Vježba Mir: zadnji test spremnosti

Na vojnom poligonu “Gašinci” provedena je međunarodna vojna vježba Mir 20/1, tijekom koje je provedeno i završno uvježbavanje i ocjenjivanje operativnih sposobnosti pojedinačnih dužnosti i sastavnica 12. hrvatskog kontingenta koji u ožujku odlazi u Afganistan u NATO-ovu misiju potpore miru Odlučna potpora…

Vježbom na zemljištu praktično su se provjeravale i demonstrirale taktičke vještine i borbene sposobnosti na temelju događaja i incidenata proisteklih iz scenarija

 

Liječnik misije pozvan je na intervenciju u učionicu afganistanske škole. Po dolasku u školu začuju se pucnjevi te ga nepoznata osoba pokušava napasti. Srećom, u njegovoj su pratnji pripadnici 12. HRVCON-a čija je zadaća zaštita VIP osoba te koji ga pravodobnom reakcijom uspijevaju zaštititi i uspješno svladati napadača….

Riječ je o simulaciji jedne od realnih situacija kako bi se provjerila reakcija pripadnika 12. hrvatskog kontingenta koji tijekom ožujka odlazi u misiju u Afganistan, a to je tek jedan od mogućih izazova koji ih ondje očekuju. Sve to događalo se od 3. do 6. veljače na vojnom poligonu “Gašinci” i u vojarni “Josip Jović” u Udbini, gdje je provedena međunarodna vojna vježba Mir 20/1. U vježbi na zemljištu praktično su se provjeravale i demonstrirale taktičke vještine i borbene sposobnosti na temelju događaja i incidenata proisteklih iz scenarija. Provedeno je i završno uvježbavanje i ocjenjivanje operativnih sposobnosti pojedinačnih dužnosti i sastavnica 12. hrvatskog kontingenta koji u ožujku odlazi u Afganistan u NATO-ovu misiju potpore miru Odlučna potpora.

U sklopu kontingenta u misiju će biti upućeno 109 pripadnika OSRH, među kojima je pet žena. S njima će se u Afganistan uputiti i 30 pripadnika Vojske Crne Gore, dva pripadnika OS-a Republike Albanije, dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine te dva pripadnika Vojske Republike Sjeverne Makedonije.

 Neborbene zadaće

Po dolasku na Gašince razgovarali smo sa zapovjednikom 12. HRVCON-a brigadirom Ivicom Matanovićem. Objašnjava nam kako ih u Afganistanu čekaju neborbene, multinacionalne i stabilizacijske zadaće, koje su primarno usmjerene na obuku, savjetovanje, pomaganje i asistiranje Afganistanskim nacionalnim snagama sigurnosti te na zaštitu savezničkih snaga. Brigadir Matanović obišao je u nekoliko navrata sastavnice kontingenta te je više nego zadovoljan viđenim: “Dokazali su spremnost, sposobnost i motiviranost za uspješnu provedbu zadaća koje ih čekaju u misiji.”

Voditelj Odsjeka S3 operative Gardijske oklopno-mehanizirane brigade pukovnik Davor Josip Babić direktor je vježbe te upravlja njezinom provedbom: “Uloga Brigade bila je planirati i provesti vježbu s ciljem ostvarivanja uvjeta za provedbu ocjenjivanja kontingenta. Kreiramo incidente, odnosno situacije koje su ocjenjivačima nužne kako bi procijenili obučenost i osposobljenost pojedinaca za sudjelovanje u misiji.”

Neki su od kreiranih incidenata: nailazak na improvizirane eksplozivne naprave, napad na štićenu osobu, zbrinjavanje ranjenika… Ističe kako je kreiranje incidenata zahtjevna zadaća s obzirom na to da je važno uspostaviti ravnotežu između realnog prikaza i mjera sigurnosti. Na vježbi se također provjeravala i vještina komunikacije kroz organizaciju, vladanje jezičnim sposobnostima, odnos prema suprotnom spolu, rukovanje oružjem… Pukovnik Babić napominje kako je stega pripadnika kontingenta na visokoj razini te se svi pridržavaju mjera sigurnosti, a posebno je pohvalio mlade časnike i dočasnike: “Spremni su prihvatiti odgovornost, a upravo je to ono što čini buduće vođe.”

Izazov odlaska u misije             

Jedan od pripadnika koji u ožujku odlazi u Afganistan jest natporučnik Danijel Kardoš, koji se nedavno pridružio Hrvatskoj vojsci. Po struci liječnik, nakon 17 godina rada u civilnom sektoru odlučio se za veliku životnu promjenu te se 2019. prijavljuje na natječaj za časnike. Brzo po dolasku u sustav Hrvatske vojske javila se prilika za odlazak u misiju, gdje će kao liječnik hitne službe i obiteljske medicine obavljati zadaće primarne zdravstvene zaštite te prevenciju i zdravstveno zbrinjavanje pripadnika kontingenta.

“Velika je razlika između civilnog i vojnog poziva. Nakon rada u ambulanti i sjedilačkog načina života došao sam u puno dinamičnije okruženje puno izazova. Odlazak u Afganistan prilika mi je za upoznavanje sustava u multinacionalnom okruženju te stjecanje novih vještina,” govori nam natporučnik Kardoš te ističe kako su se tijekom vježbe na Gašincima dobro upoznali s različitim situacijama koje ih potencijalno očekuju u misiji.

Na svoju prvu misiju odlazi i vojni kapelan Branko Čagelj, koji će u Afganistanu za vojnike služiti mise, ispovijedati ih, ali i pružati podršku kako bi lakše prebrodili odvojenost od bližnjih.

“Imao sam čast brzo po dolasku u sustav Hrvatske vojske otputovati s našim vojnicima. Odlazak u misiju vidim kao priliku svojeg dušobrižništva, da budem na pomoć vjernicima koji žele prakticirati vjeru i sakrament, ali i ostalim koji će imati potrebu za savjetom ili razgovorom,” rekao je.

 Nacionalni standard ocjenjivanja

Na poprištu vježbe nalazila se i ocjenjivačka skupina s direktorom ocjenjivanja brigadirom Davorom Fantonom iz Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD). Ocjenjivačku skupinu čine tri ocjenjivačka tima: Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu te Zapovjedništva specijalnih snaga. Na vježbi je i ocjenjivački tim Vojske Crne Gore, koji uz potporu ocjenjivača OSRH ocjenjuje sve svoje pripadnike za misiju.

Zadaća ocjenjivača iznimno je odgovorna – upravo oni moraju provesti ocjenjivanje svih sastavnica i pojedinaca kontingenta u što realnijim uvjetima te potvrditi da su maksimalno spremni za tešku i osjetljivu misiju u rizičnom području. “Ocjenjivanje smo proveli kroz dvije faze – ‘in barracks’ te ‘in field’. Tijekom faze ‘in field’ svim se sastavnicama uz ocjenjivanje vještina i sposobnosti procjenjuje i borbeni moral. Kandidati za 12. HRVCON pokazali su spremnost i sposobnost za uspješnu provedbu zadaća u misiji,” objasnio je brigadir Fanton.

Na vježbi Mir korišten je kao alat, standard i metodologija rada ocjenjivačkih timova NATO-ov sustav ocjenjivanja borbene spremnosti (CREVAL). Liste za ocjenjivanje izrađene su u skladu s matricama sposobnosti i opisima poslova pripadnika kontingenta, odnosno prilagođene su sastavu kontingenta, koji nije organska postrojba kakve su inače predmet ocjenjivanja sukladno CREVAL-u. Riječ je, dakle, o originalnom hrvatskom nacionalnom standardu ocjenjivanja koji je interoperabilan s NATO-ovim standardima i CREVAL-om.

Tekst: Doris Ravlić

Foto: Josip Kopi