Dostava prvog turskog LST-a

Prema portalu Navy Recognition, turska brodograđevna tvrtka ADİK (Anadolu Deniz İnşaat Kızakları) spremna je za dostavu desantnog broda LST (Landing Ship Tank) imena “Bayraktar”. Plovilo je prvo od dvaju ugovorenih iz te klase za tursku mornaricu. Drugo, imena “Sancaktar”, bit će spremno za dostavu u listopadu ove godine.
Svečanost početka gradnje broda “Bayraktar” s rezanjem prvih limova održana je u svibnju 2014., a porinut je 3. listopada 2015. godine. “Sancaktar” je porinut 16. srpnja 2016.

(Foto: Anadolu Shipyard)

Nova klasa desantnih brodova tipa LST ima duljinu preko svega od gotovo 139 m, najveću širinu 19,60 m i istisninu gotovo 7200 t. Mogu transportirati do 1200 t tereta smještenih u 18 teretnih prostora i tankova. Karakterizira ih amfibijski trup opremljen znatnim naoružanjem, a imaju i dva središta za zapovijedanje i nadzor: jedno je brodsko borbeno-informacijsko središte, dok je drugo namijenjeno zapovijedanju i nadzoru združenih desantnih operacija. Moći će transportirati veće količine elemenata paljbene potpore, tenkove i borbena oklopna vozila, kao i marince, sve u svrhu provođenja desantnih operacija. Opremu plovila čine i četiri desantne brodice od kojih svaka može prevoziti 40 marinaca ili osam tona tereta. Posjeduju tri rampe za ukrcaj/iskrcaj (pramčana, krmena i bočna) i 18-metarsku trodijelnu pramčanu rampu. Pramčani gaz manji je od dva metra, što je ključno za desante. Dva će broda usto djelovati i kao zapovjedni te pružati logističku potporu drugim plovilima.

M. PTIĆ GRŽELJ