Slikama iz zraka do brže reakcije

Prezentacija je prikazala ulogu bespilotne letjelice u protupožarnoj sezoni. Ona se koristi za nadzor požarom ugroženih područja, za njegovo rano otkrivanje, za praćenja stanja na požarištu, kao i za procjenu štete na opožarenim područjima

Hrvatska je vojska 3. lipnja, prikazom korištenja bespilotnih zrakoplovnih sustava Orbiter 3 na području šibenskog zaleđa, još jednom potvrdila vrhunsku razinu spremnosti za nadolazeću protupožarnu sezonu.

“Demonstrirali smo korištenje bespilotnog zrakoplovnog sustava na rutinskom letu izviđanja iz zraka. Hrvatska vojska ovim je još jednom potvrdila svoju spremnost za nadolazeću Protupožarnu sezonu. Također, još je jednom potvrđena važnost sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka iz zraka unutar sustava domovinske sigurnosti,” rekao je zapovjednik letačke posade na BZS Orbiter 3 i pripadnik Obavještajne pukovnije dodavši kako je riječ o sposobnosti koja se osim u vojne, koristi i u civilne svrhe.

“Ovo je jedna od metoda obavještajnog prikupljanja (IMINT – imagary intelligence) koja dovodi do kvalitetnije i brže reakcije na nastalu sigurnosnu ugrozu,” objasnio je pripadnik Obavještajne pukovnije.

Prezentacija je prikazala ulogu bespilotne letjelice u protupožarnoj sezoni. Ona se koristi za nadzor požarom ugroženih područja, za njegovo rano otkrivanje, za praćenja stanja na požarištu, kao i za procjenu štete na opožarenim područjima.

Sustav domovinske sigurnosti

Naime, bespilotni zrakoplovni sustav (BZS) Orbiter 3B sredstvo je Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti koje se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede RH.

“U prošlogodišnjoj PP sezoni sudjelovali smo s 44 leta. Konkretno, veliki požar u srpnju 2019. godine kod Šibenika bio je pod našim nadzorom, davali smo sliku u realnom vremenu u OVZ Divulje te u koordinaciji s njim, davali prijedloge o potrebnim evakuacijama stanovništva iz kuća u blizini požara,” ispričao je.

Prijenos slike u realnom vremenu, odnosno stanja na terenu pratio je u Zagrebu načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

“Na ovaj je način uspostavljena struktura raspodjele obavještajnih podataka korisnicima u realnom vremenu čime je znatno ubrzan postupak analize prikupljenih podataka i samim time reakcija na situaciju,” rekao je pripadnik Obavještajne pukovnije.

Tekst: OJI

Snimio: Filip Klen