Viceadmiral Robert Hranj novi načelnik Glavnog stožera OSRH

“Inzistirat ću na redu i stezi kao temeljnim preduvjetima za to što ću promovirati i osiguravati, ponajprije osobnim primjerom, ali i kroz sustav zapovijedanja i nadzora. U traženju toga zagovarat ću načelo nulte tolerancije na nevojničko i nestegovno ponašanje,” poručuje načelnik Glavnog stožera viceadmiral Robert Hranj

U nazočnosti najviših državnih dužnosnika održana je 3. ožujka u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane u Zagrebu svečana primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske između generala zbora Mirka Šundova i viceadmirala Roberta Hranja.

Uz brojne pripadnike Hrvatske vojske, svečanosti je nazočio predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miroslav Tuđman, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministri, umirovljeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, članovi saborskog Odbora za obranu i drugi.

Na svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti predsjednik Republike Zoran Milanović predao je zastavu Glavnog stožera Oružanih snaga RH novom načelniku Glavnog stožera viceadmiralu Robertu Hranju. 

U toj je svečanoj prigodi Predsjednik Republike uručio generalu zbora Mirku Šundovu odlikovanje Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Predsjednik Milanović zahvalio je generalu Šundovu na besprijekornom i časnom obnašanju dužnosti načelnika Glavnog stožera OSRH, a novom načelniku viceadmiralu Hranju zaželio uspjeh u stvaranju moderne Hrvatske vojske.

“Admirale Hranj, ovo je dosad najodgovornija dužnost koju imate i ovo je sad točka u kojoj je razboritost, moć prosudbe i staloženost još važnija. Vojnički poziv je poziv, to nije samo profesija. I kad za nekoga kažemo da je profesionalac u vojsci, to nije završetak priče. Vojnik je onaj koji se daje u cijelosti, onaj koji ne pita, onaj koji prima udarce i koji je, na kraju krajeva, onaj koji je spreman dati ono što je malo tko danas spreman, a to je dati i svoj život,” poručio je predsjednik Milanović.

 Ponos cijelog naroda

Ministar Krstičević rekao je kako je kao suborac generala Šundova iz Četvrte gardijske brigade sretan i ponosan što je imao tako časnog i profesionalnog generala za suradnika za vrijeme, ali i nakon Domovinskog rata.

“Generale Šundov, dragi Mirko, od srca ti želim da vrijeme koje je pred tobom provedeš u krugu svoje obitelji i posvetiš se stvarima koje će dodatno oplemeniti i ispuniti tvoj život i život tvoje obitelji,” poručio je generalu Šundovu i dodao kako je uvjeren da se budućnost Hrvatske vojske nalazi u rukama vrhunskog profesionalca.

“Viceadmiral Hranj vrhunski je časnik, hrvatski branitelj i sudionik Domovinskog rata, školovan u Sjedinjenim Američkim Državama. Tijekom vojne karijere obnašao je niz zahtjevnih i odgovornih dužnosti u Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci. Kao jedan od ključnih časnika u Hrvatskoj vojsci admiral Hranj upoznat je sa stanjem u obrambenom resoru te s projektima i aktivnostima u Hrvatskoj vojsci,” rekao je ministar. 

Zaključno, ministar je istaknuo kako od novog načelnika očekuje da se red i vojna stega, koji su u izravnoj nadležnosti načelnika Glavnog stožera i crte vođenja i zapovijedanja, poštuju i provode te da će kao ministar obrane inzistirati na nultoj toleranciji na nevojničko i nestegovno ponašanje.

“Hrvatska vojska ponos je cijelog naroda i tako mora ostati,” rekao je ministar.

 Intenzivna modernizacija

Novi načelnik Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj zahvalio je svima koji su mu svojom odlukom i suglasnosti ukazali povjerenje za obnašanje, kako je rekao, časne i odgovorne dužnosti.

“Naši daljnji napori bit će usmjereni na intenzivnu modernizaciju za razvoj sposobnosti za odgovor na klasične vojne prijetnje, ali i na nove hibridne prijetnje vezane uz terorizam, širenje oružja za masovno uništenje, ali i prijetnje gdje danas možda ne vidimo ulogu vojske, ali već sutra mogu lako postati naša zadaća,” rekao je viceadmiral Hranj.

Naglasio je i nekoliko temeljnih načela svojeg postupanja i djelovanja kao načelnika Glavnog stožera: zakonitost postupanja, osiguranje spremnosti HV-a za zadaće i zaštitu sigurnosti svakog pojedinca.

“Inzistirat ću na redu i stezi kao temeljnim preduvjetima za to što ću promovirati i osiguravati, ponajprije osobnim primjerom, ali i kroz sustav zapovijedanja i nadzora. U traženju toga zagovarat ću načelo nulte tolerancije na nevojničko i nestegovno ponašanje,” istaknuo je viceadmiral Hranj.

Zahvalivši suradnicima i članovima obitelji, koji su ga pratili tijekom vojne karijere, general Šundov rekao je kako je ponosan na svoj rad te sve ono što je sa suradnicima učinio za vrijeme obnašanja dužnosti načelnika Glavnog stožera OSRH.

“Bez moje obitelji ne bih postigao sve ovo što jesam. Zahvaljujem hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote, hvala svim mojim suborcima na čelu s generalom Gotovinom. Zahvaljujem Bogu što sam ostao živ u Domovinskom ratu i sad ga molim još za malo zdravlja,” rekao je.

“Naš je najbolji projekt u ove četiri godine mandata svakako usmjerenje na ljude, njihovo poštivanje i reguliranje materijalnih prava i uvjeta života i rada. Hvala Ministarstvu obrane i Vladi na potpori koju su nam pružili na tom putu,” poručio je general Šundov.

Biografija načelnika Glavnog stožera OSRH

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj rođen je 5. rujna 1962. u Varaždinu. Završio je Vojnu akademiju, smjer pomorstvo. 

Dužnost zapovjednika raketne topovnjače “Šibenik” preuzima 1991. i obnaša je do 1993. godine. Od 1994. do 1998. na dužnosti je vojnog izaslanika u SAD-u, a nakon toga do 2001. na dužnosti je načelnika Odjela bilaterale u Upravi za međunarodnu vojnu suradnju Ministarstva obrane. Od 2001. do 2003. na dužnosti je pročelnika Ureda za NATO/PfP (Partnerstvo za mir) u Ministarstvu obrane, a potom odlazi u Newport, SAD, gdje završava Mornaričku ratnu školu. Po povratku sa školovanja 2004. preuzima dužnost zapovjednika Zapovjedništva za izobrazbu i obuku HRM-a “Petar Krešimir IV.”, koju obnaša do 2006. godine. Dužnost načelnika Službe za NATO/PfP u Upravi za obrambenu politiku Ministarstva obrane RH preuzima 2006. godine. Od 2009. do 2012. na dužnosti je zamjenika vojnog predstavnika za NATO u Vojnom predstavništvu RH pri NATO-u i EU-u u Bruxellesu. Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice bio je od studenog 2012. do siječnja 2015. godine.

Robert Hranj promaknut je u čin poručnika bojnog broda 1992., kapetana fregate 1993., kapetana bojnog broda 2000., komodora 2011., kontraadmirala 2014. te viceadmirala 2018. godine. Nositelj je sljedećih odlikovanja Republike Hrvatske: Spomenice Domovinskog rata, Spomenice domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina službe, Reda hrvatskog pletera, Reda hrvatskog trolista, Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, te Legion of Merit (SAD). Viceadmiral Robert Hranj na dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske dolazi s dužnosti direktora Glavnog stožera, koju je obnašao od 1. ožujka 2015. godine.

OJI, FOTO: Josip KOPI