Svečano obilježena 20. godišnjica osnutka Doma Glavnog stožera OSRH

Svečanost obilježavanja 20. obljetnice osnutka Doma Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske  (GS OSRH) održana je u petak, 30. studenoga 2018., u Domu Hrvatske vojske  “Zvonimir” u Zagrebu. Uz pripadnike i pripadnice Doma GS OSRH, svečanosti su nazočili izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH brigadni general Ante Tolić, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo,  zapovjednik Doma GS OSRH pukovnik Boris Kovačić te ostali uzvanici.

Brigadni general Ante Tolić čestitao je 20. godišnjicu djelovanja Doma GS OSRH te je tom prigodom rekao: “Dom Glavnog stožera se tijekom proteklih 20 godina profilirao u vrhunsku postrojbu za pružanje potpore Glavnom stožeru Hrvatske vojske, a vi, pripadnici Doma, u svakom ste trenutku spremni izvršiti najzahtjevnije i najsloženije zadaće.” Posebne pozdrave i čestitke uputio je nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima postrojbe.

Zapovjednik Doma GS OSRH pukovnik Boris Kovačić pozdravio je sve nazočne i u svom govoru istaknuo: “Okupili smo se kako bismo zajednički obilježili 20 godina postojanja Doma Glavnog stožera OSRH kao pristožerne postrojbe, koja 1. prosinca slavi svoj rođendan.“ Zapovjednik je u ovoj prigodi podsjetio na ustrojavanje i rad postrojbe u proteklih 20 godina te je pritom zahvalio svim bivšim zapovjednicima i pripadnicima na njihovu doprinosu. Također je istaknuo važne zadaće koje su pripadnici postrojbe izvršili u 2018. godini te dodao kako ih u narednom razdoblju očekuju nove zadaće i novi izazovi na koje su pripadnici Doma Glavnog stožera spremni.

Tijekom svečanosti prikazane su fotografije kao svojevrsna prezentacija ustrojavanja te života i rada Doma Glavnog stožera, a u prigodnom programu nastupio je Orkestar OSRH. Na kraju svečanosti dodijeljena su odlikovanja i zahvalnice te uručene nagrade i pohvale za uspješno izvršavanje zadaća. Također, tim je povodom uoči svečanosti u kapelici Sv. Ivana Pavla II služena misa.

Dom Glavnog stožera ustrojen je 1. prosinca 1998. godine kao ustrojstvena jedinica Glavnog stožera OSRH-a. Preustrojem u travnju 2003. godine postaje pristožerna postrojba Glavnog stožera, koja brine za cjelovitu  i neprekidnu logističku potporu GSOS-a i MORH-a.