Službena dostava Karela Doormana

Nizozemska Organizacija za materijalne resurse (DMO) 24. je rujna službeno predala prvi višenamjenski transportni brod Karel Doorman iz programa Joint Support Ship (JSS) nizozemskoj Kraljevskoj ratnoj mornarici.
Svečanost primopredaje uslijedila je nakon završetka većine brodograđevnih kao i primopredajnih pokusnih plovidbi. Punu će operativnu spremnost Karel Doorman dosegnuti do sredine 2016. godine.
Plovilo je izgrađeno u brodogradilištu Damen Schelde Naval Shipbuilding u nizozemskom Vlissingenu. Ugovor o gradnji potpisan je u prosincu 2009., kobilica je položena u lipnju 2011., a porinut je u listopadu 2012. Prije samog završetka gradnje projekt je bio u teškoćama zbog smanjenja obrambenog proračuna. Čak je i DMO tada obznanio namjeru prodaju broda nekome od zainteresiranih kupaca. Nizozemska vlada promijenila je odluku pa je plovilo službeno ušlo u operativni sastav nizozemske mornarice 24. travnja ove godine.

(Foto: Ministerie van Defensie)

Glavna je brodograđevna odlika maksimalna istisnina 28 250 tona uz duljinu 205 m, širinu 30,4 m i gaz 7,8 m. Omogućen je smještaj 180 članova posade i do 120 vojnika, sletna je paluba dovoljno prostrana za istodoban manevar do dva helikoptera tipa NH90 ili Chinook, dok je hangar dovoljno prostran za smještaj šest helikoptera. Najveća je brzina 18 čvorova, dok je doplov 9800 NM pri brzini od 12 čvorova. Pogonski je sustav kombinirani dizelsko-električni ukupne instalirane snage 18 000 kW. Temeljno se brodsko naoružanje sastoji od dvaju sustava namijenjenih bliskoj borbi Goalkeeper te četiriju automatskih srednjokalibarskih sustava.

Maja PTIĆ GRŽELJ