Storm – provjera spremnosti Bitnice SVLR-a

Uz pripadnike 5. HRVCON-a, na vježbi Storm sudjelovale su i američke sastavnice Borbene grupe, a nakon provedene vježbe pripadnicima ostalih nacija prezentirano je naše temeljno oružje: SVLR Vulkan, te osobna oprema i naoružanje

Pripadnici 5. hrvatskog kontingenta u Republici Poljskoj proveli su na vježbalištu “Gaudynek” taktičku vježbu s bojnim gađanjem Storm. Vježba je završila 11. veljače, a na njoj su uz pripadnike 5. HRVCON-a sudjelovale i američke sastavnice Borbene grupe.

Cilj vježbe bila je provjera spremnosti Bitnice SVLR-a, temeljne sastavnice 5. HRVCON-a, u taktičkim radnjama i postupcima iz popisa zadaća važnih za izvršenje misije, a u cilju izvršenja temeljne zadaće pružanja paljbene potpore manevarskim snagama.

Usklađivanjem radnji i postupaka Bitnice SVLR-a te pridodanih elemenata iz američke sastavnice (satnijski tim za vatrenu potporu i radarska desetina), te uz koordinaciju američkih časnika na zapovjednom mjestu Bitnice sve su zadaće uspješno izvršene, što je još jedan korak u podizanju razine interoperabilnosti na razini Borbene grupe.

Povećanje interoperabilnosti

Usprkos otežanim vremenskim uvjetima tijekom dnevnih i noćnih aktivnosti, pripadnici 5. HRVCON-a pokazali su visoku razinu motiviranosti i zalaganja.

Nakon provedene vježbe pripadnicima ostalih nacija prezentirano je naše temeljno oružje: SVLR Vulkan, te osobna oprema i naoružanje. Prezentacija je završila demonstracijom i kušanjem hrvatskog individualnog borbenog obroka (IBO), koji koriste pripadnici 5. HRVCON-a.

Hrvatski vojnici zajedno s pripadnicima oružanih snaga Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva dio su Borbene grupe pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, koja je pridodana 15. mehaniziranoj brigadi OS-a Poljske. Osnovna je zadaća Borbene grupe – Poljska zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicama koje sudjeluju u navedenoj NATO-ovoj aktivnosti.

Tekst i foto: OJI