Vodite vojnike osobnim primjerom…

“Dosad vas je netko drugi vodio i usmjeravao, a od danas ste vi u toj ulozi. Siguran sam da ste spremni za preuzimanje zadaća uspješnog vođenja i brige za svoje vojnike. Vodite ih osobnim primjerom i bit ćete uspješni vođe,” rekao je prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dominik Ban na svečanosti završetka petotjedne obuke polaznika četvrtog naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa…

Nakon pet tjedana svakodnevne intenzivne obuke, 57 polaznika četvrtog naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa (IRV) primilo je 27. studenog na svečanosti u vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi uvjerenja o uspješno završenoj izobrazbi. Uz polaznike, njihove instruktore, članove obitelji i prijatelje, svečanosti su nazočili i prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dominik Ban, izaslanik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” brigadir Ivan Zelić, prvi dočasnici grana OSRH te brojni drugi vojni gosti i uzvanici.
Izobrazba za razvoj vođa posebno je važan korak u stvaranju uspješne vojne karijere jer upravo na toj razini dojučerašnji vojnik postaje dočasnik, dobiva ugovor na neodređeno vrijeme, preuzima prve dočasničke dužnosti i dodjeljuje mu se prvi dočasnički čin. Riječ je o bitno izmijenjenom načinu poimanja vojske, sustava, ali i odgovornosti i vlastitih sposobnosti, jer oni koji su se, kao vojnici, donedavno trebali brinuti samo o sebi, sad će biti u situacijama u kojima im se povjerava briga za ljude koji su im u sustavu zapovijedanja podređeni, trebat će voditi brigu o sredstvima i većim materijalnim vrijednostima, morat će donositi odluke i biti vođe. Upravo se na to osvrnuo časnički namjesnik Dominik Ban u svojem obraćanju polaznicima: “Dosad vas je netko drugi vodio i usmjeravao, a od danas ste vi u toj ulozi. Siguran sam da ste spremni za preuzimanje zadaća uspješnog vođenja i brige za svoje vojnike. Vodite ih osobnim primjerom i bit ćete uspješni vođe.”
Brigadir Ivan Zelić istaknuo je kako su upravo oni, u strogoj selekciji i odabiru, prepoznati kao posebno marljivi: “Budite ponosni na sebe jer ovo je jedan od najvažnijih koraka u vašoj vojničkoj karijeri.”
Posebne su čestitke i pohvale dobili najbolji polaznici četvrtog naraštaja za razvoj vođa: razvodnik Damir Pinter (GMTBR), pozornik Zvonimir Tadejević (ZSS) i pozornik Filip Fabijanec (GMTBR).

Tekst i fotografije Lada Puljizević