10 godina Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata

“Rad Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata pokazao je važnost sustavnog prikupljanja, analize i predstavljanja povijesnih činjenica kako bismo se s njima suprotstavili različitim manipulacijama kojima se htjelo oslabiti hrvatsku državu i učiniti je podložnom različitim pritiscima,” istaknula je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata obilježio je u Hrvatskom državnom arhivu 26. studenog deset godina postojanja i znanstveno-istraživačkog rada. Događaju koji je ujedno održan pod njezinim pokroviteljstvom nazočila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a među gostima bio je i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž te drugi uzvanici, među kojima i brojni branitelji.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u svojem je obraćanju istaknula kako zahvaljujući radu Centra danas možemo i znanstveno potvrditi da je Domovinski rat bio opravdan obrambeni rat i da je zakonito vođen, sukladno međunarodnom ratnom pravu i najvišim etičkim standardima.
“Trebalo je proći čak deset godina od kraja Domovinskog rata da bi hrvatska država reagirala i prepoznala važnost sustavnog istraživanja tog razdoblja i prezentacije činjenica utemeljenih na izvorima,” rekla je Predsjednica i dodala kako je Centar, unatoč tom izgubljenom vremenu, intenzitetom i kvalitetom svojeg rada nadoknadio to kašnjenje.
Govoreći o važnosti rada Centra, Predsjednica Republike posebno je istaknula njegovu ulogu u prikupljanju gradiva i izvora vezanih za srpsku stranu, a za potrebe obrane hrvatskih generala pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.
“Rad Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata pokazao je važnost sustavnog prikupljanja, analize i predstavljanja povijesnih činjenica kako bismo se s njima suprotstavili različitim manipulacijama kojima se htjelo oslabiti hrvatsku državu i učiniti je podložnom različitim pritiscima,” istaknula je Predsjednica.
Govoreći o budućim zadaćama Centra, Predsjednica je rekla da se njegova djelatnost mora provoditi u skladu s najvišim standardima struke, uz obvezu Vlade i Hrvatskog sabora da to omoguće i da Centru osiguraju neovisnost od bilo kakvih političkih utjecaja. Pritom je istaknula: “Na taj način to sjajno razdoblje hrvatske povijesti neće pasti u zaborav, a naša djeca razumjet će ne samo uzroke Domovinskog rata i upoznati njegov tijek, nego će razumjeti i razloge i svrhu stvaranja, obrane i oslobađanja Republike Hrvatske.”
Akademik Kusić istaknuo je da važnost Centra nije samo u prikupljanju memoarskog gradiva, nego i u znanstvenom pristupu i interpretaciji događaja te kako činjenicama, koje se često zanemaruju, treba dati prioritet, da one same govore, na čemu se rad Centra i temelji.
Ravnatelj HMDCDR-a Ante Nazor istaknuo je kako treba čuvati i učiti povijest, ne samo da se ne zaboravi, nego prije svega da se ne ponovi.
Zahvalu na radu Centru i njegovu doprinosu u obrani pred Međunarodnim sudom u Den Haagu pismeno je uputio i Luka Mišetić, odvjetnik generala Ante Gotovine, kao i sam general.
Ovom je prigodom predstavljena i izdavačka djelatnost Centra koji je u proteklom desetljeću objavio 62 knjige, a uskoro se očekuje izdavanje još dviju.

Vesna Pintarić, Snimio Tomislav Brandt