i odgovornost jer je služenje domovini vrijednost koju želimo očuvati i prenositi budućim generacijama. Odlikovanja, medalje i pohvale djelatnicima GS OSRH uručili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj.

Tekst: OJI

Foto: Filip Klen